Kookboek Review Polvo & Pato

Portugal; land van zon, zee, strand, bezienswaardigheden en Fado. Iedereen, die daar ooit is geweest, wordt meteen verliefd op dit land en zijn heerlijke eten. Heb je daar heerlijk gegeten in de vele restaurantjes, maar weet je niet hoe je het eten thuis moet bereiden? Dan is dit boek een voltreffer. Polvo & Pato, van Jeroen Jansen, is geen traditioneel kookboek, maar een culinair reisboek. De titel verwijst naar twee van de populairste producten in de Portugese keuken: Octopus & Eend.

Eerste indruk

De omslag toont een bord op oud blauw geverfd hout, dat door de zon is verweerd. Op het bord ligt een smakelijk uitziende octopus. Kortom, het boek heeft de uitstraling van een zon overgoten vakantie met heerlijk eten!

Het boek is duidelijk ingedeeld met een inleiding en heeft vervolgens streekgebonden hoofdstukken. De auteur is van het noorden naar het zuiden gereisd om dit boek te kunnen schrijven. Veel gerechten en producten zijn streekgebonden, vandaar deze indeling. Het is een reis langs sterrenrestaurants, tascas, strandtenten, wijnhuizen en vismarkten. Er is gesproken met de beste chefs en sommigen van hen hebben een recept gedeeld. Het boek staat vol met prachtige sfeerfoto’s en heerlijke gerechten. In Polvo & Pato worden de echte Portugese producten beschreven en er wordt getipt over de lekkerste adressen. Verder wordt er ook nog de nodige aandacht besteed aan de Portugese wijnen en drankjes.

Onze favorieten

Peixinhos da Horta oftewel Visjes uit de tuin (pag.133) . Dit recept viel ons meteen op. Een lekkere (bijna) gezonde snack met een grappige naam. Dit zal bij kinderen vast ook in de smaak vallen. Eenvoudig te maken met ingrediënten, waaraan je makkelijk kunt komen. Een ander opvallend recept is een heerlijke Perzik-passie-vruchtentaart (pag 149)! Alleen al bij het lezen van de naam loopt het water ons al in de mond. Deze moeten wij zeker gaan maken. Laten we vooral ook de Pato (eend) niet vergeten. Eendenborst met een zomerse salade van sinaasappel (pag.239). Eend en sinaasappel is altijd een goede combinatie en samen met een frisse salade haal je de zomer in huis.

Conclusie

De meeste ingrediënten zijn gewoon in Nederland te koop , maar er zijn een paar ingrediënten waar wat lastiger aan te komen is zoals porcinipoeder, anattopoeder, bacalhau of zwarte popcorn. De recepten variëren van betrekkelijk eenvoudig tot sterrenkwaliteit. Kortom, de auteur heeft met deze culinaire roadtrip een boek geschreven dat aantrekkelijk is voor de Portugal liefhebber, maar ook voor de vakantieganger die Portugal nog wilt ontdekken en natuurlijk ook voor de enthousiaste thuischef’s die graag iets avontuurlijks op tafel willen zetten.

Wil je dit boek ook graag in huis hebben? Je kunt het hier kopen!

Tascas zijn kleine Portugese restaurantjes, die vaak door familie wordt gerund. Hier worden traditionele gerechten geserveerd. Elke dag heeft een vast gerecht.

Tip; Bacalhau, ook wel Bakkeljauw genoemd, kun je kopen bij Surinaamse toko’s. Zie ook ons recept Opa’s Bakkeljauw!

Volg ons op , voor meer behind the scenes en leuke momentopnames.

Tags: BoekenReviews

Laat gerust een reactie achter