Kaas Wijn pairing met Gallo Family Vineyards en Kaasfort Amsterdam

Dat wijnen goed gaan met kazen weten we misschien allemaal wel, maar welke kazen met welke wijnen? Dat hebben wij geleerd tijdens onze rondleiding in het Kaasfort Amsterdam. Afgelopen december mochten wij op bezoek komen bij Kaasfort Amsterdam voor een rondleiding en een kaas-en-wijn paring met Gallo Family Vineyards.

Het Kaasfort Amsterdam zit in Assendelft in het historische “Fort Zuidwijkermeer”. Het fort bestaat inmiddels al 100 jaar en sinds 2021 wordt het gebruikt door Kaasfort Amsterdam om de kazen van Maître Fromager en kaasaffineur René Koelman van Bourgondisch Lifestyle verder te laten rijpen. Het fort is een perfecte rijpings- en opslaglocatie van de ruim 300 heerlijke kazen, die zij in hun assortiment hebben. Wij mochten in het fort een kijkje nemen in de verschillende kamers, die op verschillende temperaturen zijn ingesteld.

Na de rondleiding door het fort mochten wij genieten van een heerlijke kaas-en-wijn paring. Er was een lekkere kaasproeverij bij twee flessen wijn van Gallo, namelijk de Gallo Family Vineyards Merlot en Chardonnay. Wij zijn stiekem al gek op deze heerlijke Chardonnay, dus keken wij heel erg uit naar deze tasting en waren wij benieuwd naar wat je met deze droge witte wijn kon combineren.

Gallo Family Vineyards Chardonnay kaas pairing

Wij zijn begonnen met de Gallo Family Vineyards Chardonnay en deze werd gepaird met drie bijzondere kazen. De chardonnay heeft een heerlijke volle smaak. Je proeft dat de wijn houtgerijpt is en ook proef je vanille in de wijn. Hierdoor past de wijn ook goed bij zacht fruit.

Wij begonnen met een Gramat kaasje. De Gramat is een rauwmelkse 100% geitenmelkkaas uit de regio Dordogne, Causses du Quercy. Wij vonden deze kaas super zacht en goed van smaak. Zelfs Kheira, die over het algemeen geen fan van geitenkaas is, vond deze kaas een lekker begin.

Na deze geitenkaas gingen wij over naar de Coulommiers. Coulommiers is een Franse witschimmelkaas. Een chardonnay met karakter matcht beter met volle, romige kazen zoals deze. De smaak van de kaas zit een beetje tussen een brie en een camembert in. Heerlijk, toegankelijk en perfect bij deze chardonnay met volle smaak.

We sloten de chardonnay wijn pairing af met Comté fort. Deze kaas was groot favoriet bij Shanna. Het leuke ervan is dat de kaas de laatste 6 maanden in het Kaasfort zelf is gerijpt. Het heeft een heerlijke fruitige en notige smaak met mooie zoutkristallen.

Gallo Family Vineyards Merlot kaas pairing

Na de Chardonnay is het tijd voor de Gallo Family Vineyards Merlot. Deze Merlot is optimaal gerijpt en past perfect bij pittige gerechten, maar denk bijvoorbeeld ook aan pasta’s en gegrild vlees. Qua smaken proeven we vooral wat zwart fruit, zoals bramen en kersen, maar ook vanille en eikenhout. Perfect voor wat zwaardere kaasjes.

We begonnen met een verrassende kaas, de “Dronken Koning”. De Dronken Koning is een zachte witschimmelkaas, die een paar dagen in een Eau de Vie van Gieser Wildeman peren heeft geweekt. Vervolgens is de kaas in broodkruim gedoopt. Het heeft een sterke smaak, maar in combinatie met de wijn complimenteren de twee elkaar.

Vervolgens proefden wij een zacht kaasje met heerlijke kruiden. Een Epoisses Ras El Hanout. Dat is, zoals de naam al verklapt, een Epoisse kaas met Ras El Hanout kruiden. De kruidencombinatie op de kaas past perfect bij de rode wijn. Niet verwacht, maar oh zo lekker! Een hele leuke smaakcombinatie en ook zeker verrassend voor een kaas.

Wij eindigden de kaasproeverij met Blue Tonka. Een heerlijk blauw kaasje, die ook zeker weten erg goed bij de merlot paste. Vooral Kheira is gek op blauwe kazen en vond dit een heerlijke kaas wijn pairing.

De wijnen van Gallo Family Vineyards zijn te koop zijn bij de Jumbo, Jan Linders & Hoogvliet (Perfecte Wijn als online aanbieder). 

Volg ons op , voor meer behind the scenes en leuke momentopnames.

Tags: Foodtalk

Laat gerust een reactie achter