Recept

Limoncello Semifreddo

Limoncello Semifreddo

Wanneer wij terugdenken aan dit toetje loopt het water ons in de mond. Het is een verrukkelijk toetje, lekker romig en fris door de citroen en limoncello. Een tijdje geleden, voor de verjaardag van onze opa, maakten wij deze limoncello semifreddo. Normaal gesproken is een toetje geen vast onderdeel van ons diner, maar zodra wij een dinner party hebben en gasten over de vloer krijgen, pakken wij graag uit. Vooral desserts in glaasjes, panna cotta of tiramisu zijn populair bij ons thuis. Het zijn vaak toetjes die we van te voren klaar kunnen maken, zodat we dat niet op het moment zelf hoeven te doen. Deze semifreddo valt ook in die categorie. Wanneer je er een glaasje limoncello bij inschenkt, heb je een geweldige afsluiter van de avond.

Letterlijk vertaald betekent semifreddo “half koud”. Dit Italiaanse nagerecht is dan ook halfbevroren, zie het als een soort van bevroren mousse met lange vingers. Het fijne ervan is dat je geen ijsmachine nodig hebt. Super handig en daarmee toegankelijk voor iedereen. Zorg ervoor dat je de semifreddo ongeveer een kwartiertje van te voren uit de vriezer haalt. Dit komt de smaak ten goede.

Bereiding van de Limoncello Semifreddo

Om het toetje te maken heb je een cake bakvorm en ruimte, voor deze cakevorm, in de vriezer nodig.

Pers een citroen uit en meng het sap samen met de limoncello in een kommetje of diep bord.

Doe dan de mascarpone, monchou en lemon curd in een andere grote kom en klop alles goed door elkaar zodat er één romig citroen mengsel ontstaat.

Bekleed dan de bakvorm met wat plastic folie en zorg ervoor dat de folie ruim over de rand valt. Mocht je dit niet in huis hebben, kun je het ook zonder doen. Het is om de semifreddo handig uit de vorm te halen.

Doop dan een paar lange vingers in het citroen- met limoncellomengsel en beleg hier de bodem van de cakevorm mee. In totaal hadden wij er 9 nodig voor de bodem. Verdeel hier dan de helft van het mascarpone mengsel over en leg hier een rij lange vingers (gedoopt in de limoncello) bovenop. Schep de rest van het roommengsel boven op de lange vingers en sluit af met nog een rij lange vingers. Sla het plasticfolie erover en zet de semifreddo minimaal 6 uur in de vriezer. Je kunt de semifreddo ook makkelijk 1 à 2 nachten in de vriezer laten.

Een uurtje voor het opdienen van het toetje maak je de suikersiroop. Rasp de citroen en leg de citroenrasp even opzij. Pak een steelpannetje en schenk hier de sap van 1 uitgeperste citroen in. Verwarm de sap, samen met de kristalsuiker en 100ml water in de pan. Voeg de citroenrasp toe. Blijf roeren totdat de suiker is opgelost en laat het dan licht inkoken. Dit duurt ongeveer 5 minuten. Haal de pan dan van het vuur en schenk de siroop in een kommetje of schenkkannetje, zodat het kan afkoelen. Terwijl het afkoelt zal de siroop iets stroperig worden.

Haal de semifreddo 15 minuten voor het serveren uit de vriezer. Haal hem uit de vorm en snijd hem in plakken. Schenk als laatste een beetje citroen suikersiroop over de plakjes.

Geniet van dit heerlijke, frisse nagrecht!

Enjoy!

Limoncello Semifreddo
Limoncello Semifreddo
Limoncello Semifreddo

Volg ons op , voor meer behind the scenes en leuke momentopnames.

Tags: Toetjes

Reacties (2)

Laat gerust een reactie achter