Op Bali heeft Kheira heerlijke eclairs gegeten en vanaf dat moment is haar liefde voor eclairs opnieuw ontwaakt. Een eclair eten is echt een verwenmomentje voor jezelf. Deze eclairs zijn gevuld met frambozenroom en getopt met pure chocolade en verse frambozen.
Bereiding van de Eclairs
Verwarm de oven op 210 graden. Begin met het maken van het soezendeeg. Soezendeeg is een kookdeeg, dat betekend dat je het deeg blijft koken in een pan tot het gaar is.
Gebruik een pan met een dikke bodem. Zeef de bloem in een kom en zet het apart. Op deze manier heeft het deeg meer succes om te slagen. Doe de melk, het water en de boter in een pan. Laat op middelhoog vuur de boter smelten, voeg dan in één keer de bloem toe en blijf roeren tot het deeg, als een bal, samenhangend wordt. Wanneer je het deeg ziet rijzen is het gaar.
Haal de pan van het vuur en schep het deeg in een kom. Voeg één voor één de eieren toe en roer het deeg tot de eieren helemaal in het beslag zijn opgenomen. Soms ziet het er een beetje raar uit, maar gewoon door roeren en geloof erin dat het uiteindelijk een goed beslag wordt. Schep het beslag in een spuitzak en gebruik een spuitmondje of knip er een puntje vanaf.
Pak een bakplaat bekleed met bakpapier en spuit strepen van ongeveer 5 cm. Wanneer je de spuitzak omhoog haalt, haal het dan even terug naar het midden van de eclair, zodat de eclairs mooi rond zijn aan beide uiteinden. Eventueel kan je met een beetje water eventuele bobbels terug duwen en de strepen egaal maken. Smelt een klein beetje boter en smeer de eclairs in met boter. Bak de eclairs in 30 minuten goudbruin en gaar in de oven. Laat ze vervolgens ook afkoelen in de oven, anders heb je de kans dat ze instorten.
Het maken van de frambozen vulling
Doe de bevroren frambozen in een pannetje en kook de frambozen, in ongeveer 15 minuten, helemaal tot moes. Haal vervolgens de frambozen door een zeef.
Meng de melk, kristalsuiker, zout, maizena en eigeel in een pan. Breng aan de kook en laat het zachtjes borrelen. Roer het vaak, zodat het niet aanbrandt. Wanneer het mengsel dik begint te worden voeg dan de vanille-extract en de frambozensap toe. Zeef het nogmaals en laat het vervolgens afkoelen. Begin nu met het kloppen van de slagroom. Klop de slagroom stijf en zeef de frambozenroom nog een keer. Als het geklonterd is, voeg dan ongeveer twee eetlepels gesmolten boter toe tot de klontjes weg zijn.
Meng de slagroom met de frambozenroom. Vul een spuitzak, met een kleine spuitmond, met frambozenroom. Maak, met een mes, kruisjes in de onderkant van de eclairs. Ongeveer drie kruisjes per eclairs. In deze kruisjes steek je het spuitmondje en vul je de eclairs.
Versieren maar!
Smelt de chocolade en scheur de frambozen in kleine stukjes. De chocolade smelt je au bain-marie, zodat de chocolade lekker knapperig en glanzend is. Dip de andere kant van de eclairs in de chocolade en strooi er wat frambozen eroverheen.
Lijkt me een heerlijk recept. Ik ga het binnenkort proberen.
Moet in de vulling het eiwit of de eidooiers? Dit staat tegenstrijdig in het recept.
Hoi Sanne!
Het is inderdaad heerlijk. In de vulling moeten eidooiers. We hebben het in het recept aangepast. Laat je het ons weten wat je ervan vond?
Groetjes,
Shanna, Kheira & Selma
Ik heb t recept gemaakt, de eclairs zijn goed gelukt maar de vulling was heel dun, wat heb ik hier over t hoofd gezien?
Hi Wendy,
Wat leuk om te horen dat de eclairs goed gelukt waren. Jammer dat vulling wat slap was. Het kan zijn dat de eieren niet goed stolden, waardoor de room wat slapper is. Of de dikte van de slagroom was niet dik genoeg om door de room te kloppen. Helaas zijn er meerdere redenen waardoor het net niet helemaal gelukt is. Eventueel voor de volgende keer kun je ook een zakje klopfix toevoegen voor dikte. Ik zal het als tip benoemen in het artikel.
Groetjes Shanna, Kheira en Selma
Deze zien er heerlijk uit!
Kan je ze ook invriezen?
Hi Gerdien,
Je zou de ongevulde eclairs kunnen invriezen. Bewaar ze dan luchtdicht verpakt (bijvoorbeeld in een plastic zak of voorraaddoos). Gevulde eclairs raden wij niet aan om in te vriezen.
Groetjes Shanna, Kheira en Selma