Tips voor Perfect Gepocheerde Eieren

Gepocheerd eitje, hoe?

Gepocheerde eieren, wij zijn er gek op! Toch blijft de perfecte bereiding van deze heerlijke eitjes altijd een kunst. Een ei pocheren is een techniek om een ei zonder schaal te koken. Op deze manier krijg je een heel mooi eitje waar de eiwitten van gestold zijn en het eigeel nog lekker smeuiig en zacht is. Gepocheerde eitjes zijn lekker in een salade, op een broodje of wanneer je het eet in combinatei met gegrilde groenten. Je kunt er natuurlijk heerlijke Eggs Benedict mee maken.

Om de perfecte gepocheerde eieren te maken, kunnen er verschillende technieken te pas komen. Een van de belangrijkste tips is het gebruiken van een kakelvers eitje. Verse eieren hebben namelijk een stuk stevigere eiwit, waardoor hij niet zo snel uit elkaar valt wanneer het eitje de pan in gaat.

Hieronder geven wij jullie de beste tips voor perfect gepocheerde eieren. Met deze tips kan het haast niet meer fout gaan en zul je zien dat het eigenlijk helemaal niet zo ingewikkeld is als het lijkt.

Manieren om eieren te pocheren

Eieren kunnen op verschillende manieren worden gepocheerd. Je hebt de traditionele manier door het eitje direct in de pan te koken maar je kunt ook vershoudfolie of een muffinvorm gebruiken om jouw eitje te pocheren. Probeer ze zeker alle 3 een keertje uit om voor jou te kijken wat de beste manier is.

Traditioneel

Zet een pan met warm water op het vuur. In het begin zet je het vuur nog hoog maar zodra het water gaat sudderen zet je het vuur weer lager. Het is erg belangrijk dat het water niet kookt maar laag borrelt. Indien je een thermometer hebt, moet het water tussen de 80 tot 90 graden zijn.

Boven een aparte kleine kom maak je het ei open. Met een pollepel maak je vervolgens een draaikolk in het water. In het oog van de draaiklok laat het je eitje de pan inglijden. Door de beweging van de draaikolk worden de eiwitten eromheen gedraaid en blijft het eitje bij elkaar. Laat alles goed door draaien tot de eiwitten wit beginnen te worden. Kook het eitje vervolgens 3-4 minuten lang tot een perfect gepocheerd eitje.

Bij deze traditionele versie wordt soms ook nog wat azijn toegevoegd, zodat de eiwitten wat stabieler zijn.

In vershoudfolie

Een andere manier is het eitje koken in vershoudfolie. Dit zorgt wel voor een wat minder mooi eitje, maar evengoed een heel lekker eitje. Gebruik voor deze methode een kleine kom. Bedek de binnenkant van de om met vershoudfolie en smeer het vervolgens in met een beetje neutrale olie. Maak dan een eitje boven het kommetje open. Voeg alle kanten van het vershoudfolie samen plaats er een touwtje om heen. Op deze manier ontstaat er een soort van zakje met een eitje erin. Probeer om het zakje zo strak mogelijk in te pakken, zodat er geen lucht bij komt.

Kook het eitje dan in een pan met laag borrelend water. Binnen 5 minuten zul je een perfect gestold eitje hebben. Haal dan het eitje uit de plasticfolie. Doe het wel voorzichtig want anders is de kans groot dat het eitje breekt. Dat zou natuurlijk zonde zijn.

In een muffin vorm

Als laatste hebben wij nog de manier om een eitje te pocheren in een muffin vorm. Verwarm de oven voor op 175 graden. Zorg ervoor dat de muffin vorm goed schoon is voordat je hiermee begint. Doe ongeveer 2 eetlepels water in ieder gaatje van de muffin vorm. Plaats vervolgens de eieren bovenop het water. Zet de vorm ongeveer 8 tot 10 minuten in het midden van de oven. De eiwitten zullen in die tijd stollen. Haal de eieren vervolgens voorzichtig uit de bakvorm door middel van een lepel.

Dit zijn drie verschillende manieren om eieren te pocheren. De traditionele krijgt uiteraard de mooiste vorm, maar als het om de smaak gaat werken de andere manieren beter en makkelijker.

Recepten met gepocheerde eieren

En wanneer je dan eindelijk een perfect gepocheerd eitje hebt gemaakt, dan kun je dit natuurlijk op een broodje eten maar je kunt er ook een lekker recept mee maken. Een van de populairste recepten is de eggs benedict. Deze worden vaak gegeten op Engelse muffins en met gerookte zalm en hollandaise saus. Natuurlijk kun je ook een lekker broodje/bagel maken met avocado, tomaat en een gepocheerd eitje. Ook een ontzettend lekkere combinatie!

Gepocheerd eitje, hoe?

Volg ons op , voor meer behind the scenes en leuke momentopnames.

Tags: Foodtalk

Reacties (2)

Laat gerust een reactie achter