Op deze sinaasappelcake met olijfolie kan je echt verliefd worden. Heerlijk luchtig, vol van smaak en onwijs lekker. Om deze cake zo luchtig te krijgen, gebruiken wij heerlijke extra vergine olijfolie. In zowel Italië als in Griekenland is het heel vanzelfsprekend om roomboter te vervangen met olijfolie. Daarom besloten wij hier ook een lekkere cake mee te maken.
De olijfolie geeft smaak, dus het is erg belangrijk dat je olijfolie van een goede kwaliteit gebruikt.
Voor dit recept hebben wij gebruik gemaakt van een hoge springvorm met de omvang van 18cm.
Het maken van deze Sinaasappelcake met Olijfolie
Verwarm de oven voor op 175 graden
. Beleg de springvorm op de onderkant met bakpapier en vet de springvorm in met boter en wat bloem. Onder het grillrek plaatsen wij, op de bakplaat, wat bakpapier om te voorkomen dat het lekt.
Meng het bloem, bakpoeder en zout.
Met een ballongarde kloppen wij de eieren tot ze schuimen. Voeg de suiker en de rasp van de sinaasappels toe. Blijf kloppen tot het fluffy en lichter is. Dit duurt ongeveer 3 minuten. Verlaag dan de snelheid en voeg de olijfolie langzamerhand toe.
Zet de mixer op laag en voeg de helft van bloem toe, tot het volledig gemengd is. Voeg vervolgens de melk en de sinaasappelsap toe. Mix de rest van de bloem er kort doorheen.
Schenk het in de bakvorm en sprenkel de twee eetlepels suiker over de taart heen. Bak het in de voorverwarmde oven in 60-70 minuten goudbruin en gaar.
Laat de taart minimaal een half uur afkoelen en haal een mes langs de zijkant, voordat je de springvorm openmaakt.
Enjoy!
Liever een andere cake maken? Neem dan eens een kijkje op deze pagina.
Wat ziet die er lekker uit…kan ik ook zonnebloemolie gebruiken?
Hi Vera,
Ja het is echt een heerlijke cake. Je zou wel zonnebloemolie kunnen gebruiken, echter zal de smaak toch anders zijn dan als je de cake maakt met olijfolie. Die zorgt niet alleen voor een zachte cake maar ook voor een lekkere smaak.
Groeten Shanna, Kheira en Selma
Fantastische cake, zo smeuïg…
In Griekenland kan je bij Gregorus koffiezaak plakken sinaaappelcake kopen, en deze smaakt praktisch hetzelfde …
Iedere week 1 baksel, smorgens bij de koffie….hoogtepunt van de dag…..
Hi Esse-Riekje,
Wat goed om te horen dit! Wij zijn ook gek op deze cake en bakken graag met olijfolie. Fijn dat het goed heeft uitgepakt!
Geniet er van!
Groetjes Shanna, Kheira en Selma
Een heerlijke cake ik heb koolzaadolie gebruikt want ik had geen goede olijfolie maar hij is heerlijk bedankt voor het delen
Hi Sonja,
Wat leuk om te horen dat de cake goed gesmaakt heeft. Je kunt inderdaad ook koolzaadolie gebruiken 🙂
Groetjes Shanna, Kheira en Selma
Hoi, klinkt erg lekker, ga ik zeker eens proberen. Een vorm met een omvang van 18 cm klinkt erg klein, bedoel je niet een doorsnee van 18 cm?
Dankjewel!
HI Cecile,
We bedoelen inderdaad 18 centimeter diameter. De cake is zeker erg lekker en een dikke aanrader 🙂
Groetjes Shanna, Kheira en Selma
Hallo, hoe komt het dat de cake niet gerezen is, heb alles volgens recept gedaan, moest ik misschien gist eraan toevoegen?
Hartelijke groet Jetty
Hoi Jetty,
Dat is ontzettend jammer natuurlijk. Voor ons is het lastig in te schatten waar het fout is gegaan. In principe heeft de cake geen gist nodig. Wellicht kun je de volgende keer wat meer bakpoeder gebruiken.
Het kan ook ingezakt zijn doordat de ovendeur te snel open gaat, of dat de ovendeur tijdens het proces open is gegaan, de oven niet hoog genoeg stond of dat de cake nog langer gebakken had moeten worden. Het is lastig in te schatten omdat wij er niet bij waren. Elke oven is anders en daardoor is het altijd eventjes afwachten hoe het bij een ander gebakken wordt. Hopelijk gaat het de volgende keer beter.
Groetjes Shanna, Kheira en Selma
ik vond een heerlijk dessert om bij groot bezoek te geven OF bij vier uurtje
Hi Freddy,
Fijn om te horen! Het is ook een erg lekkere cake.
Groetjes Shanna, Kheira en Selma
ik vond een heerlijk dessert om met je vrienden te delen
Lekker, ik ga deze taart zeker maken. Hoe kan ik deze het beste bewaren als ik de cake al een dag van tevoren maak?
Hoi Hanneke,
Hij is zeker erg lekker. Je kunt hem het beste met vershoudfolie afdekken en in de koelkast bewaren. Haal hem wel eventjes een half uurtje van te voren uit de koelkast zodat hij op kamertemperatuur komt.
Groetjes Shanna,Kheira en Selma
Kan je ook een gewoon cakeblik gebruiken en welke maat?, ik heb alleen een 28cm.doorsnee taartvorm.
Groetjes..