Deze boelansjé is een van de favoriete gerechten van onze moeder en oma. Boelansjé is een Surinaams Creoolse stoofgerecht gemaakt van aubergine, rundvlees en aardappel. Zij maken er altijd zoveel van zodat ze er niet alleen ’s avonds maar ook de dag er na op brood nog van kunnen genieten.
Voorbereiding
Snijd de aardappel en aubergines in kleine stukjes en zet het weg in een kom. Snipper de uien en pers de knoflook alvast en zet dit weg in een andere kom. Snijd ook de riblappen in blokjes en de speklapjes ook in reepjes. Houd deze apart. Verwarm een grote pan op hoog vuur en doe wanneer de pan heet is 3 eetlepels zonnebloemolie in de pan.
Bereiding van de Boelansjé
Wanneer de olie in de pan heet is geworden, doe je de riblapblokjes in de pan en roerbak je het tot het aan alle kanten is dicht geschroeid. Voeg daarna de speklapreepjes toe en roerbak het geheel nog 5 minuten. Voeg de gesnipperde uien en de geperste knoflook toe en laat het even meebraden. Dan kunnen de aubergines en de aardappeltjes erbij en strooi de kruiden (massala en djintan) eroverheen. Schep het geheel nog een paar keer goed door elkaar.
Voeg het water toe, zorg er wel voor dat het niet helemaal onder water staat (dit is afhankelijk van de pan, dus wellicht is de aangegeven hoeveelheid net iets te veel of iets te weinig). Breng het vervolgens in zijn geheel aan de kok en laat het daarna nog 2 uur sudderen op laag vuur. Laat de deksel op de pan.
Dit gerecht, boelansjee, kan heel gemakkelijk s’ochtends worden gemaakt. Dan is het enige wat je s’avonds hoeft te doen is de rijst koken, maar dit gerecht kan ook prima worden gegeten zonder de rijst.
In het recept mis ik het moment wanneer de ui en knoflook toegevoegd moet worden. Ben het nu voor de tweede keer aan hetmakem, super lekker!
Bedankt voor de tip! We zullen het recept aanpassen. Erg leuk om te horen dat je het recept super lekker vindt!
Wat bedoelen jullie met 500 stuks water in het recept voor boulanger ? Een halve liter?
Onze excuses, het moet inderdaad een halve liter zijn. Wij hebben het recept aangepast. We hopen dat het lekker zal smaken!
Zou dit gerecht ook in de slowcooker kunnen?
Hi Romin,
Wij denken dat je het inderdaad in de slowcooker kan bereiden alleen weten wij niet precies hoelang je het in de slowcooker moet doen voor het juiste effect.
Hier zul je zelf eventjes naar moeten kijken en het een en ander uitproberen. Wij denk dat 3 uur op hoog of 6 uur op laag wel een goed begin zou moeten zijn.
Groeten Shanna, Kheira en Selma
Moet je de deksel op de pan laten met het stoven
Dat kan ik niet uit je bereidingswijze halen
Hoi José,
Ja wij laten altijd de deksel op de pan tijdens het stoven. Goed dat je aangeeft dat dit niet duidelijk is, we zullen het aanpassen.
Groetjes Shanna, Kheira en Selma