Deze paddenstoelen bourguignon is een van de lekkerste vegetarische stoofpotjes, die wij ooit hebben gegeten. Het is een heerlijke variatie op de klassieke bourguignon met rundvlees. Voor dit gerecht hebben we de ingrediënten bijna helemaal hetzelfde gehouden als de klassieke variant, echter hebben wij het vlees achterwege gelaten. Qua smaakt evenaart het de Franse klassieker zeker. Vooral de rode wijn én de rode wijnazijn zijn heerlijk smaakmakers in dit recept.
Om een beetje de vlezige bite te houden, kozen wij voor veel verschillende soorten paddenstoelen. Je kunt natuurlijk in de supermarkt een mix kopen, of je kunt zelf een mix samenstellen. Wij kozen voor kastanje champignons, shiitakes en oesterzwammen. Wat belangrijk voor dit gerecht is, is dat je de paddenstoelen niet te klein snijdt. Houd ze lekker grof, zodat ze het vlees echt kunnen vervangen.
Heb je toevallig kinderen of zwangeren die mee eten? Je kunt ook de rode wijn vervangen voor iets meer bouillon (100ml) en door een extra scheutje rode wijnazijn toe te voegen.
Rode wijnazijn van Tromp & Rueb
Kennen jullie de heerlijke azijnen van Tromp & Rueb al? De azijnen van Tromp & Rueb zijn volgens eeuwenoude receptuur op ambachtelijke wijze gebrouwen. Het resultaat is een karakteristieke azijn tegen een betaalbare prijs. 100% puur. Het geheim van een scheutje azijn is dat het een uitstekende smaakmaker én smaakversterker is. Het zuur brengt de smaak naar voren in het gerecht. Dat doet de rode wijnazijn ook in dit gerecht. Het versterkt de heerlijke klassieke smaak van de bourguignon.
De rode wijnazijn heeft een verfijnde smaak. Dit is gecreëerd door druivenmost toe te voegen aan de wijnazijn en dit met elkaar te laten rijpen. Hierdoor is de wijnazijn meer in balans dan andere rode wijnazijnen én smaakt het licht zoet. Het geeft deze paddenstoelen stoof een zoetzure twist. De toevoeging van deze heerlijke, zachte azijn is niet alleen een echte smaakversterker, maar zorgt er ook voor dat je minder zout aan het gerecht hoeft toe te voegen. Dit is natuurlijk ook erg gezond.
Bereiding van de Paddenstoelen Bourguignon
Ter voorbereiding snijden we de paddenstoelen en de ui in grove stukken. Daarna schillen we de winterpeen en snijden wij deze, horizontaal, door de helft en vervolgens in plakjes.
Pak een grote stoofpan en zet deze op het vuur. Voeg de boter toe aan de pan en bak de uien een beetje goudgeel. Voeg dan alle paddenstoelen en champignons toe aan de ui en bak deze mee. Zodra alles een beetje goudbruin wordt, voeg je de eetlepels bloem toe. Schep dan ook de tomatenpuree in de pan en roer alles goed door.
Vervolgens voegen we alle natte ingredienten toe. Schenk de groentebouillon, de rode wijn en de rode wijnazijn van Tromp & Rueb in de pan en roer alles goed door elkaar. Breng dit alles op smaak met peper, oregano en de verse tijm. Zet dan de deksel op de pan en laat alles, 30 minuten tot een uurtje, lekker sudderen op middellaag vuur.
Kijk af en toe in de pan en roer dan alles even goed door. Mocht de stoof te hard koken/borrelen, dan moet je het vuur even wat zachter zetten.
Ondertussen kun je alvast de aardappelpuree maken. Schil en was de aardappelen en snijd ze dan in kleine stukjes. Kook ze dan in ruim water binnen 20 minuten gaar. Giet de aardappelen na 20 minuten af en laat ze nog eventjes droogkoken. Hoe droger de aardappelen, hoe luchtiger de puree. Stamp dan de aardappelen fijn. Vervolgens voeg je de melk en roomboter toe en roer je alles met elkaar tot een romige aardappelpuree. Breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout.
De paddenstoelen bourguignon is heerlijk om met romige aardappelpuree te eten. Denk ook eens aan zoete aardappelpuree of bloemkoolpuree ter afwisseling.
Eet smakelijk!
Liever de klassieke boeuf bourguignon? Ook daar hebben wij een heerlijk recept voor. Neem eens een kijkje op deze pagina.
Laat gerust een reactie achter