Recept

Arancini – Risotto Balletjes

Risotto, ongetwijfeld een van het lekkerste gerechten ter wereld. Naast de vele versies die wij al online hebben staan, besloten wij hier een heerlijk borrelhapje mee te maken. Namelijk arancini, oftewel risotto balletjes. Arancini zijn gefrituurde risotto balletjes, vaak gevuld met mozzarella. Je kunt het qua structuur een beetje vergelijken met een nasi schijf, maar de smaak is natuurlijk heel anders. Wat deze borrelhapjes ook nog eens handig maakt is dat je ze van te voren kan maken en vlak voor serveren hoef je ze enkel een paar minuten te frituren. Zo heb je snel een heerlijk Italiaans hapje bij de hand.

De balletjes maak je van afgekoelde risotto. In principe kan je iedere risotto hiervoor gebruiken. In dit recept maken wij gebruik van een basis versie van risotto.

De basis Risotto

Maak eerst de groentebouillon en verwarm het.

Snijd de knoflook en de ui fijn. Verwarm de helft van de roomboter in de pan en fruit hierin de fijngesneden ui tot het glazig is. Voeg vervolgens de knoflook toe en bak deze ongeveer 1 minuut mee. Voeg hierna de risotto rijst toe en bak het tot de rijst doorzichtig begint te worden.

Voeg de witte wijn toe en kook het tot het vocht bijna weg is. Zodra de wijn bijna is verdwenen, voeg je een soeplepel groentebouillon toe. Dit herhaal je tot de groentebouillon helemaal op is. Blijf ondertussen wel door de risotto roeren. Dit duurt ongeveer 20 minuten.

Voeg de parmezaanse kaas en de resterende roomboter toe, wanneer de risotto gaar is. Breng het eventueel op smaak met zout en peper en verspreid het op een met bakpapier geklede bakplaat. Hierdoor koelt het sneller af. Wanneer je het langer dan een uur laat afkoelen, dan kun je het beste de risotto afdekken met een beetje vershoudfolie.

Het maken van de Arancini

Nu de risotto volledig is afgekoeld, begin je met het maken van de Arancini. Snijd de mozzarella in kleine stukjes. Plaats telkens een balletje risotto in je handen en maak er een platte cirkel van. Leg in het midden van de cirkel de mozzarella blokjes en vouw de rest er omheen tot het een balletje is. Plaats ze op een met bakpapier beklede bakplaat en vervolgens laten wij de Arancini bolletjes minimaal 30 minuten rusten in de koelkast.

Nu zetten wij drie kommetjes klaar; 1 gevuld met bloem, 1 gevuld met losgeklopte eieren en 1 gevuld met paneermeel.

Begin met je frituurpan of je pan met zonnebloemolie voor te verwarmen. Wanneer je er wat paneermeel in gooit en het gaat borrelen en er komen bubbeltjes tevoorschijn is het frituurvet heet genoeg.

Rol de Arancini ballen een voor een eerst door de bloem, dan door het ei en als laatste door de paneermeel.

Plaats de ballen in de frituurpan en bak ze goudbruin in 5-8 minuten.

Serveer direct met chilisaus of een chilimayonaise.

Enjoy!

Volg ons op , voor meer behind the scenes en leuke momentopnames.

Tags: Voor bij de borrelTapas