
Eindelijk hebben we de tijd gehad om het recept van oma’s erwtensoep, snert zoals zij het noemt, op te schrijven. Het was weer gezellig druk in de keuken terwijl wij oma’s aanwijzingen probeerden te volgen. Het is ons gelukt en wij hebben met zijn allen heerlijk gesmuld van de erwtensoep. Nu kunnen jullie ook genieten van deze goed gevulde en goed smakende soep. Dat wordt smullen!
Voorbereidingen
De voorbereiding begint al de avond van te voren. Zet de groene spliterwten in een pan met ruim water om de hele nacht te weken. Dit zorgt ervoor dat de erwten al zacht zijn wanneer je de snert gaat koken. Dit bekort de kooktijd. Het hoeft niet maar het is wel makkelijker.
De bereiding van Oma’s Erwtensoep
Begin met het snijden van de prei in dunne reepjes en de uien in halve ringen. Schil de aardappelen en snijd deze in in dunne plakjes en vervolgens door vieren. Snijd ook de knolselderij in blokjes.
Plaats het vlees in een (snelkook)pan en vul het aan met water, zodat het vlees net onder water staat. Gooi de worteltjes bij het vlees.
Plaats de spliterwten in een andere pan. Wij hebben hiervoor een snelkookpan gebruikt. Doe de aardappels, knolselderij, prei en de uien bij de spliterwten in de pan en vul het aan met water tot het allemaal net onder water staat. Was de selderij en snijd de blaadjes grof. Voeg deze toe in de pan. Proef, maak op smaak af met peper en zout of voeg nog een takje bladselderij toe.
Wanneer de pan stoomt, kan het vuur lager gezet worden en dan moet het een half uurtje verder koken. Dit geldt voor beide pannen. Met een snelkookpan is dit ongeveer na 15 minuten koken. Wanneer alle ingrediënten zacht en gaar zijn is de soep klaar. Voeg de inhoud van beide pannen aan elkaar toe.
Smullen maar!
De erwtensoep is eigenlijk het lekkerst als je het een dag van te voren maakt!
Op zoek naar andere recepten voor heerlijke soepen? Neem dan eens een kijkje op deze pagina.



Ziet er goed uit. De laatste keer deed ik er ook venkel in en dat geeft een erg lekkere smaak aan de snert.
Dankjewel voor de tip! We gaan het een keer proberen.
Super lekkere erwtensoep. Denk ik weer aan der jaren 1950 1960.
Hi Cor!
Wat goed om te horen! Wij vinden hem ook erg lekker!:)
Groetjes Shanna, Kheira en Selma
Lijkt me heerlijk! Wel één vraagje nog: wanneer moeten de bouillonblokjes worden toegevoegd? 🙂
Onze excuses voor de late reactie. Wij hebben deze vraag over het hoofd gezien. Maar de bouillonblokjes kunnen samen met de aardappels, prei en de uien bij de spliterwten in de pan. Je kruid alles als het ware is met deze bouillonblokjes.
Groeten, Shanna Kheira en Selma
Moete de spekjes krabbetjes en worst bij elkaar in de pan eerst? En dan na 30 min bij de erwten enzo doen?
Hi Jo-ann,
Voor dit recept maken wij gebruik van twee pannen. Dus in 1 pan doe je al het vlees bij elkaar en vervolgens ga je over naar een andere pan, in dit geval een snelkookpan, waar de erwten en andere groente bij gaat.
Veel succes!
Groetjes Shanna, Kheira en Selma
Vraagje, ik woon in Amerika en kan niet altijd de ingridrienten krijgen. Covid heeft voor mij veel in de war gegooit, want ik nam altijd knolcelderie mee van Holland want wat ze hier verkopen lijkt op een opgedroogde pruim en kost 10 dollar zo wat kan ik gebruiken inplaats van knolcelderie en gebruiken jullie kippenbouillon blokjes?
Hi Alda,
Je kunt eventueel knolselderij vervangen voor pastinaak, aardappel, aardpeer of peterseliewortel. Qua bouillon gebruiken wij altijd groente bouillon.
Hopelijk kun je deze ingredienten wel goed verkrijgen bij jou thuis en binnenkort genieten van een heerlijke erwtensoep.
Groetjes Shanna, Kheira en Selma
Goedendag,
Ik heb een aantal vragen:
Gaat het vlees inclusief het water waarin het is gekookt bij de andere pan?
En moeten de krabbetjes nog worden ontdaan van het bot?
Hoi Linda,
De botjes kunnen in de krabbetjes blijven zitten. Dit zorgt voor extra veel smaak. Je kunt de krabbetjes overscheppen naar de andere pan of je kunt het vlees gelijk al mee koken en dan hoeft het niet apart.
Groetjes Shanna, Kheira en Selma
Wat een top erwtensoep! Bedankt voor het delen van het recept!
Hi Jodi!
Wat leuk om te horen. Graag gedaan 🙂
Groetjes Shanna, Kheira en Selma
In Oma’s soep hoort geen rookworst. deze is veel later geïntroduceerd toen er geen varkenspootjes en varkens staarten meer gebruikt werden voor Erwten soep, JAMMER. dit is vele malen lekkerder.
Groet Ot
Hoi Ot,
Dit is de soep van onze Oma en die vind het heerlijk om er rookworst, naast de krabbetjes, in te doen.
Vandaar dat wij het recept zo hebben uitgeschreven.
Groetjes Shanna, Kheira en Selma
Hoi, waarom gebruiken jullie 2 pannen?
Ik gooi alles in de snelkookpan pan en heb in 3 kwartier heerlijke erwtensoep.
Groetjes,Marijke
Hoi hoi deze soep lijkt me heerlijk om op deze manier te maken maar nu is mijn vraag, doe ik vlees en water geheel in pan met groenten of alleen vlees ??
Groeten Anja
Hoi Anja,
Dat klopt inderdaad. Geniet er van!
Groetjes Shanna, KHeira en Selma
Alda Kop, Ik gebruik gewone soepselder of verse witte selder, géén knolselder want mijn man lust dit niet. Ik doe ook een dik stuk spek i.p.v. varkenspoot en een rookworst erbij.
Eet smakelijk !
Simonne uit België
Hoi Simonne,
Dat zijn zeker goed alternatieven. Fijn dat je zo evengoed een heerlijke erwtensoep kan maken.
Groetjes Shanna, Kheira en Selma