Chocolade Smelten

Chocolade smelten

Voor sommige recepten is het cruciaal dat de chocolade goed gesmolten wordt. Je wilt namelijk niet dat de chocolade verbrand of dat de chocolade teveel wordt verhit en zijn knapperigheid verliest. Dit kan je al voelen aan de chocolade nadat het hard is. Slecht getemperde chocolade smelt meestal al gelijk in je hand en als je het breekt hoor je niks behalve een dof geluid. Je wilt echt dat de chocolade zijn knapperigheid bewaard, zodat als je erin bijt je echt een duidelijke en goede knak hoort.

Om chocolade dus goed te smelten maak je gebruik van de Au Bain-Marie techniek of door het voorzichtig te smelten in de magnetron.

Au Bain-Marie

De klassieke manier om chocolade te smelten heet Au Bain-Marie. Dit betekent dat je de chocolade smelt met de stoom van kokend water. We beginnen het snijden van de chocolade in kleine stukjes. Doe deze in een au bain-marie schaaltje of een glazen kom.

Pak een pan en vul die met een laag water. Doe de kom of au bain-marie schaaltje boven het water en haal hem er gelijk weer uit. Test of de onderkant van de kom niet nat is, want het water mag namelijk niet de kom raken. Verhit het water in de pan en laat de chocolade smelten door de hitte van de stoom. Roer af en toe.

Voilà goed gesmolten chocolade.

Magnetron

Een andere manier om de chocolade te smelten is met de magnetron. Hier begin je ook met de chocolade in kleine stukjes. Pak een magnetronbestendige kom die niet heet wordt wanneer je in hem in de magnetron doet. Ik gebruik zelf altijd een plastic kom, omdat die koel blijft in de magnetron. Op deze manier wordt de chocolade niet verder verhit, wanneer hij niet in de magnetron staat.

Plaats vervolgens ongeveer ⅔ van de chocolade in de kom en begin met smelten. Wij beginnen altijd met 30 seconden in de magnetron, op 750 watt, en vervolgens etappes van 10 seconden. Tussendoor roeren wij het goed door. Wanneer het volledig gesmolten is voegen wij de rest toe. Dit brengt de temperatuur weer naar beneden. Hierna smelten we het nog 10 seconden tot het volledig gesmolten is.

Een van deze twee manieren gebruiken wij altijd bij het smelten van chocolade. Beide manieren zijn goed om chocolade te smelten, maar je moet er wel altijd even opletten. Met deze twee technieken smelt je de lekkerste chocolade zodat je bonbons, toppings en andere lekkere dingen kunt maken.

Volg ons op , voor meer behind the scenes en leuke momentopnames.

Tags: Bakken 1.0Foodtalk

Reacties (2)

Laat gerust een reactie achter