Stedentrip Napels

Klooster van Santa Chiara

“Eerst Napels zien dan sterven”, dat is het gezegde wat je hoort wanneer je het over de stad Napels hebt. Napels staat bekend om de pizza’s, de toeterende auto’s en scooters, het vuilnis en de Italiaanse maffia. Vlakbij de vulkaan ‘Vesuvius’ en het bekende plaatsje Pompeï ligt de derde grootste stad van Italië. Met wel circa 1 miljoen inwoners is het een zeer drukke stad met heel veel geschiedenis en cultuur.

Bezienswaardigheden

De historische binnenstad is de grootste van heel Europa en wordt door Unesco aangemerkt als wereldcultuurerfgoed. Wanneer je door de stad loopt zie je zichtbaar de invloeden van de Griekse en Romeinse overheersing. Ook zijn er duidelijk sporen achtergelaten van de bombardementen van de geallieerden op deze stad. Na de val van Mussolini was het de eerste stad die het verzet tegen de Duitsers succesvol opzette en zich binnen een paar dagen op eigen houtje bevrijdde van de Duitsers.

Het is erg leuk om door de ondergrondse gangenstelsel, Napoli Sotteranea te lopen, waarbij je veel leert over de geschiedenis van deze stad. Daarnaast heeft de stad een tal van forten/kastelen zoals Castel Nuovo. Midden in de stad is er ook een oase van rust bij het klooster van Santa Chiara. De monnikken hebben hier hun eigen kruidentuintje en hele mooie zuilen. Als je wat langer verblijft is het ook erg leuk om de eilanden Capri of Ishia te bezoeken.

Pompeii
Pompeii
Castel Nuovo
Castel Nuovo

De lekkerste pizza’s

Napels bekend van de pizza Magherita die hier bedacht en benaamd is, na een bezoek van de Italiaanse koningin Margaretha. Er zijn dan ook een paar restaurantjes die alleen maar typische Napolitaanse pizza serveren: pizza marinara (tomaat, knoflook, olijfolie en oregano) en pizza magherita (tomaten, mozzarella, verse basilicum, de kleuren van de italiaanse vlag). Daar hoef je dus geen pizza Hawaii te bestellen.

Da Michele

De meest bekende pizzeria in Napels is Da Michele. Het eten bij Da Michele is al een hele ervaring op zich. Je komt namelijk aan bij het restaurantje en krijgt een nummertje. Vervolgens wacht je op de stoep, totdat je nummertje wordt opgeroepen. De gemiddelde wachttijd is ongeveer een half uur. Vervolgens mag je naar binnen en wordt je met andere mensen aan een tafeltje geplaatst. Zo worden tenminste alle stoelen gevuld. Je krijgt een plastic bekertje en wat te drinken. Bij deze pizzeria heb je maar keuze uit twee pizza’s: de marinara en de magherita. Het restaurant is ook bekend van de film Eat Pray Love, waar Julia Roberts ook een pizza eet.

Andere pizzeria’s: Dal presidente en Di Matteo (let op alleen afhaal!).

Da Michele
Da Michele
Napolitaanse pizza
Napolitaanse pizza

Pasta’s

Pasta kan je uiteraard ook eten in Napels. Houdt er wel rekening mee dat dit een kust stad is en daarom veel pasta’s vis zullen bevatten. De lekkerste pasta’s kan je meestal vinden bij een Trattoria. De gerechten bij een Trattoria bestaan meestal uit regionale of lokale specialiteiten. Als je echt goede pasta wilt eten, raad ik aan om bij Mimì alla Ferrovia te gaan eten.

Mimì alla ferrovia

Dit restaurantje is vlakbij het centraal station te vinden in Napels en serveert overheerlijke parmigiana di melanzane die als boter in je mond smelt en de ravioli gevuld met zeebaars en gedecoreerd met inktvis en garnaaltjes is perfect.

Hun risotto is ook heerlijk en dit allemaal voor een klein prijsje.

Parmigiana di melanzane
Zeebaars ravioli
Zeebaars ravioli

IJs

IJs is het allerlekkerste in een Italië. Italiaans ijs stamt uit de 16e eeuw, maar niemand weet precies wie het heeft uitgevonden.

Gran Caffè Gambrinus

Je kan heerlijk ijs kopen bij Gran Caffè Gambrinus. Dit luxe café vormde jaren lang als een ontmoetingsplaats voor de creatievelingen en de politici. De prijs voor een ijsje bij deze tent is ietsje hoger dan wanneer je een ijsje koopt langs de weg, maar kun je wel lekker genieten van de mooie spiegels en kunstwerken.

Sinaasappelsorbet
Aardbeien Granita
Aardbeien Granita

Gebak

Je hebt vele soorten napolitaans gebak

Babà

Een Babà is een gebakje in de vorm van een paddenstoel en doordrenkt met rum. Als je fan bent van rum is dit zeker weten een aanrader, anders kan je dit beter laten staan.

Sfogliatelle

Een ander typische dolce uit Napels is de sfogliatella. Er zijn twee soorten sfogliatelle: riccia en frolla, afhankelijk van het soort deeg dat wordt gebruikt. Een sfogliatella riccia wordt gemaakt van bladerdeeg, terwijl een sfogliatella frolla met zanddeeg bereid wordt. Ik heb zelf alleen de riccia geproefd en die vond ik heerlijk.

Pastiera

Deze cake is ook afkomstig van de omgeving van Napels en wordt vaak gegeten met Pasen. De cake bestaat voornamelijk uit gekookte tarwe, eieren en ricotta.

Baba
Baba
Pastiera
Mini pastiera
Sfogliatelle
Sfogliatelle

Kortom in Napels is genoeg te zien en om te eten. Het is een heerlijke stad wanneer je eenmaal gewend bent geraakt aan het vuil, wat soms wel een paar vierkante meter van een straat bedekt, en de claxonerende auto’s. Ze toeteren overal voor. Ook al is het alleen maar om aan te duiden dat ze je gaan inhalen. Het is een interessante, aparte maar wel leuke stad om ooit eens gezien te hebben.

Volg ons op Instagram, voor meer behind the scenes en leuke momentopnames.

Tags: ItaliëNapels
Deel:

Laat gerust een reactie achter