Met deze warme temperaturen buiten, staat de barbecue regelmatig bij ons aan. Vaak leggen wij de barbecue helemaal vol met hamburgers, gamba spiesjes en kip, maar tegenwoordig gaan wij ook steeds meer voor groente op de barbecue. Een superfijne afwisseling met het vlees en de vis. Zo kwamen wij op het idee om heerlijke aubergines op de barbecue te grillen. In samenwerking met aubergine.nl maakten wij niet 1, maar zelfs 2 heerlijke aubergine recepten. Deze Oosterse aubergines op de BBQ zijn onwijs lekker en heb je ongetwijfeld niet eerder gemaakt op de barbecue. Het eerste recept betreft auberginespiesjes met een spicy marinade van honing en sambal. Het tweede recept is een Japanse variant met Miso. Beide onwijs lekker én makkelijk om te maken!
Aubergines & de BBQ
De Nederlandse aubergine leent zich perfect om te grillen. Door de structuur van de aubergine is hij goed te gebruiken als een vervanger voor vlees en koolhydraten. Ook bevat de aubergine veel vezels en mineralen, zoals magnesium. Hierdoor past de aubergine perfect in een gezonde levensstijl. Een barbecue hoeft dus niet altijd ongezond te zijn. Daarnaast is de aubergine verrassend veelzijdig. Door de neutrale smaak kun je er zelf een draai aangeven en dit deden wij dan ook met deze Oosterse smaken. Wil je liever een andere smaak, dan kan dat dus ook heel goed. Erg makkelijk!
Meer aubergine recepten? Klik dan eens opdeze link. Voor meer BBQ gerechten kun je het bestehierkijken.
Bereiding Oosterse Aubergines van de BBQ
Miso Glazed Aubergine
Pak de aubergines en spoel ze af onder een beetje koud water. Snijd ze dan elk door het midden, zodat er 4 halve aubergines ontstaan.
Snijd dan de aubergines in door eerst horizontale snedes te maken en vervolgens verticale sneden. Nu ontstaat er een soort van ruit patroon.
Smeer alle aubergines in met een beetje zonnebloem olie en leg ze dan op de BBQ (maakt niet uit welke kant eerst, je draait ze halverwege toch om). Grill de aubergines in 10 minuten beetgaar.
Ondertussen gaan wij verder met het maken van de miso glaze. Voeg de miso, sesamolie, rijstazijn, geraspte gember, sojasaus en zwarte peper toe aan een kommetje. Meng alles goed met elkaar, zodat er een gladde pasta ontstaat.
Haal de aubergines van de barbecue en smeer de open zijde in met de miso glaze. Ook kun je wat extra miso pasta in de insnedes doen. Leg dan de aubergines, met de ingesmeerde kant naar de grill gericht, weer een paar minuten terug op de barbecue.
Zodra je de aubergines van de barbecue haalt, kun je ze versieren met gesneden bosuitjes en sesamzaadjes. Een erg lekkere toevoeging!
Spicy Oriental Aubergine
Snipper het uitje fijn en pers het teentje knoflook uit. Pak een koekenpan en verhit een beetje olie in de pan. Fruit dan de knoflook en ui in.
Spoel de aubergines af en snijd ze dan in grove stukken. Leg de stukken aubergine in een grote kom.
Meng de sambal, honing en sojasaus met elkaar in een kommetje en voeg hier de gebakken uitjes en knoflook aan toe. Roer alles goed door elkaar en giet dan de marinade over de stukjes. Rijg de aubergine op satéprikkers, zodat je mooie spiesjes maakt.
Plaats ze dan op de barbecue en grill ze in 5-10 minuten beetgaar. Strooi daarna de bosuitjes en sesamzaadjes over de spiesjes.
Voilà, twee heerlijke aubergine receptjes voor op de BBQ!
Enjoy!
Aubergine.nl heeft ook nog een leuke winactie voor jullie online staan. Hiervoor moeten jullie een heerlijk BBQ recept met aubergine maken, bijvoorbeeld een van deze twee. Vervolgens moeten jullie hier van een foto posten op instagram met #BBQSmaakmakers en #aubergine. (vergeet natuurlijk niet om ons ook te taggen als het ons recept betreft!) Vervolgens wordt dan 14 september de winnaar gekozen! Veel plezier!
Klik op deze link voor de winactie pagina.
Laat gerust een reactie achter