Deze Custardcake is zó lekker, dat je hem haast niet wil delen met anderen. Goed van smaak, heerlijk romig en makkelijk te maken. Een perfect verwenmomentje voor bij de koffie of thee wanneer je visite krijgt.
Voor dit recept gebruiken wij gemaakte custard/ banketbakkersroom en niet alleen de custardpoeder. Wij maken onze custard wel het liefste zelf, want dat vinden wij gewoon stukken lekkerder. Zelf custard maken is helemaal niet moeilijk. Ons recept hier voor je hier.
Bereiding van de Custardcake
Bereid als eerste de custard volgens ons recept of de verpakking.
Verwarm de oven alvast op 180 graden.
Meng de droge ingrediënten (bloem en bakpoeder) met elkaar in een grote beslagkom. Mix de suiker met boter tot een romig mengsel en roer één voor één de eieren erdoor. Mix alles goed totdat het een romig beslag is. Spatel dan de bloem en bakpoeder door de boter, suiker en eieren. Mix alles nog eens goed en zorg dat er geen klontjes in het beslag zit.
Roer dan de helft van de custard door het cake beslag. Bekleed een cakevorm met bakpapier en giet hier het cake beslag in. Verspreid de rest van de custard boven op het beslag en verspreid deze door middel van een lepel over de gehele oppervlakte. Maak ronde bewegingen over de bovenkant zodat de custard goed verspreidt.
Plaats de cake in de oven en bak deze binnen 50 minuten goudbruin.
Wauw, dat klinkt als een heerlijke cake! Ik sla hem op voor het weekend 🙂
Super leuk! Wij zijn benieuwd of jij hem ook zo lekker vindt als wij.
Ik had nog bakkerspudding (zelfgemaakt uiteraard) over. Nu in gebruik voor de cake deze gaat met een paar minuten de oven in. Ben druk aan het voorbereiden voor de paasdagen gisteren een paasbrood gemaakt en de gevulde chocolade staat ook al een klaar. Superleuk om te doen en je kop leeg maken tijdens het koken. Ik wist niet dat je de bakkersroom ook zo kon verwerken dus ben benieuwd hoe hij er uit komt.
Dat klinkt super lekker. Ik denk dat jullie paasdagen erg lekker zullen worden. Wij zijn benieuwd of de cake jullie mag smaken. Hopelijk gaat alles goed en kunnen jullie genieten van een fijn feestmaal.
Hij is prachtig geworden. Wow en ruikt hier super lekker Top.
Erg leuk om te horen! Dan zal hij vast en zeker ook heerlijk smaken. Jullie ook alvast fijne paasdagen toegewenst!
Jullie ook een fijne paasdagen voorvast. ( ;
Hij staat nu in de oven, de custardcake, ben benieuwd, het ruikt in ieder geval lekker in huis.
Super leuk! we horen graag wat je ervan vindt!:)
Hallo, ik heb echt zin om de custardcake te gaan maken. Nu zie ik bij het recept voor zelfgemaakte custard dat de ingrediënten per portie zijn vermeld. Hoeveel porties heb je nodig voor de cake? Er staat 200 gram, is dat 1 portie?
Hi Wilma,
Ja 1 portie van de zelfgemaakte custard is voldoende om je cake een goede smaak te geven. Natuurlijk kun je altijd iets meer maken en door je cake roeren. Succes en we hopen dat de cake mag smaken. Mocht je nog vragen hebben horen wij het graag!
Ik heb vaak dat boter en suiker net lijkt of het aan het schiften is. Is mijn boter dan nog te hard?
Hi Lia, een mengsel gaat vaak schiften wanneer de verschillende ingredienten niet dezelfde temperatuur hebben. De suiker is altijd op kamertemperatuur en wanneer je boter nog te koud is schiet het beslag/creme gegarandeerd in de schift. Zorg er dus goed voor dat de boter op kamertemperatuur is voordat je het gebruikt in een beslag.
Ook komt het vaak voor dat je cake beslag schift bij het toevoegen van je eieren. Zorg ook hier ervoor dat de eieren niet te koud zijn. Daarnaast is het belangrijk dat je ze een voor een toevoegd zodat het beslag kan wennen aan de eieren.
Hopelijk kunnen deze tips je helpen met het bakken van een heerlijke cake!
Groeten De Kokende Zussen:)
Deze cake ga ik gauw een keer maken ,moet er geen ei bij ?
Het ziet er heel lekker uit, mooie kleur ook!
Groetjes Jannie
Ik had gevraagd of er geen ei in moest ,sorry maar zie nu dat er 3 in moeten .
Groetjes Jannie
Hi Jannie, Leuk dat je de cake gaat proberen! We horen graag van je of je het lekker vindt.
Groetjes De Kokende Zussen
Heb hem net gebakken ruik idd erg lekker.maar hij is erg donker aan de buitenkant normaal wordt cake toch niet op zo’n hoge temperatuur gebakken?
Hi Miriam, Dat is jammer dat hij erg donker is. Op het moment dat wij deze cake maakten hebben wij daar geen last van gehad. Cakes worden inderdaad vaak op een iets lagere temperatuur gebakken, daardoor moet hij wel langer in de oven. Geen probleem natuurlijk. Wij zullen binnenkort nog een keertje de cake bakken om nogmaals te kijken wat het beste is. Voor de volgende keer kunt u wellicht ook aluminiumfolie over de cake plaatsen wanneer u ziet dat hij te bruin wordt. Op deze manier bakt hij nog verder af maar wordt hij niet bruiner aan de buitenkant.
Groeten De Kokende Zussen.
Je moet eerst de custard maken natuurlijk? Moet deze helemaal koud zijn voor je de custard door het deeg kunt roeren?
Hi Dylano,
Om deze custard cake te maken moet je inderdaad eerst custard maken. Je kan dit zelf maken of een kant en klare versie gebruiken. Wij kiezen natuurlijk voor de zelfgemaakte custard, maar dat ter zijde. De custard hoeft niet helemaal koud te zijn maar wel op kamertemperatuur samen met de boter en eieren. Anders is er een kans dat het beslag gaat schriften. De eieren zijn dan namelijk kouder dan de custard.
Je kunt het bakje eventjes in de koelkast zetten zodat het snel kan afkoelen.
Mocht je nog meer vragen hebben, horen wij het graag!
Groetjes Shanna, Kheira en Selma
Ha ha Net gemaakt en ziet er niet uit! Na 50 min nog maar 15 min op lagere temperatuur….poeder bleef er op liggen dus maar weggesneden….lees nu recept nogmaals GOED na en de reacties , moest dus eerst de custard maken en niet alleen de poeder erdoorheen . Ja dat krijg je als je het recept niet goed leest en denkt ach doe ik ff want heb nog custard poeder ha ha… soort sneeuwcake maar dan anders..beetje droog geworden maar dat kan niet anders. Ga het nog wel een keer proberen maar krijg straks visite dus toch maar naar de banketbakker als een speer!
Hi Janette,
Wat jammer dat de cake niet gelukt is. Ik kan begrijpen dat het er inderdaad heel raar uit ziet als je enkel de custardpoeder gebruikt ipv de custard maakt. Wel jammer voor de visite, hopelijk maak je hem snel nog eens. Dan horen wij graag opnieuw wat je er van vindt.
Groetjes, Kheira, Selma en Shanna
Nu voor de tweede keer gemaakt,de cake is heerlijk
Maak ook zelf de custard ook die is heerlijk.
Je kan hem ook best een tijdje bewaren hij wordt alleen maar lekkerder
Heel erg bedankt voor dit heerlijke recept
Hi Yvon,
Graag gedaan! Super leuk om te horen dat jullie genieten van deze cake. Zelf custard maken is heerlijk he, past echt perfect bij deze cake.
De cake staat in de oven! Ruikt heerlijk en de smaak zal vast goed zijn. Zal een foto op pintrest plaatsen als hij klaar is bedankt voor het geweldige recept.
Ah super leuk om te horen! we hopen dat hij goed gesmaakt heeft 🙂
De cake is hier helaas na 40 minuten al verbrand en van binnen nog niet gaar. Wat een teleurstelling…
Hi Malou,
Dat is super jammer om te horen. Wat wij zouden willen aanraden om de cake dan op een lagere oventemperatuur te bakken. Wat ook een goede tip voor deze situatie kan zijn: als je ziet dat de cake al snel bruin wordt, bekleed het bakblik dan met aluminium folie. Op deze manier gaart de cake wel verder van binnen maar wordt hij niet nog bruiner.
Nogmaals super jammer dat jouw cake is mislukt, wij hopen dat je het nog eens zou willen proberen.
Groeten Shanna, Kheira en Selma
Hoi, ik heb net deze cake gemaakt maar het breekt snel en lijkt meer op koekje. In ander woord is het niet genoeg zacht. Wat kan de reden zijn? Ik hoor het.
Bedankt voor je tijd
Hoi,
Excuses voor onze late reactie. Wij zaten afgelopen weekend in Dublin waardoor wij niet in staat waren om te antwoorden. Wat jammer om te horen dat de cake niet goed gelukt is. Heeft u echt custard gebruikt of alleen custardpoeder? Wat ook nog een andere reden zou kunnen zijn is dat de oven te hoog stond of dat het beslag niet lang genoeg is gemixt. Te weinig mixen zorgt ervoor dat de ingrediënten niet voldoende genoeg gemengd zijn voor een goede massa. Daardoor kan de cake niet goed bakken en valt hij vaak snel uit elkaar.
Wij horen graag van u om verder te helpen.
Groetjes Shanna, Kheira en Selma
Hallo bakkende zussen,
Wat een mooi recept voor een custard cake.
U heeft een rechthoekig bakblik gebruikt, kan U de maat aan mij doorgeven.
Alvast bedankt voor de moeite.
Groet Annie.
Hi Annie,
Heerlijk ziet de cake er uit he. Wij gebruiken een cake vorm van 12×31 centimeter. Een grotere vorm of een iets kleinere vorm kan ook geen kwaad. Hij wordt dan enkel wat platter of juist wat hoger.
Vergeet niet om eerst de custard te maken ipv custerdpoeder door de cake mix te mengen.
Geniet van deze lekkere cake!
Groetjes Shanna, Kheira en Selma
Bij mij bleef de custard er boven op liggen nadat de cake uit de oven kwam
Hi Elze,
Bedoel je de custard poeder of de gemaakte custard?
Het is de bedoeling dat je de gemaakte custard met een lepel een klein beetje door het beslag duwt als je het er boven op hebt gelegd.
Op deze manier meng je het beslag met de custard.
Hopelijk heeft de cake als nog goed gesmaakt.
Groeten Shanna, Kheira en Selma
Goedendag,
Ik maak de cake altijd met olie ipv boter, kan dit ook met deze variant. Ik vind de cake luchtiger als ik hem bakt met zonnebloemolie.
Conny
Hi Conny,
Dat is inderdaad ook erg lekker, wij hebben ook een aantal cakes met olie gemaakt. Wij gebruiken dan wel altijd olijfolie, dat is lekkerder van smaak en gezonder.
Zo kun je deze cake ook met olijfolie maken. Echter wilden wij graag een roombotercake voor bij de custard dus vandaar gebruiken wij in dit recept boter.
Groetjes Shanna, Kheira en Selma
Goedemorgen,
Lees net het recept vd custardcake.
Wil het binnenkort gaan maken, maar er staat dat je een aantal ingrediënten moet spatelen en daarna alles nog moet mixen. Ik dacht altijd dat je na het mengen vd ingrediënten voor een cake niet meer mag mixen, maar alleen nog spatelen.
Waarom moet dat nu wel?
BVD voor het antwoord.
Hi Marja,
Je kunt inderdaad het beste alles goed door spatelen voordat je de mix in de bakvorm giet.
Succes met het bakken.
Groeten Shanna, Kheira en Selma
Hallo ik heb nu twee dagen de custard cake gebakken en al de twee keer mislukt De eerst heb ik gebakken op hetelucht en niet gaar
Vandaag onder en boven warmte ook niet gaar 50 minuten
Hij was wel heel mooi hoog
En dan laat ik hem zeker nog een een uur in een dichte oven staan
En dan op een schaal nou is ie nog maar 10 cm hoog en weer niet gaar
Wat doe ik fout please help me
Hi Gerrie,
Wat vervelend dat de cake niet lukt. Wij hebben het zelf nog niet eerder meegemaakt en vind het dan ook lastig om uit te leggen wat hier mis gaat.
Is de oven warm genoeg? Anders zou je eventueel de oven iets warmer kunnen zetten (190 graden). Elke oven is anders dus test altijd of je cake gaar is. Steek een satéprikker of breinaald in het midden van de cake, komt deze er droog uit, dan is de cake gaar.
Het kan ook zijn dat het beslag te nat was. Wellicht te grote eieren, voeg in dat geval wat extra bloem toe waardoor het beslag sneller zal garen.
Hopelijk heft u wat aan onze tips. Succes!
Groeten Shanna, Kheira en Selma
Hallo,
Ik zie de ingrediënten staan voor de custardcake maar vraag me af of je nou droge gist moet gebruiken of verse gist.
Als het droge gist is dan wil dat zeggen 2pakjes gist.(die van de supermarkten).
Ik wil het namelijk ook gaan maken
Hoor graag van u terug.
Alvast bedankt
Hi Azra,
Wij gebruiken geen gist voor de custardcake. Wel bakpoeder, die kun je kopen in de supermarkt. Het zijn zakjes van dr. Oetker.
Mocht je nog vragen hebben horen wij het graag.
Groetjes Shanna, Kheira en Selma
Als je de custard maakt vanuit een pak van Koopmans hoeveel moet je dan gebruiken voor de cake qua ingrediënten?
Hi Elze,
Als je custard maakt met custardpoeder van koopmans, maak dan een portie voor 2 personen. Ik geloof dat het 35 gram is met 500 ml melk. Dan heb je voldoende voor de cake, een beetje meer kan natuurlijk altijd.
Groeten Shanna, Kheira en Selma
Lijkt me een lekker recept. Mis alleen de maat voor de cakevorm. Bij meer bakkers ontbreekt een maat aanduiding.
Hi Anneke,
De bakvorm die ik heb gebruikt is 25 cm.
Succes met het bakken van deze overheerlijke cake.
Groetjes Shanna, Kheira en Selma
Ik heb braaf het recept gevolgt. Toen de cake in de oven stond begon hij al vroeg over te lopen. Een heel deel van het beslag stroomde over de randen van het cakeblik. Toen de cake eindelijk gaar was was hij deels ingestort. Ik heb geen idee waarom dit is gebeurd? Dit is me echt nog nooit gebeurd.
Hi Eva,
Wat vervelend dit, dat hoort natuurlijk niet.
Was jouw bakblik wellicht te klein voor de cake, waardoor hij overstroomde? Het instorten van de cake kan met verschillende dingen te maken hebben. De cake kan bijvoorbeeld te snel zijn afgekoeld of de oven was te warm. Elke oven werkt weer anders dus ook voor ons is het moeilijk in te schatten waar dit verkeerd is gegaan.
Wellicht de volgende keer op 175 graden bakken en dan een paar minuten langer in de oven laten. Wanneer de cake dan gaar is, niet gelijk uit de oven halen maar daar eerst laten afkoelen in plaats van gelijk op de aanrecht. Hopelijk wordt hij dan beter. Ook het te lang mixen van het beslag kan er voor zorgen dat de cake in zakt. Hierdoor mix je de lucht uit het beslag en zal de cake minder luchtig zijn en meer compact.
Hopelijk heb je wat aan onze tips.
Groeten Shanna, Kheira en Selma
Ik heb de cake nu 2 keer gemaakt. Hartstikke lekker maar de custard zakt helemaal naar de bodem. Heb ik ook altijd met rozijnen, ook als ik ze door de bloem hen gehaald. Heb je enig idee hoe ik dat kan voorkomen?
Hi Irma,
Dat is onwijs jammer. Bijna altijd werkt bloem bij ons om te zorgen dat het niet naar de bodem zakt. Maar in dit geval kan het dus aan het beslag liggen. Wellicht is het beslag te dun/ te luchtig waardoor de rozijnen naar beneden zakken. Ook kan het zijn dat de oven net te warm staat. Door de warmte van de oven zakken de extra ingrediënten nu eenmaal naar de bodem. Ze glijden dan makkelijk door het beslag naar beneden. Dus wellicht voor de volgende keer de oven iets lager zetten en dan iets langer in de oven houden. Of ik zou wat extra bloem aan het beslag toevoegen zodat het niet te slap is.
Hopelijk helpen deze tips.
Groeten Shanna, Kheira en Selma
Hij staat in de oven….ben zo benieuwd!
Kun je de cake ook bakken als een normale cake? Ongeveer 60 minuten op 160 graden?
Hi Rota,
Eerlijk gezegd hebben wij het zo niet gebakken en weten wij dus niet of je het gewenste effect krijgt. Mocht je het zo gaan proberen horen wij graag of het gelukt is, als tip voor de andere bezoekers.
Groetjes Shann, Kheira & Selma
Deze cake ben ik nu aan maken. Ik vind het erg lekker eruit zien. Hoop dat de cake lukt. Ik ben sinds vorig jaar aan bakken geslagen
Hi Simone,
Wij hopen dat de cake goed gelukt is! Hij is namelijk erg lekker.
Wel super leuk dat je aan het bakken geslagen bent. Hier zit je goed hoor met allemaal lekkere bakrecepten 🙂
Veel bakplezier!
Groetjes Shanna, Kheira en Selma
Hallo
Mijn custardcake zakt halverwege het bakproces in het midden
omlaag.wat is hiervan de oorzaak?
Groetjes Lucy
Hi Lucy!
Helaas kan dat door verschillende dingen komen. Bijvoorbeeld als de oven toch te warm staat (De ene oven is de andere niet), er te lang gemixt is of de ingrediënten niet op kamertemperatuur waren. Soms gaat het bij ons ook nog niet altijd goed.
Volgende keer wellicht iets lager de oven zetten en dan langer bakken. Evt. Iets meer bakpoeder toevoegen. Haal de cake ook niet direct uit de oven maar laat hem rustig afkoelen in de oven.
Succes!
Mooi en lekker recept en heel makkelijk om te maken. De cake is goed gelukt en vanavond gaan we ervan proeven. Bedankt voor het recept en succes, Shanna, Kheira en Selma met jullie website
Hi Leni!
Lekker is de cake he! Fijn om te horen dat hij goed gelukt is en lekker smaakt! Daar doen wij het voor!
Dank je wel en geniet!
Groetjes,
Shanna Kheira & Selma
Ik kom dit recept nu tegen, moest gelijk aan vroeger denken. Mijn moeder bakte ook custard cake vroeger. Met custard voor pudding, maar geen idee hoe het recept was. Dus ga deze zeker proberen, maar even het custardpapje. Kan dat ook door banketbakkersroom vervangen worden.
Ga eerst proberen zelf custard te maken.
Dank voor het delen Zussen
Hi Francisca,
Wat leuk zeg om te horen! Deze cake is zeker erg lekker.
Ik denk dat het wel moet kunnen met banketbakkersroom, alleen is dit wel iets dunner dan custard. In dat geval kan de structuur van de cake veranderen of dat de cake langer gebakken moet worden. Wij hebben het zelf nog niet geprobeerd dus kunnen je niet met zekerheid zeggen hoe de cake dan gebakken zou moeten worden.
Groetjes Shanna, Kheira en Selma
Dank je wel voor antwoord. Doe dan gewoon custard pap met vanille extract?
Hoi Francisca,
Ja ik denk dat dat wel moet lukken. Wij hebben zelf ook een recept om zelf custard te maken of je kunt eventueel natuurlijk ook een pakje van bijv. Dr. Oetker gebruiken.
Groetjes Shanna, Kheira en Selma
wil custard cake maken …. hoe moet ik de custard maken of de custard kopen.
m.vr.gr.,R. Florant
Hi Florant,
Wij hebben ook een recept voor custard op de website staan of je kunt custard uit een pakje maken van Dr. Oetker.
Groetjes Shanna, Kheira en Selma
Ik heb de cake vandaag ook gemaakt, bak mijn hele leven al en heb veel verschillende dingen gemaakt. Ik zag het recept en dacht dit ga ik ook maken! Maar mijn cake loopt al vrij vroeg over het bakblik heen, dus mijn hele oven ligt onder het cakebeslag. Hopelijk smaakt het zometeen wel lekker, wat er nog in de cakevorm zit tenminste. Maar ik vind het echt een beetje jammer dat ik dalijk mijn over kan gaan schrobben.
Ik heb de cake gebakken en hij is heerlijk
Alleen na het bakken had ik hem op het aanrecht gezet en daar zakte hij al snel in elkaar.
De bovenkant is lekker knapperig en de cake heerlijk smeuïg door de room. De room was trouwens naar de bodem gezakt en de bovenkant van de cake zag ik geen room maar was wel lekker knapperig.
Ga zeker nog een poging wagen en dan misschien in de oven iets af laten koelen met de ovendeur een stukje open.
Hoi Simone,
Ja het kan soms wel een lastige cake zijn door de room. Het is ook erg belangrijk om de cake niet gelijk uit de oven te halen maar rustig te laten afkoelen, anders zakt hij inderdaad gauw in.
Wij zijn wel blij om te horen dat hij goed gesmaakt heeft.
Groetjes Shanna, Kheira en Selma
Deze ziet er weer overheerlijk uit dus ik ga de cake bakken. Welk formaat van cakevorm heb ik nodig voor de opgegeven hoeveelheden?
Groetjes
Nina