Hoe bouw je het perfecte kaasplankje?

Hoe bouw je het perfecte kaasplankje?

Wil je zelf een kaasplankje samenstellen en deze met kerst serveren? Wij hebben hier nu de perfecte handling: Hoe bouw je het ideale kaasplankje? Een kaasplankje samenstellen is niet moeilijk, alleen is het wel handig als je wat basisregels kent. Een goede kaasplank is een kunstwerk op zich en bestaat uit meer dan alleen kaas. In zeven stappen zet jij deze kerst een heerlijk culinair kaasplankje neer. In onze foodtalk vertellen wij jullie welke kazen een goede combinatie zijn en welke andere ingrediënten die uw plankje compleet kan maken.

7 stappen naar de kaas hemel

  1. Het plankje en de kaasmessen.
  2. De Kazen! Zachte, harde of pittige kazen.
  3. Verschillende soorten gedroogde vlees: fuet, serranoham, salami etc.
  4. Wat groenten: zongedroogde tomaten of olijven.
  5. Fruit voor zoete bite: vijgen, rode druiven, peren.
  6. Noten: denk aan cashewnoten of amandelen.
  7. Vers brood of crackers: Franse stokbrood, olijvenbrood, noten-rozijnenbrood of crackers.

Welke kazen?

Uit welke kazen kun je allemaal kiezen? Wij hebben de verschillende soorten kazen opgedeeld in 5 categorieën:
Schapen- geitenkaas, halfharde kazen, witte korstkazen, rode korstkazen en blauwader kazen.

Zie hieronder een paar voorbeelden per kaassoort:

Schapen- Geitenkaas: Manchego, zachte geitenkaas (naturel/honing)
Halfharde kazen: Appenzeller, Emmentaler, Oude kaas, Pecorino
Witte Korstkazen: Roombrie, Camembert
Blauwader kazen: Blue d’auvergne, Roquefort, Gorgonzola
Rode Korstkazen: Chaumes, Port Solut, Taleggio, Kernhem

Een goede kaasplank bevat een gevarieerd aanbod van milde, zachte en pittige kazen. Vaak word er gekozen voor een combinatie van minimaal 3 soorten kaas. Bijvoorbeeld zachte geitenkaas, roombrie en een roquefort. Ga uit van ongeveer 100 gram kaas per persoon. Haal de kazen ruim een half uur van te voren uit de koelkast en presenteer ze op volgorde van smaak. Van zachte kazen naar pittige smaken.

Kazen kun je ook op basis van landafkomst selecteren. Een grote selectie van kazen komt voornamelijk uit Frankrijk, Zwitserland of Italië. Ook Nederland biedt vele soorten kaas. Een paar bekende voorbeelden van kaasplankjes per land zijn:

Frans kaasplankje:
– Blue d’auvergne, Roombrie, Port Salut (Blauw-Wit-Rood)
Italiaans kaasplankje:
– Taleggio, Gorgonzola, Pecorino
Hollands kaasplankje:
 Old Amsterdam, Kernhem, Hollandse geitenkaas (Arina)

Onze favorieten

Wij maken geregeld een heerlijk kaasplankje om van te snoepen. Vaak met feestdagen maar ook af en toe op een vrijdagavond met een lekker glas rode wijn en een filmpjes. Onze favoriete kazen zijn: Manchego kaas, Emmentaler, Camembert (het liefste warm), Blue d’auvergne en een port salut. Naast deze heerlijk kanzen genieten wij vaak van olijven, stukjes gesneden fuet, noten (pistache, cashew of amandelen) en af en toe wat druiven. Al deze verschillende soorten smaken vinden wij erg lekker bij elkaar passen. Van zoet tot hartig, van zacht tot pittig.

Tip: wanneer serveer je je kaasplankje als dessert? Is dit nou voor of na het zoete nagerecht? Ervoor! Eerst het prachtige opgestelde kaasplankje en dan afsluiten met zoet.

Nu heb jij alle ingrediënten en tips om het perfecte kaasplankje te serveren. Heerlijk met een rood wijntje erbij en dan optimaal genieten!

Volg ons op , voor meer behind the scenes en leuke momentopnames.

Tags: Foodtalk

Reacties (4)

Laat gerust een reactie achter