De lente is weer begonnen en zo ook het asperge seizoen. Zelf zijn wij gek op asperges. Zodra het ‘witte goud’ weer in de winkel ligt, rennen wij naar de winkel voor witte asperges. Groene asperges hebben een langer seizoen en staat daardoor wat vaker bij ons op tafel. Zo vinden wij het bijzonder lekker om de asperges toe te voegen aan pasta. Denk bijvoorbeeld aan onze citroen orzo met gamba’s en groene asperges, ons recept voor gnocchi met pesto, groene asperges en burrata en onze tortellini met groene asperges en spekjes. Om te bewijzen dat groene asperges ook lekker zijn in een ander gerecht dan pasta, maakten wij onlangs deze heerlijke, frisse plaattaart. Deze plaattaart met groene asperges, ricotta en tomaatjes is rijkelijk belegd, vol smaak en makkelijk te maken. De oven doet het meeste werk. De ricotta hebben wij op smaak gebracht met basilicum en bieslook en op alle groente hebben we ook nog wat Gruyère kaas gestrooid. Dat zorgt net voor wat meer smaak. Het is een perfecte maaltijd voor het voorjaar.
Bereiding van de plaattaart met groene asperges
Zet de oven alvast aan op 180 graden.
Pak een bakplaat en bekleed deze met bakpapier. Rol dan het verse bladerdeeg uit en vouw de randjes om. Prik met een vork gaatjes in het midden van de bodem.
Snijd vervolgens de bieslook in kleine stukjes en de basilicum in reepjes. Meng dit samen met de ricotta in een kommetje. Breng vervolgens de ricotta op smaak met wat peper en zout.
Smeer dan de ricotta over de bodem van de bladerdeeg. Verdeel vervolgens de groene asperges, halve tomaatjes en stukjes rode ui over de ricotta. Als laatste rasp je Gruyère kaas over de plaattaart.
Schuif de bakplaat in de oven en bak de plaattaart af in 25 minuten.
Verdeel nog een beetje verse basilicum over de plaattaart, zodra deze uit de oven komt.
Laat gerust een reactie achter