
Custard of ook wel banketbakkersroom genoemd, is erg makkelijk om zelf te maken. Met slechts vijf ingrediënten kun je binnen een paar minuten een heerlijke dessert op tafel zetten. Wij zijn er dol op en vinden het heerlijk om het zo, warm uit een kommetje te eten. Het is ook erg lekker in een puddingbroodje of als vulling van een gebakje, zoals de tompouce. Banketbakkersroom is natuurlijk erg makkelijk te maken vanuit een zakje. Zelfgemaakte room is echter vele male lekkerder dan de gekochte, daarom delen wij graag ons basisrecept voor custard met jullie.
Voor dit recept hebben wij gebruik gemaakt van onze zelf gemaakte vanille extract. In plaats van vanille extract kun je ook verse vanille (1 stokje) gebruiken of de fijne kristalsuiker vervangen door vanille suiker.
Bereiding van het Basisrecept voor Custard
Zet een steelpan op het vuur en giet hier de melk met de vanille extract in. Breng de vanille melk langzaam aan de kook en kook alles ongeveer 10 minuten lang. Op deze manier trekt de vanille extract goed in de melk.
Split de eieren 1 voor 1 en klop het eigeel los. Voeg de suiker en de eetlepel maizena toe aan het eigeel. Meng alles goed door elkaar zodat er een glad papje ontstaat.
Als het melk goed gekookt heeft, kun je de steelpan van het vuur halen. Roer het eigeel mengsel beetje bij beetje toe aan de warme vanille melk. Blijf alles goed roeren zodat er een romig mengsel ontstaat. Breng alles opnieuw aan de kook. Je zult zien dat het steeds dikker wordt. Laat het ongeveer 3 minuten zachtjes door koken. Giet daarna de room in een schaal en dek deze af met huishoudfolie.
Laat de room eerst afkoelen buiten de koelkast en zodra het niet meer zo warm is kun je de schaal in de koelkast zetten. Naar mate de custard afkoelt zal het ook steeds dikker worden. Zodra de gele room volledig is afgekoeld, kun je de room gebruiken voor het vullen van gebakjes of om het zelf lekker op te eten van uit een bakje.
Geniet ervan!
Tip: Maak deze heerlijk custardcake met je zelfgemaakte custard!

ga aan de slag met de custardcake voor de pasen, lijkt mij heerlijk
Super leuk om te horen! Wij vinden hem erg lekker, hopelijk jullie ook!
Ik wil de custardcake met custardpoeder maken. Moet ik dan 200 gram custardpoeder met melk en suiker mengen of moet het in totaal 200 gram custard zijn? Ik snap namelijk niet hoe ik dat moet afmeten met de poeder
Hi Jessica,
Excuses dat je zo lang op een antwoord hebt moeten wachten. Hopelijk wil je nog steeds deze overheerlijke cake bakken.
Wij maken zelf altijd onze custard vandaar dat wij 200 gram custard specifiek noemen. Als je custard gaat maken met de poeder denk ik dat je voldoende hebt aan 100 gram custardpoeder en melk en suiker in verhouding tot die 100 gram. Als je de custard bereidt hebt dan schep je die in de cake.
Natuurlijk kun je ook meer custard maken, dan zit er gewoon meer custard in de cake.
Groeten Shanna, Kheira en Selma
Hoi! Hoe werkt het als ik vanille suiker wil gebruiken zoals jullie aangeven? Voeg ik dan de vanille suiker toe aan de melk of aan de en er dooiers?
Hoi Esmee,
Je kunt dan het beste de vanille suiker toevoegen aan de ei dooiers. Eventjes goed loskloppen en dan verder met het recept.
Groetjes Shanna, Kheira en Selma
Als je met kant-en-klaar custard poeder werkt hanteer dan de volgende verhouding per gram/liter melk;
50 gram voor een dikte van vanillevla
60 gram kookpudding
70 gram smeerbaar mengsel voor cake of taart met custard topping
Hi Cees,
Bedankt voor de opmerking!
Groeten Shanna, Kheira en Selma
Als ik de custard pudding heb gemaakt en laat afkoelen, hoe lang kan ik dit dan bewaren? Kan het evt. Worden ingevroren?
Hi Margriet,
De custard kun je maximaal 3 dagen afgedekt in de koelkast bewaren. In de vriezer zouden wij niet aanraden.
Groeten Shanna, Kheira en Selma
de eetlepel vanille extract (merk Jola) is véél te veel en geeft een ietwat bittere smaak. Denk dat de helft al meer dan voldoende is.
Hi Ginny,
Bedankt voor het advies, het kan natuurlijk schelen per merk vanille extract. Het is dan inderdaad slim om eerst een halve toe te voegen en vervolgens naar smaak extra bijschenken.
Groetjes Shanna, Kheira en Selma