Wij eten niet vaak Grieks. Verder dan de bekende Griekse salade met feta, komkommer, tomaat en rode ui komen wij vaak niet. Ontzettend jammer, want de Griekse keuken heeft heerlijke smaken en gerechten. Wij doken de keuken in en gingen aan de slag met deze heerlijke Griekse kipspiesjes. Een dikke aanrader.
De kip is gemarineerd met een mengsel van olijfolie, appelazijn van Tromp & Rueb, knoflook, sjalotjes en kruiden zoals peterselie, dille en oregano. De citroenrasp zorgt voor wat extra frisheid, iets wat je veel in de Griekse keuken tegenkomt. Bovendien serveren we de kipspiesjes met een heerlijke Griekse salsa. Een bekende variant van de Griekse salade, dat perfect past bij de kip. Het is een heerlijke zomerse maaltijd! Eentje die wij zeker vaker gaan maken deze zomer.
Ook zijn de spiesjes erg leuk om tijdens een BBQ te serveren. Je moet ze immers toch grillen.
Tromp & Rueb
Voor de marinade van deze spiesjes en de dressing van de Griekse salsa kozen wij voor de azijnen van Tromp & Rueb. De toevoeging van de appelazijn aan de marinade voor kip zorgt er niet alleen voor dat de smaken beter in de kip trekken, maar ook dat de kip heerlijk zacht en mals blijft. Iets wat erg belangrijk bij kip is, want dit stukje vlees kan snel te droog worden. Bovendien is de appelazijn van Tromp & Rueb lekker fruitig en dat is een mooie toevoeging aan de marinade.
Ook in de Griekse salsa kozen wij voor een dressing met een heerlijke azijn van Tromp & Rueb. Hiervoor gebruikten wij hun nieuwe rode wijnazijn. De combinatie van een goede olijfolie met de rode wijnazijn van Tromp & Rueb is perfect en brengt de salsa goed op smaak. De azijn is hier een echte smaakmaker en geeft de salsa een zoetzure twist.
Bereiding van de Griekse Kipspiesjes en Griekse Salsa
We beginnen met de marinade voor de kip. Snijd de sjalotjes en teentjes knoflook erg fijn en voeg deze toe aan een kommetje. Pak dan de verse kruiden en hak deze fijn. Voeg de gehakte kruiden, samen met de gedroogde oregano en paprikapoeder toe aan de sjalotjes en knoflook. Rasp dan de schil van de citroen en meng ook de citroenrasp door de sjalotjes met knoflook en kruiden. Voeg hier vervolgens de olijfolie en appelazijn aan toe. Meng alles goed door elkaar en voeg nog wat zwarte peper toe naar smaak. Mocht de marinade te dik blijven, kun je wat extra olijfolie toevoegen.
Pak dan de kipfilet en snijd deze in mooie gelijkmatige blokjes. Stop de kipfilet in een diepvrieszakje of een kommetje en voeg hier de marinade aan toe. Roer alles goed door elkaar, zodat de kip helemaal bedekt is in de marinade. Bedek vervolgens het kommetje met wat folie en zet de kip met marinade in de koelkast. Laat de kip minimaal 1 uur of liever een nachtje marineren in de koelkast.
Haal de gemarineerde kip uit de koelkast en rijg de blokjes kipfilet aan de spiesjes. Als het goed is kun je hier 8 mooie kipspiesjes uit halen. Verhit vervolgens een beetje olie in een grillpan of zet de BBQ aan en grill de kipspiesjes mooi goudbruin en gaar. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Je zou de kipspiesjes ook in de oven kunnen leggen. Het duurt dan ongeveer 20 minuten voordat ze gaar zijn.
Tijdens het grillen van de kipspiesjes, maken we alvast de Griekse salsa. De komkommer snijd je kwartjes, de tomaat in stukjes en de rode ui in halve ringen. Voeg deze ingrediënten toe aan een schaaltje. De feta kun je vervolgens in stukjes snijden of fijn brokkelen met je handen. Samen met de olijven, voeg je deze toe aan de komkommer, tomaat en rode ui. Schenk dan de olijfolie en de rode wijnazijn over de salsa en meng alles goed door elkaar heen. Je kunt de salsa nog verder op smaak brengen met wat fijngehakte verse peterselie en een beetje zwarte peper.
Serveer de spiesjes met de Griekse salsa. Het is ook ontzettend lekker om pitabrood en zelfgemaakte tzatziki bij dit recept te eten. Het recept voor de tzatziki vind je hier.
Laat gerust een reactie achter