Ook zo gek op die kaastengels die op een lekker borrelplankje liggen in de kroeg?! Wij in ieder geval wel. Een lekker gefrituurde loempia gevuld met gesmolten oude kaas en dan lekker dippen in de sweet chili saus. Voor een verjaardag besloot ik om deze kaastengels zelf te maken. Dat ging nog verrassend goed.
Je hebt slecht 3 ingrediënten nodig: filodeeg, goede oude kaas (bijv. Old Amsterdam) en 1 ei. Ook is het handig om in bezit te zijn van een frituurpan. Tijdens onze verhuizing hebben wij die van ons weg gedaan en eigenlijk geen nieuwe meer gekocht. Wij gingen dus frituren met een pan vol arachideolie. Ook een goede optie, want deze kaastengels zijn echt heerlijk geworden!
Bereiding
Verwarm de frituurpan alvast of zoals wij deden een grote pan met arachideolie.
Ontdooi de plakken filodeeg en snijd deze daarna in 4 delen (vierkantjes). Snijd vervolgens de oude kaas in reepjes van 0,5 x 8 cm. Doe voorzichtig met je oude kaas, deze neigt snel af te brokkelen.
Nu gaan we de loempia’s draaien. Plaats een reepje oude kaas aan het uiteinde van een vierkantje filodeeg. Vouw de zijkanten over de kaas en rol vervolgens de kaas op over de rest van de filodeeg, zodat hij helemaal ingepakt zit. Zorg ervoor dat er geen kiertjes ontstaan, anders loopt de kaas er uit zodra het gefrituurd wordt. Dat zou natuurlijk erg zonde zijn. Bestrijk het einde van het rolletje met een beetje ei. Hierdoor blijft de filodeeg dichtgeplakt tijdens het bakken.
Nu gaan we ze frituren. Laat de kaastengels zakken in de hete olie in het frituurmandje of door middel van een schuimspaan in de pan met hete olie. In een paar minuten zullen de stengels goudbruin worden en de kaas zal heerlijk gesmolten zijn. Laat ze na het bakken even uitlekken op een stukje keukenpapier en dan is het klaar om geserveerd te worden. Heerlijk met wat sweet chilisaus.
Kunnen de kaasstengels ook in de air fyer
Hoi! Wij durven niet met alle zekerheid te zeggen dat dit kan, aangezien wij het zelf nog niet eerder hebben geprobeerd. Je zou het met een paar stengels kunnen proberen maar ik weet niet of de kaas dan goed genoeg smelt.
Helaas is dit niet echt een goed antwoord maar wij weten genoeg niet of het resultaat hetzelfde wordt.
Groeten, De Kokende Zussen.
Ik ga het zometeen in de airfryer proberen, en als dat niet lukt frituur ik de andere helft! Ik zal wel even laten weten hoe het gegaan is!
Net gedaan, beetje olie op smeren en 7-10 minuutjes in de fryer. Heerlijk!
Hi Melchior,
Super goed om te horen dat de kaastengels ook in de airfryer gemaakt kunnen worden. Een goede tip voor de rest!
Fijn dat het smaakte.
Bedankt!
Groetjes Shanna, Kheira en Selma
Die oude kaas in stukken van 10 x 5 cm? Is dat niet veel te groot?
0,5 x 8 cm!
En niet 5×10
Hi! Kunnen ze ook ingevroren worden?
Hi Kim,
Eerlijk gezegd hebben wij dat niet uitgeprobeerd en zouden we dit dus niet kunnen aanraden.
Groetjes Shanna, Kheira en Selma