
Met deze zoetzure komkommer zijn wij opgegroeid. Onze oma maakte dit namelijk altijd voor ons. Lekker om van te snoepen! Wij eten deze zoetzure komkommer graag bij al onze Surinaamse gerechten maar het is ook erg lekker bij nasi, Indische gerechten en bijvoorbeeld broodjes als een broodjes hamburger, pulled chicken en bakkeljauw.
Bereiding van Oma’s Zoetzure komkommer
Meng de azijn, water, suiker en de zout in een steelpan. Verwarm dit op het fornuis. Zodra de suiker en de zout gesmolten zijn, proefof het naar smaak is. Zo nee, dan kun je meer water, suiker of azijn toevoegen totdat het smaakt zoals jij zou willen.
Was vervolgens de komkommer en halveer deze. Schraap vervolgens de pitjes eruit. Deze pitjes geven namelijk veel vocht af en zorgen ervoor dat het minder zuur wordt. Snijd de komkommer in kleine stukjes en doe deze in een goed schoongemaakte pot. Maak de pot eerst schoon en spoel daarna met kokend heet water om, om zo eventueel de overgebleven bacteriën te doden.
Tip: Schraap de pitjes eruit met een kleine lepel.
Schenk vervolgens het azijn mengel erover. Laat dit mengsel goed intrekken en een paar uur later heb je heerlijke zoetzure komkommer.
Deze zoetzure komkommer is een paar weken houdbaar en als je met schoon bestek het uit de pot schept, kan je het water en azijn mengsel ook nog een keer gebruiken!
Geniet er van!

Ik wist nooit precies de verhoudingen, bedankt!
Daar gaan we echt van genieten ,dank U wel.
Dit ga ik zeker proberen.
Leuk om te horen! We horen graag wat u ervan vond!
Geweldig nostalgie, ook mijn oma maakte dit bij alle stampotten. Heerlijk. Bedankt voor het recept.
Super leuk om te horen. Graag gedaan!
Hallo,
Het recept is heerlijk!!
Vraagje, als het afgekoeld toch bewaren in de koelkast ?
Groetjes Diana.
Hallo,
Het recept is heerlijk!!
Vraagje, als het afgekoeld is toch bewaren in de koelkast ?
Groetjes Diana.
Hi Diana, Fijn dat het recept je bevalt. Wij zijn er ook onwijs dol op:) De zoetzure komkommer bewaren wij inderdaad altijd een goed afgesloten pot in de koelkast. Zo kun je hier lekker lang van genieten.
Groetjes Shanna, Kheira & Selma
Hallo ik zag dat mijn zus het had en wilde het ook eens maken nu ik hier het recept heb ga ik het vandaag nog maken .
hartelijk dank voor jullie recept zussen vriendelijke groet Gaby
Hi Gaby,
Super leuk om te horen! Laat je weten wat je er van vindt?
Groetjes Shanna, Kheira en Selma
Dankjewel voor dit recept ,ga het morgen gelijk maken!
Het lijkt mij heel lekker!
Groetjes Jannie
Hoi, schenk je het azijn suiker mix er warm overheen en dan de deksel er gelijk op?
Hi Yolanda,
Excuus voor de late reactie. Je giet inderdaad het warme suiker azijn mix gelijk over de komkommer en doet dan gelijk de deksel erop.
Succes en geniet ervan.
Groetjes Shanna, Kheira en selma
Hallo, ik kwam dit een tijd geleden al tegen en gebruik het als basis. Dank daarvoor. Ik ben gaan experimenteren met allerlei kruiden. Soms is het heel verrassend en ik vind het altijd lekker. Ik maak iedere week 2 potten (van 4 kommers). Iedereen vind het lekker en ikzelf ben er echt dol op!
Hi Loura,
Super leuk om te horen dat je ook gek bent op Oma’s recept voor zoetzure komkommer. Leuk ook dat je aan het experimenteren bent. Mocht je nog goede aanraders hebben, horen wij het graag:)
Groetjes Shanna, Kheira en Selma
Bedankt voor het recept , smaak heerlijk !
Broodje Surinaamse hete kip met jouw komkommer zuur erop ! Echt smullen !
Hi Rick,
Super leuk dat je dit recept heerlijk vind! Dat broodjes Surinaamse kip klinkt heerlijk. Die moeten wij ook eens maken:)
Groetjes Shanna, Kheira en Selma
Dankjewel voor het recept!
Ik vind de zoetzure komkommer altijd zo lekker bij kipkerrie
Graag gedaan!
Heerlijk he, zeker een goede combinatie met de kip kerrie:)
Groetjes Shanna, Kheira en Selma
Al zo vaak gemaakt. Winter,zomer, herfst of lente maakt niet uit is altijd lekker. Hulde aan oma en aan jullie omdat jullie het wilden delen met ons.
Hi Gerda,
Super leuk om zulke berichten te krijgen! Daar doen wij het voor
We zijn blij om te horen dat jij ook zo kan genieten van onze zoetzure komkommer!
Groetjes,
Shanna, Kheira en Selma
heerlijk recept….
ik doe er nog een kwart in ringen gesneden rode peper bij….net even iets pit erin….
Hi Sandra,
Dat is inderdaad ook een lekkere toevoeging. Fijn dat je er zo van kan genieten!
Groetjes Shanna, Kheira en Selma
En hier gaat de 2e pot gemaakt worden! Heerlijk, we doen ze graag op filet americain, net ff dat zuurtje erbij!
Oh Dat klinkt als een erg goed idee! Gaan wij ook dit weekend proberen:)
Vandaag voor de eerste keer gemaakt staat nu een paar uur in te trekken
Ben benieuwd hoe het smaakt
Bedankt voor het recept
Ah heerlijk!
Dat wordt vast genieten! 🙂
Groetjes Shanna, Kheira en Selma
Ben allergisch voor uien, knoflook, alles uit die familie. Dus augurken of zoetzuur uit de winkelis een no go. Maar met dit recept maak ik mijn eigen “augurken”. Dank!
Oh jeetje! Wat fijn zeg dat je met dit recept je eigen zuur kan maken waar je wel lekker van kan genieten! Graag gedaan hoor, daar doen wij het voor! Geniet er van!
Groetjes Shanna, Kheira en Selma
Hoi,
lijkt mij een lekker recept, ik ben gek op komkommers en augurken. Nu i mijn vraag kan het ook zonder zout??? mss een anderen kruid! groetjes
Hi Marina,
Op zich zou je de zout weg kunnen laten want de azijn is al een goede smaakmaker. Aangezien het ook maar 1 theelepel is, zouden wij je aanrader om het weg te laten.
Succes en geniet er van!
Groetjes Shanna, Kheira en Selma
Hallo.
Ik wil dit recept ook graag gaan maken. Ik kom om in de komkommers van onze eigen moestuin. Mijn vraag, ik wil het graag gaan wecken. Heeft iemand een idee hoelang dit zou moeten.
Alvast bedankt
Gerda ik denk ongeveer 30 minuten op 90 graden.
Groetjes Kees
Hai ik maak de komkomers ook altijd ,maar ik haal de pitten er nooit uit. Dus maak dunne plakjes en met 1 ui in hele dunne plakjes, dan suiker overheen even husselen. Dan kruidenazijn er op en schotel er op en paar uur laten staan .
Maar ik wil het binnenkort proberen,met pitjes er uit en azijn suiker even warm maken en dan opschinken over de komkomers. Ben reuze benieuwd 1
Hi Marianne,
Wat lekker he zoetzure komkommer. Wij zijn erg benieuwd wat je van onze bereiding vind. Natuurlijk kun je de zaadjes er ook inlaten, dit is enkel de manier hoe onze oma het altijd maakt.
Groetjes Shanna, Kheira en Selma
Hai , ik heb jullie recept van de komkomers gemaakt ,en ze staan nu pot om af te koelen . Maar ziet er goed , en zit ook rauwe plakjes ui bij in .
Nog bedankt.
Gr.Marian.
Hallo de komkomers waren heerlijk en mijn man is er ook stapel gek op. Maak morgen weer nieuwe in maar wel met meer plakjes uien , want dat is ook heerlijk.
Goede avond Dames.
Ik had het recept van mijn moeder, maar die ben ik kwijt. Dit weet ik nog: Zij schilde de komkommer en haalde ook de zaadlijsten eruit. Waarom eigenlijk? Bij haar waren nog twee kruiden toegevoegd, hele venkel zaad een theelepel, en hele mosterd zaad een theelepel. Dat is ook erg lekker.
Haar verhoudingen waren 1 deel azijn, 1 deel suiker en 1 deel water. Ik heb dragon azijn gebruikt, dat is zachter. Wat vinden jullie hiervan?
Groetjes uit de Achterhoek,
Hélène
Hoi Hélène,
Dit klinkt ook erg lekker met wat extra kruiden. Als je daar van houdt is het zeker weten een lekkere toevoeging. Dit recept gebruiken wij zelf al jarenlang en is van onze oma. Hier zijn wij mee opgegroeid en waarschijnlijk hetzelfde als bij jou is een familie recept natuurlijk erg lekker.
Groetjes Shanna, Kheira en Selma
Toevoeging: mijn moeder is ook oma van 4 kleinkinderen van mijn middelste zus, ze is 92 jaar oud en nog steeds een zeer veelzijdige kokkin. Iedere zondag eet ik bij haar, iedere week iets anders. Heel knap, maar aan recepten met zoete taarten komt ze niet, dat is niks voor haar. Het moet hartig zijn. Stoofpeertjes en kastanje puree gaan nog net. 😉 Ach dat wordt bij iets hartigs gegeten….
Ze heeft de slow cooker ook ontdekt en rookt graag vis op het fornuis. Ik zie bij jullie ook slow cooker recepten langs komen. Ik hou ze voor haar in de gaten! Thanks Hélène
Hoi Helene,
Wat heerlijk dat je moeder ook nog zo lekker kookt in de keuken. Fijn dat je daar regelmatig mag blijven eten, dat doen wij ook wel eens bij onze oma. Familie recepten zijn altijd de beste en ieder zijn eigen expertise toch.
Wij hebben zo’n breed aanbod hier omdat we met z’n drieën zijn. De een houdt weer meer van bakken en de ander meer van hartige gerechten. Zo hebben we van alles wat 🙂
Leuk dat je onze slowcooker recepten door geeft!
Groetjes Shanna, Kheira en Selma
Geweldig ik heb het geprobeerd te maken en t smaakt heerlijk. Dit zal ik zeker vaker maken
Hi Kim,
Wat leuk om te horen! Oma’s zoetzure komkommer is ook erg populair bij ons thuis en onder onze bezoekers.
Groetjes Shanna, Kheira en Selma
Het staat in te trekken! We eten het straks met kip Siam. Ik ben benieuwd…….
Hi Joke!
Wat lekker zeg! Daar gaan jullie zeker van genieten hoor!
Groetjes Shanna, Kheira en Selma
He, eindelijk de goeie smaak gevonden!! Heel erg lekker.
Ah top om te horen! Fijn dat deze zoetzure komkommer je goed smaakt!
Groetjes Shanna, Kheira en Selma
Wow, deze komkommer is echt te lekker. Maandag voor het eerst klaargemaakt, net een nieuwe komkommer in dezelfde pot gestopt. Bedankt!
Hi Marloes,
Lekker is deze komkommer he. Wij zijn er ook zo ontzettend gek op! Fijn dat het in de smaak valt.
Groetjes Shanna, Kheira en Selma
Nou heb het net gemaakt nu eerst afkoelen laten en dan in de koelkast, morgen ga ik nasi maken, en dit hoort erbij, heb er wel ui en rode peper bij gedaan. Kan nu al niet wachten om het te eten
Xx
Hoi Inge,
wat leuk om te horen. Dit zal zeker lekker smaken bij de Nasi.
Groetjes Shanna, Kheira en Selma
Zelf nemen wij het als groenten bij kruimig gekookte aardappelen.
Lekker stukje rundvlees erbij en jus daarvan.
Ook erg lekker! Goed idee.
Groetjes Shanna, Kheira en Selma