Zelf karamel zeezout maken is erg gemakkelijk. Het kost alleen wat geduld en aandacht. Karamel kan namelijk heel erg snel verbranden als je even wegloopt van het fornuis. Maar als je het dan gemaakt hebt is het heerlijk. Deze harde karamel met zeezout is heerlijk in koekjes, toetjes of in bonbons.
Bereiding van de Karamel met zeezout
Doe het water samen met de suiker in een klein pannetje. Zorg ervoor dat al het suiker bedekt is met water. Pak ook nog een klein bakje met water en een invetkwarst. Dit is om straks de zijkanten van het pannetje te smeren, zodat de suikerkristallen zich niet aan de zijkant van het pannetje zullen nestelen. Zet het pannetje op het vuur.
Het suiker en het water zal nu langzaam gaan borrelen en dat is goed. Je moet nu niks blijven doen.
Na een 7 minuten zal het mengsel lichtbruin worden. Pak nu een garde en blijf roeren tot het suikermengsel donkerbruin is geworden. Zet dan gelijk het vuur uit en haal het pannetje van het vuur af. Meng hierna een flink snuf zout erdoorheen. Spreid het uit over bakpapier. Gebruik de achterkant van een lepel om het goed uit te spreiden. Laat het rusten om af te koelen. Na ongeveer 15 minuten hoor je wat kraken en dit is de karamel die hard wordt en begint los te laten van de bakpapier.
Nu is de harde karamel met zeezout klaar om gebruikt te worden.
Zou graag ne cake maken met caramel appel en nadien uit oven haal dat caramel hard wordt dank
Hoi!
Daar kun je deze harde karamel goed voor gebruiken, alleen let wel op hij wordt wel echt super hard.
Veel succes!
Groetjes Shanna, Kheira en Selma
Dit recept is bij mij mislukt, er komt precies boter of olie drijven op de chocolademousse. Het lijkt meer op een soep. De caramel was ook vrij bitter. Ik weet niet wat er fout is gelopen.
Hi Paulien,
Wat jammer dat het mislukt was. Soms gaat het inderdaad schiften dat heeft te maken met temperaturen van de ingredienten. Dat de karamel wat bitter was kan komen dat het te lang doorgekookt is waardoor hij bruiner wordt en dus ook een bittere smaak krijgt.
Het is best een complex gerechtje en ik durf niet precies te zeggen waar het fout ging omdat ik er niet bij was. Ik gok dat de binding van de mousse niet goed ging en de karamel te lang gekookt was vandaar de smaak.
Groetjes Shanna, Kheira en Selma
Een aanwijzing: als er geen stoom meer vanaf komt gas iets terug zetten waardoor je meer tijd krijgt om de pan op het juiste moment er vanaf te halen. En roeren moet je helemaal laten want de karamel heeft de neiging om overal aan te plakken. Uitstrijken op het bakpapier met een metalen lepel in verband met grote hitte van het mengsel.
Bedankt voor de tip!
Groetjes Shanna, Kheira en Selma