Zelfgemaakte Extracten

Zelfgemaakte extracten zijn echt ideaal voor elke bakgek. De standaard vanille-extract kennen we al, maar je kunt ook nog velen andere extracten maken. Denk bijvoorbeeld aan extracten van citrusvruchten. Citroen-extract, limoen-extract of sinaasappel-extract waarmee je heerlijke curds of cakes kunt maken. Met deze zelfgemaakte extracten kan je jouw baksels net iets extra’s geven. Uiteraard kun je hetzelfde ook met kruiden doen, maak bijvoorbeeld een lekkere munt-extract.

Tip: Ook een super leuk idee om cadeau te geven!

Hoe maak je het?

In het geval van Citrusvruchten, was je eerst de huid van de citroen, limoen of sinaasappel. Daarna maak je, met een dunschiller, kleine strookjes van de citrusvruchtenhuid. Plaats het in een schoon potje of flesje en vul het aan met wodka. Met munt extract plaats je de munt, nadat je het hebt gewassen, gewoon in een schone pot of fles en vul je het aan met de wodka.

Vervolgens duurt het een maand tot de smaken volledig zijn ingetrokken in de alcohol en je het kan gebruiken in al je baksels. Verwijder hierna de schillen van de citrusvruchten uit de wodka.

Hoelang zijn deze extracten houdbaar?

Deze extracten en ook de vanille-extracten zijn heel lang goed houdbaar. Bewaar het in schone potten en houdt het schoon door alleen schone lepels te gebruiken en dan kan je deze extracten waarschijnlijk tientallen jaren bewaren.

Waarom zou je zelf deze extracten maken?

Het is veel goedkoper om zelf extract te maken en je weet dan zelf precies wat erin zit. Ook kun je hiermee zelf bepalen hoeveel je wilt maken en gebruiken. Daarnaast kun je erg lang met een klein flesje doen. Je hoeft er maar een beetje van te gebruiken tijdens het bakken en dus hoef je de extracten niet al te vaak te maken.

Wat kan je ermee doen?

Met de sinaasappel-extract, citroen-extract en de limoen-extract kan je bijvoorbeeld heerlijke botercrème mee maken voor op jouw perfecte cupcakes. Je kunt het tevens gebruiken om sorbetijs te maken of om jouw cakes meer smaak te geven. Kortom, je kunt er alle kanten mee op.

Tags: Bakken 1.0FoodtalkBasisrecept
Deel:

Laat gerust een reactie achter