Gourmetten is altijd een van onze favorieten tijdens de feestdagen. Meestal doen wij dit gezellig met z’n allen tijdens Sinterklaas, Kerst of Pasen. Gourmetten kan zo uitgebreid en feestelijk als jezelf wil. Hier een paar leuke gourmettips voor jullie!
Bij het voorbereiden van de gourmet is het handig om ongeveer 200 gram vlees of vis per persoon te rekenen. Voor kinderen heb je iets minder nodig en vaak aan 100-150 gram per kind genoeg.
Vlees
Bij gourmetten hoort natuurlijk vlees. Stukjes vlees zoals biefstuk, mini hamburges, kipfiletlapjes (gekruid/ongekruid), mini slavinkjes of shoarma komen bijna op elke gourmettafel wel voor. Ze zijn populair en doen het altijd goed tijdens een gourmet avond. Natuurlijk kun je ook variëren met de smaken en kruiden van het vlees. Neem bijvoorbeeld ons gourmetrecept met Oosterse biefstukpuntjes of kruid jouw kipfilet met onze Mexicaanse kruidenmix. Je zou ook wat luxer vlees kunnen aanschaffen zoals eend, ossehaas of lamspuntjes. Voor de kinderen is het ook erg leuk om plakjes frikandel toe te voegen.
Vis
Gourmetten is ook erg leuk voor de visliefhebbers. Denk aan stukjes zalm, tonijn, witvis of gamba’s. Ook met vis kun je veel varieren. Je zou de gamba’s kunnen marineren met knoflook, rode pepers en peterselie zoals onze gamba spiesjes of stukjes zalm marineren met onze sojamarinade. Wat ook erg lekker is om een stukjes witvis te paneren met broodkruimels. Op deze manier kun je tijdens het gourmetten genieten van een lekker krokant stukje vis. Ook kinderen vinden dit erg lekker, het lijkt namelijk op mini vissticks.
Groente
Paprika, ui, champignon en prei zijn de traditionele groenten bij de gourmet. Maar ook plakjes gegrilde aubergine of courgette bestrooid met zeezout en peper zijn heerlijk. Ook zou je een frisse salade of oma’s zoetzure komkommer kunnen maken. Wij vinden dit altijd een lekkere, frisse tegenhanger van alle vlees- en vissoorten.
Bijgerechten
Met de bijgerechten maak je je gourmet speciaal. Je kunt het zo gek niet verzinnen. Wat vaak erg populair is, zijn geklopte eieren waar je omeletten mee kunt maken of aardappelschijfjes die je kunt bakken in jouw pannetje. Ook maakten wij onlangs een gourmet recept met nachos in het pannetje. Onwijs lekker! Daarnaast zijn plakjes verse stokbrood met zelfgemaakte kruidenboter ook niet weg te denken.
Bij een stukje vlees of vis hoort natuurlijk ook een lekkere saus. Je kunt deze ook makkelijk zelf maken. Maak bijvoorbeeld onze eigenmaakte knoflooksaus, cocktailsaus of gebruik een beetje sambal voor een pittige smaak.
Het toetje
Ja, het toetje kan ook worden gemaakt met de gourmet plaat. Maak bijvoorbeeld kleine pannenkoeken met pannenkoekenmix. Je kunt ook bakjes met fruit op tafel zetten en deze op de plaat grillen. Denk hierbij aan ananas, perzik of banaan. Gegrild fruit is heerlijk met de pannenkoekjes, chocoladesaus of ijs! Dit gourmetrecept met gegrilde banaan, Licor 43 en chocolade is ook een super lekker idee. Op deze manier kun je tijdens het gourmetten zelf je dessert al klaar maken.
Geurtjes?
Last but not least een tip om sneller van die vieze gourmetgeur af te komen: zet de afzuigkap aan en/of een raam open tijdens het gourmetten. Zodra je klaar bent met het gourmetten maak dan de gourmetset gelijk schoon, op deze manier blijven de geurtjes niet in je huis hangen. Mocht je dat nou ongezellig vinden kun je hem ook even buitenzetten. Wat ook helpt het is om, na het gourmetten, een paar bakjes met azijn in de kamer te zetten. Azijn werkt neutraliserend. En de laatste tip is om een pannetje met heet water en wasverzachter op een laag pitje te zetten. Hiervan gaat je kamer heerlijk ruiken!
Wij hopen dat jullie wat aan onze gourmettips hebben en dat jullie een gezellige avond zullen hebben!