
Dit recept voor marinade is een écht familie recept, gekregen van oma. Deze marinade kan worden gebruikt voor het vlees in de nasi, maar ook in een lekkere wokschotel. Alles waar een ketjap marinade voor zou worden gebruikt, kan je in principe deze Soja Marinade voor gebruiken. Wij gebruiken het thuis ook om kip, varken (spareribs, schouderkarbonade etc.) of vis in te marineren.
Bereiding van de Soja Marinade
Plaats de knoflookteentjes en de uien (door de helft gedeeld) in een keukenmachine (of een vijzel) en maal dit goed fijn. Zet dit in een grote kom en voeg een voor een de andere ingrediënten toe. Wanneer alle ingrediënten in de bak zitten, roer deze marinade dan goed tot alles met elkaar is gemengd.
Pak vervolgens potten waar de soja marinade in kan. Kook genoeg warm water om de potten goed schoon (steriel) te krijgen. Je krijgt de potten steriel door deze in kokend water onder te dompelen. Doe dit ook met de deksel. Zorg er alleen voor dat je vingers niet verbranden. Haal hierna de warme potten eruit en laat het water verdampen. Deze potten kun je nu gebruiken.
Verdeel de marinade over de potten en wanneer de potten volledig zijn afgekoeld, draai dan pas het deksel erop en dan kan de soja marinade in de koelkast.
De marinade blijft ongeveer een jaar goed! Veel succes en plezier met het maken van heerlijke gerechten met deze heerlijke marinade. Meestal zijn 2 eetlepels genoeg voor een gerecht van 4 personen.
Deze heerlijke marinade gebruiken wij bijvoorbeeld in deze noedels met zalmof gebruik de marinade om onze heerlijke Surinaamse Bami te maken!.

Als u de marinade in potten heeft gedaan dan is het beter om de potten omgekeerd weg te zetten want dan zijn ze luchtdicht
Bedankt voor deze handige tip!
Ik zou graag dit recept willen maken maar de vraag is waar kan ik kentjoer kopen?
Hi Lyanne,
Leuk dat je dit recept wil maken, het is erg lekker. Kentjoer kan je inderdaad niet zomaar ergens kopen. Je kunt het beste kijken bij de Oriëntaalse toko’s, bijvoorbeeld de Chinese of Surinaamse toko. Daar zullen ze dit ingrediënt wel verkopen. Gelukkig kun je veel sojamarinade hiermee maken, waardoor je er niet vaak langs hoeft. De sojamarinade blijft ook nog eens een jaar goed.
We horen graag van je of je het lekker vond wanneer je het gemaakt hebt.
Groetjes De Kokende Zussen
Net bij een azatische toko geweest daar hadden ze alle kruiden:) nu heb ik alleen nog een vraag wat voor rum jullie gebruiken de Wit of bruine.
Ah super dat je alle kruiden hebt kunnen vinden! Voor de rum gebruiken wij altijd bruine rum omdat deze sterker van smaak is.
Hopelijk lukt het recept. Mocht je nog vragen hebben, helpen wij je graag!
We zijn thuis erg fan van deze marinade. we zijn er nu al doorheen. Nu tijd om weer nieuwe te maken en dan het recept iets vaker.!!!
Wat bedoel je met sojasaus yellow label?
Hoi Astrid,
Sojasaus Yellow Label is een sojasaus in blik en we hebben in het verleden andere sojasauzen in blik gebruikt, maar deze waren bij lange na niet zo lekker als de versie van Yellow Label. Op deze pagina staat een foto van hoe het blik eruit ziet:
https://www.dekokendezussen.nl/ingredient/sojasaus-yellow-label/
Je kan het kopen bij betere supermarkten bijv. Albert Heijn en anders bij Oosterse supermarkten.
Groetjes,
Shanna, Kheira & Selma
Dank jullie wel!
Kan de rum ook worden vervangen door een andere drank?
BVD
Hi Astrid,
Excuses voor de late reactie. Wij hebben geen ervaring met een andere drank in onze sojamarinade. Wij hebben het nog even aan onze oma gevraagd en die geeft ook aan dat rum echt de beste drank is voor dit recept.
Groeten Shanna, Kheira & Selma.
Ik ga morgen voor de vierde keer een pot soja-marinade maken.
Het is echt heerlijk. Wij zijn er verslaafd aan.
Groetjes, Marianne
Hoi Marianne,
We zijn erg blij dat te horen!
Groeten Shanna, Kheira & Selma.
Dank voor alle lekkere recepten, meisjes!
Mijn zusje en ik koken ook om de week samen.
Nu wilde ik de soja marinade maken voor de volgende kookdag, maar
deze link https://www.dekokendezussen.nl/ingredient/sojasaus-yellow-label/
gaat weer terug naar dit artikel.
Ik heb het uiteindelijk wel kunnen vinden in een plastic container (500gr) bij ah.
Maar nu heb ik alles gedaan en dan zie ik dit:
Verdeel de Soja Marinade over de potten en wanneer de potten volledig zijn afgekoeld!!!
maar er staat nergens dat je het moet koken, verwarmen of zo…
Kan het zonder gekookt te hebben wel bewaard worden?
B.v. dank voor je antwoord!
Groetjes Patty en Olga
Hi Patty en Olga,
Wij zijn erg blij om te horen dat jullie onze recepten lekker vinden.
In de tekst staat dat je de potten moet koken in het water om te steriliseren. De Soja Marinade zelf wordt niet verwarmd, het gaat alleen over de potten, zodat het mengsel langer houdbaar is. Het kan wel worden bewaard zonder de potten te steriliseren, maar waarschijnlijk minder lang.
Als jullie nog meer vragen hebben, horen wij dat graag!
Groetjes,
Shanna, Kheira & Selma
Hoi, vraagje gaat het salamblad er heel in of word die ook fijn gemaakt?
Hi Michel,
Het Salamblad voeg je heel toe aan de soja marinade. Deze laat je gewoon in de pot zitten maar bak je niet mee als je de soja marinade gebruikt.
Hopelijk beantwoord dit jouw vraag. Succes!
Groeten Shanna, Kheira en Selma
Jammer dat jullie nog steeds Vetsin gebruiken. Dit kan hartritmestoornissen veroorzaken. Is er een alternatief voor?
Hi Marja,
Dit is het enige recept waar wij Vetsin in hebben gebruikt. Je zou Vetsin eventueel kunnen weglaten voor deze heerlijke marinade. Het wordt gebruikt om de smaak van de marinade te versterken.
Groeten Shanna, Kheira en Selma