Recept

Notenschuimrol

Notenschuimrol
Notenschuimrol

De kerst komt eraan! Deze notenschuimrol is een heerlijk nagerecht voor tijdens de kerst. Wat is er nou lekkerder met de kerst dan schuimgebak? En dan ook nog eens in de combo met nutella. Heerlijk vinden wij het!

De combinatie van schuimgebak, geroosterde noten en nutella slagroom, maken dit tot een geweldige en vooral ook luchtig dessert. Het ziet er ook nog eens zeer feestelijk uit.

Het maken van het schuim

Verwarm de oven voor op 180 graden.

We beginnen met het roosteren van alle hazelnoten, walnoten en pecannoten. Rooster dit ongeveer 5 minuten in een koekenpan. Plaats de noten vervolgens in een foodprocessor en maal het kort. De noten moeten in kleine stukjes zijn, niet te fijn! Dit kan uiteraard ook gewoon met een mes en een snijplankje, maar dit kost iets meer tijd. Verdeel de geroosterde noten naar de hoeveelheid die in de ingrediëntenlijst  is aangegeven. Je kan de noten ook apart bakken. Rooster hierna de amandelschaafsel en weeg dit ook zorgvuldig af.

Zorg dat alle kommetjes die in aanraking komen met het eiwit goed vetvrij zijn gemaakt. Dit kan door middel van een beetje citroensap door de kommetjes heen te halen. Ik doe dit ook altijd met de mengkom en de mixer. Splits vervolgens de eieren.

Klop de eiwitten tot zachte pieken. Wanneer de pieken zacht zijn, voeg dan lepel voor lepel de helft van de kristalsuiker toe. Voeg de vanille-extract toe. Mix het tot het stijve pieken zijn. Wanneer de pieken stijf zijn, spatel dan de rest van de kristalsuiker erdoorheen. Het moet er nu uitzien als een stevige en glanzende merengue.

Pak een bakplaat en bekleed deze met bakpapier. Schep de eiwitschuim op de bakplaat en smeer het uit tot een langwerpige rechthoek. Verspreid het schuim gelijkmatig door middel van een spatel. Strooi hier overheen het noten mengsel en amandelschaafsel. Bak het eiwitschuim in 15 tot 20 minuten tot het stevig is en lichtbruin van kleur.

Wanneer het schuim klaar is, verplaats dan het bakpapier naar een snijplank en leg hierop nog een stuk bakpapier. Plaats hier ook zachtjes een snijplank op en draai het schuim om. Pel voorzichtig het bakpapier van het schuim af en laat het schuim rusten tot het is afgekoeld.

Het vullen en het rollen

Snij de pure chocolade in kleine stukjes. Klop de slagroom op tot het zachte pieken heeft. Voeg dan de nutella toe en mix dit goed. Proef of de slagroom naar smaak is en voeg anders nog wat nutella of nog wat slagroom toe. Bestrijk het afgekoelde schuim met de nutella slagroom.

Strooi de chocolade, de noten en de amandelschaafsel over de slagroom. Maak daarna een klein knikje in het schuim met een spatel ongeveer 1,5 cm van de zijkant en begin voorzichtig met het oprollen van het schuim. Gebruik het bakpapier om te helpen met het oprollen. Breng daarna de notenschuimrol naar een bord of een plank. Je kan het direct serveren of in de koelkast bewaren, zodat het wat steviger wordt.

Notenschuimrol, maal de noten grof
Maal de noten grof
Notenschuimrol: Verdeel het schuim gelijkmatig
Verdeel het schuim gelijkmatig
Notenschuimrol: Besprekel het schuim met de noten
Besprekel het schuim met de noten
Notenschuimrol: Pel het bakpapier los
Pel het bakpapier los
Notenschuimrol: Laat het volledig afkoelen
Laat het volledig afkoelen

Volg ons op , voor meer behind the scenes en leuke momentopnames.

Tags: Holiday treatsToetjesFeestdagenKerst

Laat gerust een reactie achter