Wij zijn hier gek op bara’s. Een bara, een Hindoestaanse snack, is een deeg bolletje vol kruiden die gefrituurd wordt. Ze zijn echt heerlijk als ze net uit het vet komen en ze zijn helemaal lekker met een likje sambal erbij. Laatst kwamen wij Chan’s Baramix tegen in de Albert Heijn. Deze baramix moesten we gewoon hebben en uitproberen. Lees hier onze bevindingen.
Bereidingswijze
Aan deze bakmix hoeft alleen maar 300 ml water worden toegevoegd, maar omdat wij eigenwijs zijn doen wij het net iets anders. Wij voegen minder water toe, ongeveer 250 ml, omdat het beslag anders veel te nat wordt en niet genoeg zal gaan reizen. Ook voegen wij extra bakpoeder (8 gram) toe, zodat het beter rijst. Laat alles ongeveer een kwartiertje rusten.
Zet ondertussen alvast een grote pan op het vuur met een dikke laag zonnebloemolie. Maak van het deeg ongeveer 10 gelijke bollen. Druk de bollen een beetje plat en prik een gat in het midden. Plaats de deegballetjes in de pan met hete olie. Let op, door de hete olie kunnen er spetters uit de pan komen. Keer de bollen af en toe om en bak ze tot dat ze mooi goudbruin zijn. Laat ze na het bakken nog even uitlekken op een bord met keukenpapier en dan kun je heerlijk genieten van deze hartige snack.
Tip: Oma’s Sambal is hier heerlijk bij!
Smaaktest
Deze baramix is makkelijk te maken en je hebt alleen maar water en zonnebloemolie nodig om dit tot een succes te maken. Het kost weinig tijd om dit klaar te maken en het smaakt zoals bara’s horen te smaken! Chan’s Baramix vinden wij zeker een succes en zullen wij vaker gaan gebruiken.
Prijs: rond de 2 euro
Ik heb het gedaan zoals jullie hierboven beschrijven, want ik minder water en dat bakmeel, dat zag ik wel zitten.
Wat echter een probleem bleef, was het plakkerige deeg. Echt niet te verwerken. Uiteindelijk met natte kunststof spatels toch klonten deeg in de olie weten te krijgen, en deze toen in de hete olie platgedrukt met een metalen schuimspaan. De bara’s die ik daaruit kreeg werden uiteindelijk best OK, maar het was niet makkeljk, en aan een gat in het midden hoefde ik geen moment te denken. Dat plaken, wat doe je daar aan? Natte handen(water) helpt niet.
Hoi Frans,
Zet een kommetje met een beetje zonnebloemolie klaar. Voor het maken van elke bolletje smeer je je handen in met de olie. De bara’s kun je dan zo van je handen af schuiven de pan in! Water werkt inderdaad niet, daar wordt je deeg alleen maar natter van en kan gaan spatten in de hete olie.
1e keer gebakken en gelukt.
tegen het plakken patentbloem op de plank en aan je handen gaat perfect om de bollen plat te drukken en het gat erin te drukken.
het beslag mag wel wat kruidiger zijn de volgende keer wat kruiden naar eigen smaak en wat droge spinazie bijvoegen naar eigen smaak om het geheel wat meer op smaak te brengen.
de mix in de AH gekocht 1,76 euro 400 gr. het product gaat jammer genoeg verdwijnen uit het assortiment misschien daarna het beslag zelf maken en samenstellen :)heerlijk baraatje gegeten toch
Super leuk om te horen dat het goed is gelukt. Helaas gaat inderdaad de mix uit het assortiment, daarom hadden we laatst nog een andere mix geprobeerd. Maar goed idee om zelf eens een goed recept te maken. Gelukkig kunnen we nu nog eventjes genieten van het mix.
Groetjes Shanna, Kheira en Selma
Chan’s baramix is nog wel te verkrijgen bij Amazing orientel
Hi Lex,
Super! Bedankt voor deze tip:)
Groeten Shanna, Kheira en Selma
Vandaag gekocht bij de jumbo
Hi Maddy,
Leuk zeg! Daar ga je van genieten:)
Groetjes Shanna
Vandaag gekocht bij ah. Moet er perse een gaatje in? Ik wil de bara namelijk daarna vullen met hete kip.
Hi Niek,
Lekker de baramix van Chan’s. Er hoeft volgens ons niet perse een gat in alleen gaart hij op deze manier wel sneller. Het kan zijn dat je de bollen dan langer moet frituren. Echt zeker weten wij het niet, aangezien het product niet van ons is en wij het op die manier niet eerder hebben bereid.
Klinkt wel erg lekker met hete kip erin.
Groeten Shanna, Kheira en Selma
Vandaag de bara’s gemaakt met minder water en droge spinazie en knoflook.Het was totaal niet te kneden en heb mijn handen met olie gesmeerd maar alles bleef aan je handen/vingers plakken, een totale flop toen heb ik met een ijsschep bollen gemaakt en dat lukte maar je kunter absoluut geen platte bara’s van maken.
Wel langer laten bakken aangezien de buitenkant mooi bruin is maar de binnenkant nog nat / rauw