Zelf karamel zeezout maken is erg gemakkelijk. Het kost alleen wat geduld en aandacht. Karamel kan namelijk heel erg snel verbranden als je even wegloopt van het fornuis. Maar als je het dan gemaakt hebt is het heerlijk. Deze harde karamel met zeezout is heerlijk in koekjes, toetjes of in bonbons.
Bereiding van de Karamel met zeezout
Doe het water samen met de suiker in een klein pannetje. Zorg ervoor dat al het suiker bedekt is met water. Pak ook nog een klein bakje met water en een invetkwarst. Dit is om straks de zijkanten van het pannetje te smeren, zodat de suikerkristallen zich niet aan de zijkant van het pannetje zullen nestelen. Zet het pannetje op het vuur.
Het suiker en het water zal nu langzaam gaan borrelen en dat is goed. Je moet nu niks blijven doen.
Na een 7 minuten zal het mengsel lichtbruin worden. Pak nu een garde en blijf roeren tot het suikermengsel donkerbruin is geworden. Zet dan gelijk het vuur uit en haal het pannetje van het vuur af. Meng hierna een flink snuf zout erdoorheen. Spreid het uit over bakpapier. Gebruik de achterkant van een lepel om het goed uit te spreiden. Laat het rusten om af te koelen. Na ongeveer 15 minuten hoor je wat kraken en dit is de karamel die hard wordt en begint los te laten van de bakpapier.
Nu is de harde karamel met zeezout klaar om gebruikt te worden.