
Weer zo’n lekker Surinaams recept uit oma’s keuken. De Surinaamse Rumcake, oftewel Keksi, is een populaire lekkernij uit de Surinaamse keuken. De meeste recepten zullen je de rozijnen laten weken in bruin bier. Onze oma gebruikt altijd geweekte rozijnen in rum voor dit recept en dit hebben wij aangehouden. Wij zijn nou eenmaal gek op oma’s baksels. Dus alle redenen om het recept voor deze heerlijke cake met jullie te delen!
Let wel op dat je voor dit recept al een paar dagen van te voren de rozijnen moet voorbereiden. Het is belangrijk dat je de rozijnen eerst wast en vervolgens droogt. Dan mengen we de rozijnen met de rum in een pot en laten wij deze 2 dagen staan. Op deze manier trekt de rum lekker in de rozijnen.
Bereiding van de Surinaamse Rumcake
Zet de oven alvast aan op 180 graden.
Haal de boter uit de koelkast zodat deze op kamertemperatuur komt. Verwarm de boter en laat deze daarna afkoelen.
Voeg de eieren toe aan een beslagkom. Mix de eieren met de hoogste stand ongeveer 5 minuutjes. Na 3 minuten voeg je de vanille extract toe en eetlepel voor eetlepel de basterdsuiker. Vervolgens doe je hetzelfde met de bloem. Beetje bij beetje voeg de bloem toe aan het beslag. Daarna kun je de rozijnen, amandelschaafsel en kaneel toevoegen. Het is erg belangrijk dat je blijft mixen om de luchtigheid van de cake te bewaren. Tenslotte meng je de boter voorzicht door de massa.
Bekleed een bakblik met bakpapier of smeer hem in met een beetje boter. Giet dan het cake beslag in de vorm en plaatst de bakblik in de oven. Bak de cake mooi goudbruin in 60-70 minuten. Houdt de cake goed in de gaten en prik met een satéprikker in de cake om te kijken of hij al gaar is.
Zodra de cake klaar is, laat je deze afkoelen. Strooi er dan heerlijke strooimuisjes overheen.
Geniet van deze Surinaamse Rumcake!

Lijkt me erg lekker, maar hoeveel kaneel moet ik gebruiken?
Hi Gerrie,
Excuses voor onze late reactie. Wij waren op vakantie. Een halve theelepel kaneel is voldoende voor dit recept.
Groetjes Shanna, Kheira en Selma
Hallo. Heb deze cake momenteel in de oven staan. Maar het recept klopt niet. Bij de ingrediënten staat bakpoeder en zelfrijzend bakmeel. Ik neem aan dat jullie het Zelfrijzend bakmeel de bloem mee bedoelen.
Maar er staat niks van bakpoeder bij geschreven Wanneer die bijgevoegd moet worden.
En in de beschrijving hebben jullie kaneel staan. Kan ik ook niet terug vinden bij de ingrediënten.
Heb alles verder op gevoel moeten doen. Groetjes
Hi Cindy,
Wat jammer dat het recept niet helemaal klopt. Wij hebben de kaneel toegevoegd aan het recept. Het moet wel zelfrijzend bakmeel en bakpoeder zijn voor het rijzen. Bedankt voor de opmerking!
Hopelijk heeft de cake alsnog gesmaakt.
Groeten Shanna, Kheira en Selma
De cake gebakken en prima gelukt! Dank voor een mooi recept!
Hi Gaytrie,
Wat fijn om te horen! Blij dat de cake goed gelukt is.
Groetjes Shanna, Kheira en Selma
Lijkt me heerlijk!
Welke doorsnede is de springvorm?
Hi Rian,
Wij gebruiken een springvorm met de doorsnede van 18cm.
Succes met het bakken!
Groetjes Shanna, Kheira en Selma
Hoi kokende zussen een vraagje over de cake moet de boter niet gesmolten en daarna gescheiden worden door alleen de bovenkant te gebruiken dus de olie .ik hoor het graag van jullie
Hi Marita,
Nee wij gebruiken gewoon de boter in dit recept en geen olie.
Groeten Shanna, Kheira en Selma
Hoi kookzusjes
Heb de cake 3 keer geprobeerd,
Maar helaas niet geluk.
Hi Loes,
Dat is vervelend om te horen. Wat is er fout gegaan met de cake? Ingezakt? Te lang gebakken of iets anders. Zou je misschien specifiek kunnen aangeven? Wellicht kunnen wij je dan helpen.
Groeten Shanna, Kheira en Selma
Heb alles precies gebruik volgens de recept tocht ingezagd.
Heb zelfryzen cakemeel gebruik is dat goed.
Hi Loes,
Wij gebruiken zelf ook zelfrijzend bakmeel. Je cake kan inzakken om verschillende redenen. Het beslag is te luchtig, dat kan komen door het te lang kloppen of te veel rijsmiddelen toevoegen zoals extra bakpoeder of baking soda. Ook kan jouw cake inzakken wanneer je de oven te vroeg opent. Dan is het temperatuur verschil te groot en schrikt de cake van de koude lucht. Hierdoor gaat hij dan inzakken. Wacht dus zo lang mogelijk met het openen van de oven.
Hopelijk heb je wat aan deze tips.
Groeten Shanna, Kheira en Selma
Hoi Loes, Wat staat er op het doosje van je cakemeel als ingrediënten? Of wat moet je zelf nog toevoegen om een standaard cake te maken? Het kan zijn dat in jou meel al suiker zit en/of gedroogd ei of… er kan van alles in zitten wat niet in Zelfrijzend bakmeel zit.
Hi Alfrida,
Bedankt voor de tips!
Groeten Shanna, Kheira en Selma
Beste kokende zussen voor zover ik weet is de Keksi een andere cake dan die jullie hier noemen …..Je heb dus de gewone eksi koekoe (eireen koek ) de hele luchtige (spons achtige) cake en de keksi is dan bijna de zelfde cake maar dan nu de bruine variant (kaneel) en bij deze 2 gebruik je helemaal geen bak poeder of soda en ook geen Zelf reizend bakmeel
Hi Bro,
Je hebt inderdaad een eksi koekoe (gele eiercake) maar ook een keksi. Er zijn denk verschillende definities van de Keksi cake. Als wij google vinden wij verschillende keksi recepten waar ge met rum rozijnen, zoals wij ook doen. Dit recept is van onze oma. Zij gebruikt bij het maken van deze cake zelfrijzend bakmeel en bakpoeder. Dit is haar recept en haar manier om de Surinaamse Rumcake (keksi) te maken. Natuurlijk kun je de cake ook vast met bloem en zonder rum rozijnen maken. Dan heb je inderdaad de bruine variant van een Eksi koekoe.
Groetjes Shanna, Kheira en Selma
Moet het kloppen slecht 5 minuten maar??
Hi Christine,
In de tekst melden we dat je eerst de eieren 5 minuten lang moet kloppen. Vervolgens voeg je dingen toe en mix je alles tot een glad beslag. Dit zal ongeveer 10-15 minuten duren.
Het is natuurlijk wel de bedoeling dat het een gladde beslag wordt maar je moet het niet te lang door kloppen anders wordt het geen luchtige cake en zal de cake eerder inzakken.
Groeten Shanna, Kheira en Selma
Beste kookzussen
Heb nog een vraag, welke zelfrijzen bakmeel gebruiken jullie. Ik heb zelf honing zelfrijzend bakmeel gebruik.
Hi Loes,
Wij gebruiken normale zelfrijzend bakmeel van de supermarkt. Maar wellicht kun je de cake ook goed maken met honing zelfrijzend bakmeel.
Groeten Shanna, Kheira en Selma
Hallo beste zussen,
Ik heb mijn keksie koekoe gemaakt en is ingezakt.
De opgeven aantal eieren (9) 20 min op hoogste stand gemixt.
Vervolgen heb de essence toegevoegd en daarna de cakemeel gedoseerd bijgedaan en laagste stand gemixt.
Daarna de gesmolten afgekoelde boter toegevoegd en met een spatel zachtjes gemengd.
Op het eerste gezicht zag het heel goed luchtig eruit. In in de oven kwam het flink omhoog dat ik dacht het gaat overlopen. 60 min op 160 grade heb ik het gelijk uit de oven gehaald en even laten afkoel en gesneden.
Tot mijn verdriet is de cake ingezakt.
Een klein smal laagje was zacht en daaronder een massa.
Mijn beste zussen, wat heb ik verkeerd gedaan dat de ik heb ajb een paar vragen:
Hoe is de keksie koekoe ingezakt?
Hoe krijgt ik een mooie gele kleur?
Wat heb ik hier verkeerd gedaan?
Graag uw advies.
Hoor graag van u
Groet Khaliel
Hi Khaliel,
Wat vervelend dat de cake is mislukt. Het kan zijn dat de cake is ingezakt omdat je hem te snel uit de oven hebt gehaald. Vaak laten we de cake eerst nog afkoelen in de oven, om inzakking tegen te gaan. Wat wel gek is dat de cake erg zacht van binnen is. Volgende keer zou je hem ook wat langer kunnen afbakken met wat aluminiumfolie er over.
Daarnaast over de kleur: Dit is niet de keksie koekoe gele cake. Het is de Surinaamse Rumcake die bruin is met rum rozijnen. Misschien is dat de verwarring qua recept.
Groeten Shanna, Kheira en Selma
Beste Zus,
Hartelijk dank voor je reactie!
O kan ik was vergeten te vermelden dat ik de kameel hebt gebruikt.
Wat voor merk moet ik gebruiken?
Patentbloem of zelfrijzend?
Hebt u voor mij die keksie recept?
Mijn dank is heel groot!
Fijne dag!
Gr
Khaliel
Hi,
Als je het recept halveert, moet je de vaktijdschrift ook halveren?
Groet
Amina
Hi Amina,
Eerlijk gezegd geen idee. Als je het in muffin vormpjes doet kun je eventjes eerst met 25 minuten beginnen en kijken of het graag. Wel durf ik geen garantie te geven dat het recept goed zal lukken, gezien wij het niet eerder zo gemaakt hebben.
Hallo zussen,
Gaat de 150 ml rum in de cake of is dat om de rozijn in te weken?
Ik heb dat niet zo goed terug kunnen lezen. Dank alvast!
Hoi Dee,
De rum is inderdaad om de rozijnen erin te laten weken.
Succes!
Groetjes,
Shanna, Kheira & Selma
Hi cookingsisters
Behalve cakes, ook andere recepten, graag,
Very nice thank u
Lovely day
Hi Gerry,
Gelukkig hebben we nog heel veel andere lekkere recepten op deze website staan dan cakes 🙂
Neem gerust een kijkje.
Groetjes Shanna, Kheira en Selma