
Eerder plaatsen wij een heerlijk recept voor ratatouille uit de oven online. Nu hebben wij deze heerlijke Franse groentestoof gemaakt in de slowcooker. Een grote aanrader als je op zoek bent naar een heerlijke gerecht voor een extra portie groente. Het is gezond, koolhydraatarm en onwijs lekker. Vaak is het zelfs de tweede dag nog lekkerder. Door het gebruik van de slowcooker wordt de groente lekker zacht en trekken de smaken er langzaam in. Daarnaast heb je er geen omkijken naar en kun je vaak grotere porties maken. Kortom, zeker een keertje maken!
Wij zijn dol op onze slowcooker. De slowcooker die wij gebruiken is van het merk Crockpot. Je kunt deze hier kopen.
Bereiding van de Ratatouille
Snijd de uien in halve ringen en verwarm de olijfolie in een koekenpan. Wanneer de olie warm is, voeg dan de uien toe en laat de uien langzamerhand karameliseren, ongeveer 15 tot 30 minuten, tot de uien zacht en bruin zijn.
Terwijl de uien karameliseren, snijden wij alvast de groente. Snijd de paprika, courgette en aubergine in stukjes. Snijd de knoflook fijn. Plaats de groenten in de slowcooker. De cherrytomaten kunnen heel worden toegevoegd aan de slowcooker.
Wanneer de uien lekker zacht en bruin zijn, voegen wij de tomatenpuree eraan toe. Wanneer de tomatenpuree warm is en goed gemengd met de uien, scheppen wij dit ook in de slowcooker. Breng eventueel op smaak met zout.
Zet de slowcooker op 4 uur op hoog of 5 á 6 uur op laag.
Voor het serveren snijd je de basilicum in dunne reepjes en meng je het door de ratatouille heen.
Geniet van deze heerlijke Ratatouille
Tip: Maak meerdere porties. De ratatouille is namelijk erg geschikt om in te vriezen. Hierdoor heb je altijd een extra portie groente in huis!

Dat karameliseren van de uien kun je dus gewoon achterwege laten. Het kost erg veel tijd en uiteindelijk proef je het resultaat echt niet. Door de lange bereiding in de slowcooker, komen de suikers uit de uien en de rest van de groenten al enorm naar boven. Zonde van je tijd en moeite dus,
Hi Kitty,
Dat zou inderdaad kunnen, wij vonden het echter wel erg lekker qua smaak en hebben het daarom op deze manier gedaan.
Groeten Shanna, Kheira en Selma
Superlekker. Zeker een smaakverschil door de uien zo te maken. De aubergine heb ik ook eerst gezouten en als uitgelekt opgebakken. Heeft hier alvast supergesmaakt.
Hi Tana,
Wat leuk om te horen! Wij zijn ook echt dol op het dit recept. Erg makkelijk en erg lekker:)
Groetjes Shanna, Kheira en Selma
Hoef je er geen vocht ( bouillon ofzo) bij te doen?
Hi Jet,
Nee dat is niet nodig. Door de tomatenpuree en de vocht uit de groentes worden de ratatouille gekookt.
Groetjes,
Shanna, Kheira en Selma
Het was heerlijk! Al die smaken bij elkaar… Top!
Hi Janita,
Wat leuk om te horen! Erg makkelijke en lekkere om groente binnen te krijgen.
Groetjes,
Shanna, Kheira en Selma
Vandaag de ratatouille gemaakt en die was heerlijk! Bij de reacties lees ik dat het ook zonder karameliseren kan. Doe je dan alles meteen na het snijden van de groenten in de slowcooker? Ik begin pas met slowcooken en moet nog alles uitvinden.
Hoi Bregje,
Ja, je kan ook de groente direct in de slowcooker doen. De smaak is dan net iets anders, maar alsnog super lekker. Dus als je haast hebt of je hebt geen zin om de uitjes te fruiten, dan kan je het ook gewoon direct in de slowcooker doen.
Groetjes,
Shanna, Kheira & Selma
Hartelijk dank voor dit recept. Ik heb het een hele middag laten garen in mijn hooizak ( een hooikist, maar dan van stof gevuld met hooi). Alhoewel het recept prima is, kan ik het toch nooit laten dingen te veranderen Dus ik heb er een scheut balsamico aan toegevoegd, wat kappertjes en een deciliter rode wijn. En een bosje verse kruiden uit de tuin er bovenop gelegd. Het was een feestje!
Hoi Pauline,
Wat fijn dat het gesmaakt heeft! Klinkt heerlijk met een beetje balsamico, kappertjes en rode wijn!
Groetjes,
Shanna, Kheira & Selma
Ik heb een multicooker en heb de uien daarin gecaramelliseerd. Ging prima. Daarna de rest erbij. Ben erg benieuwd, want nog een uurtje wachten…..
Hi Joke,
Wij zijn erg benieuwd hoe het geworden is:)
Hopelijk heeft het lekker gesmaakt.
Groetjes Shanna, Kheira en Selma
Ik zou er graag kip bij willen doen, zou dat kunnen?
Hi Monique,
Dat zou zeker kunnen hoor. Wel kan het zijn dat de kip wat droger wordt vanwege de kooktijd. In dat geval zou ik zeggen, voeg de kip een uurtje later toe aan de groente.
Groetjes Shanna, Kheira en Selma
Goedemorgen,ik heb net de crock pot aangeschaft maar wil niets met vlees of vis doen. Maar wel met aardappelen,kun je er een aardappel variant bij doen? Het valt mij erg op dat als je waar dan ook naar recepten zoekt er héél weinig vegetarisch is, vrijwel alles met kip, rundvlees etc. Mijn bedoeling is ook het makkelijker worden dus niet van tevoren nog eerst van alles moeten doen zoals bv lasagne daar heb ik een recept van waardoor je nog zowat de halve dag in de keuken staat en je er om de paar uur iets mee moet(iets toevoegen bv),dat is dus duidelijk niet mijn bedoeling. Erin en na zoveel uur eruit..zie bv nergens recepten als stamppot,eerst alles in de pot en bij thuiskomst alleen nog even stampen en opwarmen,of dus iets met aardappelen en groenten. Maar deze Ratatouille ga ik zeker maken!
Groetjes Liesette
Hi Liesette,
Bedankt voor de tip! We zullen kijken naar nog meer vegetarische recepten voor de slowcooker. Wel hebben we ook een heerlijke aardappelgratin uit de slowcooker. Daar kunt u ook eens naar kijken.
Groetjes Shanna, Kheira en Selma
Kan je de macaroni ook in de slow erbij doen?
Hoi Anita,
Dat zou moeten kunnen, alleen weten wij niet de precieze kooktijd hiervan.
Groetjes Shanna, Kheira en Selma
Kan ik dit recept ook zonder tomatenpuree maken, of ergens mee vervangen? Dit Ivm allergie?
Hoi Natasja,
In een echte ratatouille hoort wel tomaat als basis. Natuurlijk kun je het weglaten maar dan zou ik extra veel van het andere groente toevoegen. Overigens is het dan wel geen ratatouille meer maar meer een groente stoof.
Groetjes Shanna, Kheira en Selma
Ik zie dat mijn vraag niet goed is overgekomen.
Ik zou graag gehakt bij de ratatouille doen. Kan dat en hoe doe ik dat?
Hi Jeanette,
Dat kun je zeker doen. IK zou de gehakt gewoon rauw toevoegen in de slowoocker en mee laten koken of je kunt het gehakt rullen zodra je de tomatenpuree aan de gekarameliseerde uitjes hebt toegevoegd.
We hebben het zelf nog niet eerder gedaan, dus zou het niet met alle zekerheid durven te zeggen.
Groetjes Shanna, Kheira en Selma