De gewone blueberry cheesecake hebben wij al op de blog staan. Eenvoudig, smaakvol en altijd goed. Deze blauwe bes kruimel cheesecake met citroen is next level. De koekbodem is geweldig, de romige blauwe bessen tussenlaag is fantastisch en die kruimels bovenop zijn hemels. Vooral het beetje citroen in het beslag en in de bodem is heerlijk. Het zorgt voor een frisse tegenhanger tegenover de romige, zoete cheesecake.
De cheesecake is makkelijk om te maken en ziet er spectaculair uit. We maakten deze taart voor Shanna’s verjaardag. Hoewel het al een tijdje geleden is, kunnen wij ons nog goed herinneren hoe lekker iedereen deze cheesecake vond. Nu kunnen jullie hem zelf thuis ook maken en net zo genieten als wij deden.
De springvorm die wij voor deze cheesecake gebruiken is vierkant met een afmeting van 23×23. Je kunt de exacte springvorm hier vinden.
Bereiding van de Blauwe Bes Kruimel Cheesecake
Zet de oven aan op 175 graden.
We beginnen met het maken van het deeg voor de bodem. Pak een beslagkom en voeg hier de bloem, de zachte roomboter, de kristalsuiker en de rasp van 1 citroen aan toe. Meng alles goed met elkaar en kneed het tot een bol koekjesdeeg.
Pak het bakblik en bekleed deze met een stukje bakpapier. Verdeel 3/4 van het koekjesdeeg over de bodem en druk het goed aan. Het overige stukje koekjesdeeg gebruiken wij straks op de cheesecake.
Meng vervolgens de mascarpone, yoghurt, eieren, vanille-extract, suiker en citroenrasp en sap met elkaar. Zorg ervoor dat het een mooi romig mengsel wordt. Voeg dan alle blauwe bessen toe en schep alles nog eventjes door. Schenk vervolgens het roombeslag over de bodem.
Verdeel het laatste beetje koekjesdeeg in kleine stukjes, oftewel kruimels, over het blauwe-bessen-roommengsel. Zet dan de springvorm in de oven en bak de cheesecake mooi goudbruin in 40 minuten. Houd tussendoor de cheesecake wel in de gaten. Elke oven is anders, dus het zou sneller kunnen gaan, maar het kan ook dat het een aantal minuten langer afgebakken moet worden. Laat de cheesecake afkoelen in de oven, voordat je hem laat afkoelen buiten de oven. Hierdoor is het temperatuurverschil niet meteen te groot. Geniet van deze heerlijke cheesecake.
Laat gerust een reactie achter