Onze oma maakt altijd haar eigen sambal. De sambal die te koop is in de supermarkt is voor haar niet heet genoeg. Vaak maakt ze dan grote porties, zodat wij ook een klein potje mee naar huis krijgen. Deze Surinaamse sambal is erg gemakkelijk om zelf te maken. Let wel op dat je eerst een klein beetje gebruikt. Er kan altijd nog meer bij.
Voorbereiding
Haal de steeltjes van de pepers af en was de pepers. Pel de knoflookteentjes en snijd de ui in grote stukken. Pers de limoen uit, als je geen limoen hebt kan ook de sap van een halve citroen gebruikt worden.
Tip: trek dunne handschoenen aan wanneer je met deze pepers werkt!
Bereiding van Oma’s Surinaamse Sambal
Doe de pepers samen met de knoflook en de ui in de blender en zorg dat het een gladde massa wordt. Pak een hittebestendige schaal die je kunt afsluiten en doe daar het mengsel in. Voeg de djintan, suiker en het limoensap toe en meng alles goed door elkaar.
Doe de olie in een pan en zet die op het vuur. Wanneer de olie goed heet is roer je deze door het mengsel. Suit de schaal af.
Na een half uur kan je het mengsel over potjes of bakjes verdelen. Er kunnen ongeveer 6 kleine bakjes gevuld worden.
Wat niet meteen gebruikt wordt, kan worden ingevroren. In de koelkast blijft het ook lang goed.
Het is hot hot hot! Dus je bent gewaarschuwd.
Njang Swietie!
Nog meer authentieke Surinaamse recepten? Misschien vinden jullie onze Surinaamse bami wel lekker of ga voor Opa’s Surinaamse Bakkeljauw.
Ziet er leuk uit ,maar wat is madame Jeanette heb ik nog nooit van gehoord .Groetjes Simonne.
Hoi Simonne,
De Madame Jeanette is een zeer hete en aromatische Surinaamse peper. De Madame Jeanette is in verschillende kleuren verkrijgbaar.
Let bij het kopen er op dat de Madame Jeanette glanzend en stevig is. Het steeltje moet frisgroen van kleur zijn. Controleer de kwaliteit door goed te kijken en te voelen. Je kan deze peper kopen bij sommige toko’s.
Succes!
Groetjes,
De Kokende Zussen
Heb van een kennis eigengemaakte sambal gekregen maar deze is wel erg heet,hoe kan ik deze minder heet maken ??
BVD Kees Feijen
Voeg een klein beetje bruine suiker toe en warm de sambal vervolgens op, zodat de suiker zal smelten. Daarna kunt u proeven of de sambal minder heet is. Succes!
Was erg makkelijk te maken en smaakte heerlijk!!!
Super om te horen. Dank je wel!
Ik had zin om een ander soort sambal te maken en kwam op jullie website terecht. Die sambal is niet gelukt,maar heb een alternatief gemaakt, ook wel lekker. Maar tegen jullie adviezen in heb ik geen handschoenen gedragen en was ik dus bezig met peper.
Daarna waste ik mijn handen,en moest naar toilet. Wel wel wel,moest plassen en raakte ik mijn Tolkien. Mijn god lang,tot nu toe brandt dat ding. Dus mensen,vergeet die handschoenen niet.
kan je ook djintan komijn poeder gebruiken
Hi Elly,
Djinten komijnpoeder is goed om te gebruiken.
Groetjes Shanna, Kheira en Selma
kan je ook djintan poeder gebruiken
hi Elly,
Ja dat kun je prima gebruiken.
Groetjes Shanna, Kheira & Selma
Heb nog best veel groen madame janette pepers, wat kan ik daar nog mee.
Van de rijpe heb ik al sambal gemaakt, maar ben bang dat deze. U niet meer rijp worden.
Hi Teuntje, Dat is een hele goede vraag. Wij maken hier eigenlijk bijna alleen maar sambal mee. Wij hebben de vraag aan onze oma gesteld en zij geeft aan dat je de peper ook gewoon zo kun toevoegen aan bijvoorbeeld een stoofgerecht. Wel willen wij je de tip meegeven om de peper pas op het aller laatste moment toe te voegen. De peper wordt dan wel zacht maar gaat minder snel kapot anders wordt het gerecht veel te pittig.
Groetjes Shanna, Kheira en Selma
Nieuwe sambal gemaakt, maar heb nog wat “ouwe” sambal over.
Welke bereidingswijze kan ik toepassen om dit samen te doen? Of niet?
Hoi Frans,
Wij raden aan om eerst de oude sambal op te maken, voordat je aan de nieuwe begint. Wij raden het af om de sambal samen te voegen.
Groetjes,
De Kokende Zussen
Wat is het verschil met eerst uien knoflook en madamme jeanet te fruiten met trassie of alles ongefruit in pot met olie doen
ik weet dat er slimme koks bestaan maar zo slim niet de koks die ik ken die gaan op de bril zitten dus nergens last van.
en ik woord door vrienden gek verklaard ik geef wel eens een potje weg maar tegenwoordig willen ze de sambal niet meer.
te heet vinden zij maar ik vind dat lekker krijg ook wel eens tranen in mijn ogen maar dt vind ik lekker
Heerlijk het recept gevolgd, de sambal is heerlijk, maar zeker niet voor beginnende sambal eters. Ik denk dat ik deze basis ga maken voor de madame jeannette piccalilly !!!
Oh wat leuk om te lezen zeg!
Nee deze sambal is inderdaad wel lekker pittig, maar de beginnende sambal eters kunnen ook wat minder pepers gebruiken. Dat is namelijk het handigste aan dit recept, je kunt hem zo pittig maken als je zelf wil.
Groetjes Shanna, Kheira en Selma
Ik ga straks de sambal maken maar ik vroeg me af hoelang blijft het ongeveer in de koelkast goed? Er staat bij lang maar waar moet ik aan denken en hoe weet ik wanneer het niet meer goed is?
Hi Anouska,
De sambal is minimaal een week goed in de koelkast. Ook kun je het invriezen zodat je er langer plezier van kan hebben.
Groetjes Shanna, Kheira en Selma
Echt een heerlijke sambal. Maak hem nu sinds een jaar. Laten jullie de zaden in de adjuma’s zitten of n iet? Ik hoorde namelijk van een surinaamse dame bij de moestuin dat die zaden slecht voor de lever zijn.
Hi Jelmer,
Wat goed om te horen. Het is idd een hele lekkere sambal.
Onze oma laat meestal de zaadjes er in zitten want ze houdt gewoon van lekker pittig. Maar soms haalt ze ze er ook uit. Ik durf niet te zeggen of de zaden slecht zijn voor de lever, daar heb ik geen weten van.
Natuurlijk kun je ze altijd verwijderen.
Groetjes Shanna, Kheira en Selma