Pizza en wijn gaan perfect samen. Of je nu een liefhebber bent van traditionele pizza’s met tomatensaus, een pizza bianca of een pizza met bijzondere toppings, er is altijd een wijn te vinden die hier goed bij past. Met de juiste pizza en wijn pairing kun je een heerlijke culinaire ervaring creëren, waar je alleen maar meer van wilt.
Wanneer je pizza en wijn combineert, is het belangrijk om rekening te houden met de smaken van zowel de pizza als de wijn. Een richtlijn om aan te houden, is om een lichte wijn te kiezen voor lichte pizza’s en een volle wijn voor kruidige pizza’s. Bijvoorbeeld, een Syrah of een Pinot Noir bij een pizza Margherita, terwijl een Cabernet Sauvignon of een Tempranillo goed samengaat met pizza’s met rood vlees of spicy toppings.
Montes Wijnmakerij
Montes wijnen zijn afkomstig van de Montes wijnmakerij in Chili en staat bekend om hun geweldige kwaliteit en smaak. De wijnmakerij werd in 1987 opgericht door Aurelio Montes en Douglas Murray en heeft sindsdien een indrukwekkende reputatie opgebouwd. Montes wijnen worden gemaakt van druiven, die groeien in het Andesgebergte. Hier profiteren ze van de ideale klimatologische omstandigheden en de rijke bodem. De wijnen van Montes worden gemaakt met behulp van duurzame en milieuvriendelijke methoden. Iets wat altijd een aangename bijkomstigheid is.
Het assortiment van Montes wines omvat een breed scala aan rode, witte en roséwijnen, waaronder de Montes Twins. Deze wijnen staan bekend om hun complexe smaken en aroma’s, variërend van volle rode wijnen tot verfijnde witte wijnen. De wijnen van Montes worden verkocht in meer dan 100 landen. In 2022 is Montes uitgeroepen tot de beste wijngaard van Zuid-Amerika.
Montes Twins
Montes Twins is een lijn van de Chileense wijnmakerij Montes. De naam Montes Twins is afkomstig van de tweelingzonen van Aurelio Montes. De Montes Twins wijnen staan bekend om hun intense en krachtige smaken. Ze worden gecombineerd met een evenwichtige zuurgraad en zachte tannines. De wijnen zijn zeer geschikt om te worden gedronken bij verschillende gerechten, waaronder rood vlees, pasta, kaasplankjes en pizza. Laten wij daar nou ontzettend gek op zijn.
De wijn, die wij hebben gebruikt om een heerlijke pizza en wijn pairing te maken, is de red blend. Het is een zachte Chileense rode blend, die bestaat uit Cabernet Sauvignon, Syrah, Carmenere en Tempranillo. In de wijn proef je smaken van rood en zwart fruit terug, zoals bramen, zwarte bes en pruim. Ook kun je tonen van leer, kruidnagel en vanille terugproeven. Dankzij de 10 maanden rijping in eiken vaten, proef je ook duidelijk cederhout.
Pizza en Montes Twins pairing
Bij het combineren van Montes Twins wijnen met pizza zijn er een paar dingen om in gedachten te houden. Het is belangrijk om een wijn te kiezen, die de smaken van de pizza aanvult. Een krachtige rode wijn, zoals de Montes Twins Cabernet Sauvignon, past bijvoorbeeld goed bij een pizza met vlees of met pittige toppings. Een lichtere rode wijn, zoals de Montes Twins Syrah, past goed bij een pizza met mildere toppings. Kortom, Montes Twins wijnen en pizza is een heerlijke combinatie van smaken.
Pizza Arrabiata met Chorizo en Burrata
Deze pizza arrabiata met chorizo en burrata past perfect bij deze heerlijke wijn. Door de gekruide, spicy arrabiatasaus en chorizo krijgt deze pizza lekker pit. Doordat de wijn een heerlijke rode blend is van Caberbet Sauvignon, Syrah, Carmenere en Tempranillo matcht hij goed met rood vlees, charcuterie en pittige toppings. Alles wat deze pizza heeft. Als tegenhanger van de pittige toppings, hebben wij gekozen voor een heerlijke zachte burrata bovenop de pizza.
Hoe je deze pizza maakt? Simpel. Rol het pizzadeeg uit en besmeer de bodem met de arrabiatasaus. Beleg vervolgens de pizza met de geraspte kaas en chorizo plakjes. Bak de pizza in 15 minuutjes af in de oven. Mocht je een pizzasteen gebruiken, dan zal de pizza met 8 minuutjes klaar kunnen zijn. Houd de pizza dus goed in de gaten. Nadat hij uit de oven komt, breek je een bolletje burrata en leg je deze bovenop de pizza. Verdeel wat chilivlokken over de pizza en genieten maar.
Pizza Bianca met Truffel en Serranoham
Naast de heerlijke spicy pizza hebben we ook nog een lekkere pizza met truffel, serranoham en Parmezaanse kaas. De bodem is belegd met een mengsel van mascarpone en truffel. Pizza’s zonder tomatensaus worden ook wel pizza bianca genoemd. Pizza bianca is een heerlijke pizza, die bekend staat om zijn eenvoudige, maar smaakvolle samenstelling. Of je nu een fan bent van traditionele pizza’s met tomatensaus of op zoek bent naar iets nieuws, deze pizza bianca is zeker de moeite waard om te proberen.
De romige smaak van de mascarpone wordt perfect gecombineerd met de zoute smaak van de serranoham en de aardse smaak van de truffel. Hierdoor ontstaat er een explosie van smaken. De pizza bianca met serranoham en truffel is dan ook een uitstekende keuze voor een speciale gelegenheid of een luxe diner thuis. Natuurlijk past deze pizza ook perfect bij de wijn.
Deze pizza bianca maak je als volgt. Rol het pizzadeeg uit. Meng de mascarpone met truffeltapanade en smeer dit over de pizzabodem. Bak dan de pizza af in 8-12 minuten in een voorverwarmde oven. Zodra de pizza uit de oven komt, beleg je deze met de rucola, de serranoham en de Parmezaanse kaas. Simpel, maar oh zo lekker!