Recept

Ghormeh Sabzi (Perzische Kruidenstoof)

Ghormeh Sabzi
Ghormeh Sabzi (Perzische Kruidenstoof)
Perzische Kruidenstoof met rundvlees en kidneybonen
Ghormeh Sabzi (Perzische Kruidenstoof)
Ghormeh Sabzi (Perzische Kruidenstoof)

Maak kennis met één van de meest geliefde Perzische gerechten. Ghormeh Sabzi is een kruidige bonenstoof, dat al een duizend jaar oude traditie is. De basis van deze heerlijke, kleurrijke stoof zijn verse kruiden, zoals koriander, fenegriek en peterselie. Ook vind je, in het traditionele recept, lamsvlees, kidneybonen en limoen terug. Toen wij de vraag van Foodies Magazine kregen om een variant van deze kruidenstoof te maken, waren wij gelijk om. Ondanks dat we het gerecht nooit eerder hadden gegeten, gaan wij geen uitdaging uit de weg en willen wij graag onze culinaire grenzen verleggen.

Zelf zijn wij ontzettend gek op een goed stoofgerecht. Wij moesten gelijk denken aan de Surinaamse boelansje (mama’s favoriete gerecht). Met de boelansje als inspiratie besloten wij de traditionele ghormeh sabzi een beetje aan te passen en het onze eigen draai te geven. De kip vervingen wij met rundvlees en daarnaast voegden wij aubergine en kikkererwten toe als extra groente. De kruiden uit de originele Perzische gormeh sabzi, zoals koriander, peterselie en feneriek, zorgen voor een geweldig lekker gerecht. Het is ontzettend smaakvol, ruikt fantastisch én het ziet er erg kleurrijk uit. De Perzische smaken hebben ons echt positief verrast en dit recept zullen we zeker vaker maken!

Deze heerlijke kruidenstoof wordt vaak samen met een lekkere, knapperige saffraan rijst gegeten. Wij gingen voor een heerlijk zelfgemaakte naanbrood en rijst. Het is heerlijk om alles met elkaar te mengen en te eten.

Valle del Sole

Voor dit heerlijk stoofgerecht gebruiken wij de kikkererwten en kidneybonen van Valle del Sole. Valle del Sole is een prachtig merk dat aan de basis staat van veel wereldgerechten. Begin jaren ’90 zijn zij begonnen in Nederland met hun eerste peulvruchtenlijn uit blik. Dit werd zo populair dat zij besloten hun assortiment uit te breiden met meer basisproducten voor verschillende nationale keukens, zoals kokosmelk en maïsmeel. Wij zijn er maar al te blij mee en zijn gek op hun producten. Het zijn natuurlijke ingrediënten met pure smaken. Bovendien zijn hun producten gerijpt onder de zon om zo de beste smaak te krijgen. Het spoort je aan om de meest vrolijkste en kleurrijkste gerechten op tafel te zetten. Dat zie je ook met deze heerlijke Perzische stoof.

Ghormez Sabzi
Ghormeh Sabzi
Ghormeh Sabzi

Bereiding van de Ghormeh Sabzi

Voor deze heerlijke Perzische kruidenstoof gebruiken wij een gietijzeren pan, die lekker lang op het vuur kan stoven.

Ter voorbereiding beginnen wij een dag van te voren met het weken van de kikkererwten en kidneybonen van Valle del Sole (apart). De peulvruchten moet je ten minste 8-12 uur lang in koud water laten weken. Gebruik voor het weken ongeveer 3 keer zoveel water, dus in dit geval 450 ml.

Dan op de dag dat je de Ghormeh Sabzi gaat maken beginnen we ook weer met de peulvruchten. De kikkererwten moeten minimaal 90 minuten in ruim water gekookt worden en de kidneybonen hebben 60-70 minuten nodig. Wij hebben beide peulvruchten in aparte pannen gekookt, zodat je de kooktijd precies kan meten. Zodra de kikkererwten en kidneybonen gaar zijn, giet je de pannen af en zet je ze apart.

Pak dan een grote snijplank en snijd het rundvlees in blokjes. Kruid deze vervolgens met een beetje peper en zout. Snijd daarna de uien in snippers, de bosui in dunne ringetjes en de koriander en peterselie fijn. De aubergine mag in grove blokjes gesneden worden. Bewaar de groente/kruiden apart van het vlees. Daarna kun je alvast de groentebouillon maken.

Zet de braadpan op het vuur en verhit hier de twee eetlepels olijfolie. Voeg het vlees toe aan de pan en braad deze kort aan. Schep vervolgens het vlees weer uit de pan. Voeg de uien, bosui, koriander, peterselie en aubergine toe aan de pan en bak deze in het achtergebleven vet. Kruid de groente met 1 eetlepel kurkuma en 1 eetlepel paprikapoeder. Schep alles door elkaar en schep na 5 minuten het vlees weer terug in de pan.

Giet nu het bouillon in de pan en voeg de hele limoen en twee eetlepels gedroogde fenegriek blad toe aan de inhoud van de pan. Schep alles goed door elkaar en breng alles aan de kook. Dek de pan af en laat alles op laag vuur ongeveer 1-1,5 uur sudderen.

Terwijl de stoof lekker suddert, kun je heerlijke, zelfgemaakte naanbrood maken om erbij te serveren. Ook kun je eventueel het rijst opzetten, zodat alles al klaar is wanneer de stoof klaar is.

Het recept voor zelfgemaakte naanbrood kun je hier vinden.

De laatste 5 minuten roer je de kidneybonen en kikkererwten door de stoof en verwarm je deze nog eventjes mee.

Schep dan deze heerlijke Perzische kruidenstoof op een bordje en serveer het met rijst en naanbrood.

Eet smakelijk!

Ghormeh Sabzi
Ghormeh Sabzi
Ghormeh Sabzi
Ghormeh Sabzi

Volg ons op , voor meer behind the scenes en leuke momentopnames.

Tags: AvondetenVlees Gerechten

Laat gerust een reactie achter