Arancini zijn heerlijke, gefrituurde risotto balletjes. Het perfecte recept voor de restjes van de risotto, van bijvoorbeeld jouw kerstdiner. Vooral als het een romige truffelrisotto betreft. Al geloven wij ook graag, dat daar helemaal niets van overblijft. In dat geval kun je natuurlijk een portie extra maken, zodat je evengoed kan genieten van deze lekkere, Italiaanse snack. Deze arancini met truffel en Grana Padano zijn vol van smaak en zijn ideaal als borrelhapje en/of anti pasti. Wellicht een leuk ideetje voor bij de oud & nieuw borrel!
Op zoek naar meer hapjes voor oud & nieuw. KIjk eens op deze pagina.
Grana Padano
Grana Padano past perfect bij arancini. Grana Padano is een harde Italiaanse kaas, die enkel gemaakt wordt in specifieke regio’s in Italië. Deze regio heet Pianura Padana, in het Noorden van Italië. Deze heerlijke kaas wordt gedeeltelijk gemaakt van afgeroomde rauwe melk, alleen uit deze regio. De kaas wordt vervolgens minimaal 9 maanden tot zelfs meer dan 20 maanden gerijpt. Dit zorgt voor de heerlijke smaak. Grana Padano is van nature lactosevrij, vanwege de productiemethode en lange veroudering, en zit boordevol calcium.
Grana Padano wordt verwerkt in heel veel verschillende gerechten. Denk aan pesto, over de pasta en in dit geval door de risotto. Ook kun je van de kaas heerlijke koekjes maken of kan je het op een heerlijke borrelplank met andere kaasjes leggen.
Bereiding van de Arancini met Truffel
De Risotto
Maak eerst de groentebouillon en verwarm het in een pannetje.
Pers dan de knoflookteentjes fijn en snipper het uitje. Pak een grote hapjespan/wokpan en verwarm hier de roomboter in. Fruit dan de fijngesneden ui in de pan totdat deze glazig zijn. Voeg vervolgens de knoflook toe en bak deze ongeveer een minuutje mee.
Weeg de risotto rijst af en voeg deze toe aan de pan met ui en knoflook. Bak de rijst eerst eventjes mee totdat de rijst een beetje glazig/doorzichtig begint te worden. Voeg dan de witte wijn toe en laat alles koken totdat het vocht bijna weg is. Zodra de rijst de wijn bijna helemaal heeft opgenomen, voeg je een soeplepel bouillon toe. Pas wanneer de rijst deze soeplepel bouillon ook heeft opgenomen, voeg je weer opnieuw een beetje bouillon toe. Dit herhaal je totdat alle bouillon op is. Blijf ondertussen wel door de risotto roeren. Dit duurt ongeveer 20 minuten.
Rasp ondertussen de Grana Padano fijn. Zodra de risotto gaar is en de rijst alle bouillon heeft opgenomen, voeg je alle geraspte kaas toe. Breng vervolgens de risotto op smaak met de twee eetlepels truffel, een beetje zwarte peper en zout. Roer alles goed door elkaar, zodat de kaas en de kruiden goed mengen.
Bekleed dan een bakplaat met bakpapier en verspreid hier de risotto overheen. Op deze manier koelt de risotto sneller af. Je kunt na een uurtje de risotto het beste afdekken met vershoudfolie en het in de koelkast zetten.
Het maken van de risotto balletjes
Zodra de risotto volledig is afgekoeld, maak je balletjes, ter grootte van een golfballetje, door te draaien. Plaats ze op een met bakpapier beklede bakplaat en vervolgens laten wij de arancini bolletjes minimaal 30 minuten rusten in de koelkast. Hierdoor zijn ze straks steviger, waardoor je ze makkelijker door het bloem, ei en paneermeel kan halen.
Zet dan ondertussen drie kommetjes klaar. Eentje gevuld met bloem, in de ander klop je de twee eieren los en in de laatste doe je paneermeel.
Giet ook alle zonnebloemolie in een grote pan en verhit deze tot de olie heet genoeg is. Vaak kun je dit zien door een klein beetje paneermeel in de pan te gooien. Als het dan gaat borrelen en er komen bubbeltjes tevoorschijn, dan is het vet warm genoeg. Zet het vuur niet te hoog (op een inductieplaat hebben wij het vuur, zodat het heet genoeg was, op 6 gezet).
Tijd om de balletjes te rollen. Haal de risotto balletjes eerst door de bloem, vervolgens door het losgeklopte ei en als laatste door de paneermeel. Als alles goed bedekt is, bak je de arancini mooi goudbruin in de pan. Dit duurt ongeveer 5 minuutjes.
Serveer de arancini met lekkere truffelmayonaise.