Recept

Surinaamse Bruine Bonen met Rijst

Surinaamse Bruine Bonen met Rijst

Het liedje BB met R – dat is bruine bonen met rijst – was na de tweede wereldoorlog een grote hit van Max Woiski (Klik hier om het liedje te horen). Als kind maakte onze moeder erg vaak oma’s recept voor Surinaamse bruine bonen met rijst. Toen wij nog kind waren vonden wij het niet erg lekker, maar nu wij volwassen zijn, kunnen ook wij ervan genieten. Vandaar dat wij graag oma’s BB met R met jullie willen delen.

Voor dit recept maken wij gebruik van de bruine bonen in blik van Servero. Heerlijke Hollandse bruine bonen met een twist van onze oma. Servero’s Hollandse Bruine Bonen zijn gmaakt met 100% natuurlijke ingrediënten, zonder toevoeging van zout en suiker. Je kunt deze bruine bonen ook gebruiken in een soepje, salades of een lekkere Mexicaanse maaltijd zoals taco’s. Ideaal voor een gemakkelijke en verantwoorde maaltijd.

Surinaamse Bruine Bonen met Rijst
Surinaamse Bruine Bonen met Rijst

Bereiding van de Surinaamse Bruine Bonen met Rijst

Plaats het zoutvlees in een pan met ruim water. Breng het water aan de kook en laat het zachtjes minimaal 30 minuten doorkoken, tot het vlees gaar is. Hierdoor wordt het vlees minder zout. Zoutvlees kan gekocht worden bij een Surinaamse Toko maar sommige AH XL winkels verkopen het ook. Het merk dat wij kopen heet Masterbeef Sowtu Meti (spreek uit als sootoe mittie). Ondertussen gaan we verder.

Snijd de sucadelappen in reepjes. Bak ze in een braadpan met wat olie. Snijd de ui in stukken en snijd ook de tomaten in kleine stukken. (Als je wilt mag je ze ontvellen door ze kort in kokend water onder te dompelen. Snijd eerst een kruisje aan de onderkant zodat je kunt zien dat het vel loslaat.) Fruit de ui in de pan met de sucadelappen en voeg daarna de tomaten toe. Doe er een beetje water bij, ong. 100 ml. Laat het sudderen.

Wanneer je met een vork in het zoutvlees kunt prikken is het vlees gaar. Haal het uit de pan. Dep het droog en snijd het in blokjes van 2 cm en voeg het toe aan de pan met de sucadelappen. Doe er nogmaals 100 ml water bij en laat het een half uur lekker verder sudderen met het deksel op de pan. Snijd alvast de selderie in grote stukken en prak ongeveer 1/3 van de bruine bonen fijn. Hierdoor wordt het straks niet zo waterig. Na een half uur kunnen de bruine bonen, de geprakte bonen en de selderie in de pan erbij. Voeg nog 150 ml water toe, breng het weer aan de kook. Als het kookt kan het vuur weer lager en laat het nog ongeveer 20 minuten sudderen.

Kook ondertussen de rijst.

Wanneer alles klaar is schep je als eerste de rijst op je bord en daarna schep je de bruine bonen eroverheen. Als je graag pittig wil eten, kun je er nog een schepje van oma’s sambal erbij doen. Nu heb je BB met R.

Njang Switie!

Variatietip: Als je er geen zoutvlees in doet maar alleen sucadelappen doe er dan 2 (roodgele) maggiblokjes bij.

Surinaamse Bruine Bonen met Rijst
Surinaamse Bruine Bonen met Rijst

Volg ons op , voor meer behind the scenes en leuke momentopnames.

Tags: AvondetenVlees Gerechten

Laat gerust een reactie achter