Oef, wat zijn deze appel galettes met karamel lekker zeg! Het deeg is lekker knapperig, heeft een mooi suikerlaagje en is heerlijk dun en kruimelig. De vulling heeft een perfecte mix van zoet en zuur vanwege de appels en de combinatie van suiker en citroen. Daarnaast maken de walnoten de taartjes een beetje hartig en zorgt de karamel natuurlijk voor de finishing touch. Deze taartjes zijn zo ontzettend lekker dat wij er niet vanaf konden blijven. Jullie vast en zeker ook niet!
Galettes maken doen wij wel vaker. Hoewel het misschien moeilijk lijkt om deze taartjes te maken, is dat zeker niet het geval. Het deeg kun je gemakkelijk van te voren maken en ook de vulling is binnen no time klaar. Naast deze appel karamel galettes, kun je de galettes ook vullen met bijvoorbeeld bosbessen, rabarber, kersen en rood fruit. Deze zullen jullie ook niet teleur stellen!
Bereiding van Appel Galettes met Karamel
We beginnen met het maken van het taartdeeg.
Plaats een glas water in de koelkast, zodat het goed koud kan worden. In een grote kom mengen we de bloem, de suiker en het zout. Snijd de boter in kleine blokjes en wrijf de koude boter met je vingers in de bloem tot het resulteert in een grof deeg. Voeg vervolgens, eetlepel voor eetlepel, koud water toe aan het deeg, terwijl je het kneed, tot het deeg soepel en samenhangend aanvoelt. Vorm er een mooie bal deeg van en plaats het in plastic folie in de koelkast, minimaal een uur.
Rol het deeg vervolgens uit tot 4 kleine cirkels en leg het op bakpapier op meerdere bakplaten in de koelkast. Laat het deeg minimaal een half uur in de koelkast, zodat het deeg koud kan worden en niet teveel krimpt in de oven.
Het maken van de Appelvulling
Verwarm de oven voor op 175 graden. Terwijl het deeg in de koelkast staat, maak je de vulling.
Snijd de granny smith appels in kwartjes en in dunne plakjes. Mix de appelstukjes met de helft van de basterdsuiker, het citroensap, de citroenrasp, het kaneel en de maizena.
Klop een ei en mix een klein beetje water met het ei.
Wanneer de bodems een half uur in de koelkast hebben gestaan, kunnen ze worden gevuld met het appel mengsel. Verspreid de appel over de 4 bodems, laat een paar centimeters over aan de zijkant. Vouw het overgebleven deeg om. Met een kwastje spreid je het ei over het omgevouwen deeg. Strooi de andere helft van de basterdsuiker over de rand heen en plaats de taart in het midden van de oven.
Bak de mini galettes met appel in de oven af tot ze gaar en goudbruin zijn, dit duurt 30 tot 35 minuten.
Het maken van de Karamelsaus
Wanneer de galettes in de oven zitten, maken wij de karamelsaus.
Warm de slagroom op in de magnetron. Doe de kristalsuiker en het water in een pannetje en breng het langzaam aan de kook. Met een kwastje en wat water zorgen wij ervoor dat de suiker niet kristalliseert aan de zijkanten van de pan. Wij doen voor de rest nog niks in de pan. Wanneer de karamel gaat kleuren, roeren wij met een garde, zodat het een egale kleur krijgt. Zodra het de juiste kleur heeft bereikt, voeg je de slagroom toe. Pas op, het zal heel erg omhoog bubbelen! Voeg de roomboter toe en zodra dit gesmolten is, zetten wij het vuur uit. Laat de saus eventjes staan om in te dikken en breng het eventueel op smaak met een beetje zout.
Snijd de walnoten fijn en versier de taartjes met de karamelsaus en de walnoten.