Portugal; land van zon, zee, strand, bezienswaardigheden en Fado. Iedereen, die daar ooit is geweest, wordt meteen verliefd op dit land en zijn heerlijke eten. Heb je daar heerlijk gegeten in de vele restaurantjes, maar weet je niet hoe je het eten thuis moet bereiden? Dan is dit boek een voltreffer. Polvo & Pato, van Jeroen Jansen, is geen traditioneel kookboek, maar een culinair reisboek. De titel verwijst naar twee van de populairste producten in de Portugese keuken: Octopus & Eend.
Eerste indruk
De omslag toont een bord op oud blauw geverfd hout, dat door de zon is verweerd. Op het bord ligt een smakelijk uitziende octopus. Kortom, het boek heeft de uitstraling van een zon overgoten vakantie met heerlijk eten!
Het boek is duidelijk ingedeeld met een inleiding en heeft vervolgens streekgebonden hoofdstukken. De auteur is van het noorden naar het zuiden gereisd om dit boek te kunnen schrijven. Veel gerechten en producten zijn streekgebonden, vandaar deze indeling. Het is een reis langs sterrenrestaurants, tascas, strandtenten, wijnhuizen en vismarkten. Er is gesproken met de beste chefs en sommigen van hen hebben een recept gedeeld. Het boek staat vol met prachtige sfeerfoto’s en heerlijke gerechten. In Polvo & Pato worden de echte Portugese producten beschreven en er wordt getipt over de lekkerste adressen. Verder wordt er ook nog de nodige aandacht besteed aan de Portugese wijnen en drankjes.