Zelfgemaakte extracten zijn echt ideaal voor elke bakgek. Het klassieke vanille-extract kennen we al, maar je kunt ook nog velen andere extracten maken. Denk bijvoorbeeld aan extracten van citrusvruchten. Citroen-extract, limoen-extract of sinaasappel-extract waarmee je heerlijke curds of cakes kunt maken. Met deze zelfgemaakte extracten kan je jouw baksels net iets extra’s geven. Uiteraard kun je hetzelfde ook met kruiden doen, maak bijvoorbeeld een lekkere munt-extract.
Tip: Ook een super leuk idee om cadeau te geven!
Hoe maak je het?
In het geval van citrusvruchten, was je eerst de huid van de citroen, limoen of sinaasappel. Daarna maak je, met een dunschiller, kleine strookjes van de citrusvruchtenhuid. Plaats het in een schoon potje of flesje en vul het aan met wodka. Met munt extract plaats je de munt, nadat je het hebt gewassen, gewoon in een schone pot of fles en vul je het aan met de wodka.
Vervolgens duurt het een maand tot de smaken volledig zijn ingetrokken in de alcohol en je het kan gebruiken in al je baksels. Verwijder hierna de schillen van de citrusvruchten uit de wodka.
Hoelang zijn deze extracten houdbaar?
Deze extracten en ook het vanille-extracten zijn heel lang goed houdbaar. Bewaar het in schone potten en houdt het schoon door alleen schone lepels te gebruiken en dan kan je deze extracten waarschijnlijk tientallen jaren bewaren.
Waarom zou je zelf deze extracten maken?
Het is veel goedkoper om zelf extracten te maken en je weet dan zelf precies wat erin zit. Ook kun je hiermee zelf bepalen hoeveel je wilt maken en gebruiken. Daarnaast kun je erg lang met een klein flesje doen. Je hoeft er maar een beetje van te gebruiken tijdens het bakken en dus hoef je de extracten niet al te vaak te maken.
Wat kan je ermee doen?
Met het sinaasappel-extract, citroen-extract en het limoen-extract kan je bijvoorbeeld heerlijke botercrème mee maken voor op jouw perfecte cupcakes. Je kunt het tevens gebruiken om sorbetijs te maken of om jouw cakes meer smaak te geven. Kortom, je kunt er alle kanten mee op.
geweldig zelf extracten maken. Nu heb ik gedroogde biol. citroenschilletjes. kan daar ook een extract mee gemaakt worden?
(elke keer als ik citroen gebruik, snijd ik na gebruik heel dun de schil af en droog het dan.)
Hi Anita,
Wij hebben het zelf nog niet geprobeerd met gedroogde citroenschillen maar de gedroogde citroenschillen hebben een net zo’n goede smaak als gewone citroenschillen. Het lijkt ons dat je ze prima kunt gebruiken voor de citroenextract.
Groetjes Shanna Kheira en Selma
Wat leuk (en lekker) om cadeau te geven. En natuurlijk ook voor eigen gebruik. Waar komen die leuke flesjes vandaan en wat is de inhoud?
Vriendelijke groet, Marianne
Hi Marianne,
Zeker leuk om cadeau te geven! De flesjes hebben wij toentertijd bij de Xenos gevonden. De inhoud zijn de zelfgemaakte verschillende extracten zoals amandelextract, sinaasappelextract en bijv vanille extract.
Groetjes, Shanna, Kheira & Selma
Ik heb nog een vraagje. Zijn 2 sinaasappels (schilletjes)genoeg op 200ml wodka?
Groetjes, Marianne
Hi Marianne,
Dat moet zeker kunnen. Wellicht moet de extract dan wel een weekje langer intrekken. Maar de verhoudingen zullen goed zijn.
Groeten, De Kokende Zussen
Hallo Kokende zussen. Ik las over het zelf maken van extracten en nu zou ik graag zelf een bananen extract willen maken. Moet ik dan de banaan gepeld, of juist ook met een stukje schil in het potje stoppen? Alvast bedankt voor de reactie.
Hi Angelique,
Lekker zelfgemaakte bananen extract. Wij zouden je aanraden om alleen geprakte stukjes banaan toe te voegen en niet de schil.
Succes met het maken en wij zijn benieuwd naar het resultaat.
Groetjes Shanna, Kheira en Selma
Hallo. Ik heb een vraagje: als je de extract zelf maakt en verwerkt in een gerecht (wil zelf munt extract maken voor muntijs), overheerst dan de alcohol/wodka niet te veel?
Hoi Sanne,
Het hangt er een beetje vanaf waarvoor je het munt-extract wilt gebruiken. Wil je het gebruiken om mee te bakken, dan zal de alcohol smaak niet overheersen.
Groetjes,
De Kokende Zussen
Hallo,
Wat moet ik doen om extracten te maken van noten?
Hi Annemie,
In geval van noten is de bereiding eigenlijk hetzelfde. Bijvoorbeeld met amandelextract raden wij je aan om 8-9 bruine amandelen in een klein potje te stoppen en deze dan aan te vullen met wodka. Ook kun je rum of jenever gebruiken. Gebruik je nu een grotere pot, voeg dan meer amandelen. Op deze manier kun je het met allerlei noten doen, zoals pecan, hazelnoot en walnoot.
Succes!
Groetjes Shanna, Kheira en Selma
Ik heb de extracten, koffie, amandel, kaneel, citroen en limoen nu vanaf 29 mei in potjes zitten. Je ruikt wat er inzit maar je proeft nog steeds de wodka na al die tijd. Ik heb gisteren de limoen vervangen door 2 verse.
Ze staan donker en koel. Wat doe ik fout?
Hi Cobi,
Je zult zeke rnog de wodka blijven proeven aangezien het wel gewoon wodka blijft. Naar mate de extracten blijven staan zal de wodka niet minder worden.
Echter zodra je het verwarmt of je gaat er mee bakken (waar de meeste extracten voor gebruikt zullen worden) zal de wodka smaak vervliegen en blijft alleen de extract over. Op deze manier heeft jouw gebak, cake/baksel zeker geen wodka smaak maar juist de smaak van koffie, amandel, kaneel, citroen of limoen.
Hopelijk heeft dit antwoord jouw meer duidelijkheid gegeven. Mocht je meer vragen hebben dan horen wij ze graag.
Groeten Shanna, Kheira en Selma
Bedankt voor het snelle berichtje, ik ga het nu uitproberen met bakken.
Groetjes en een fijne dag.
Cobi
Ik heb nu al diverse extracten gemaakt, ook eentje met koffiebonen in half rum en half tiramisu. Steranijs 1 in wodka en 1 in rum.
Mijn vraag gaat over de amandelen, klopt het dat de bovenkant helder is maar bij de noten zit een soort waas, als je schut is de kleur troebel. Klopt dan?
Ik ben nu bezig met de schillen Die uit de potten komen op suiker te leggen en te drogen. Het hele huis ruikt ernaar en dan vooral de steranijs. Daarna fijn malen en je hebt heerlijke geurige suiker.
Zo leuk om te doen.
Mijn taalgevoel jeukt enorm door deze post dus ik moet dit even kwijt… HET extract, HET extract, HET extract. Zuchttt 🙂
Bedankt! wij hebben het aangepast!
Ik wil ooit proberen te maken hopelijk ik 2022 of hopelijk nog in dit jaar (2021)
Hi Eva,
Wat leuk! Het is eigenlijk super simpel om te maken hoor.
Wij zijn benieuwd wat je er van vind 🙂
Groetjes Shanna, Kheira en Selma