Recept

Vanille Ovendonuts

Vanille Ovendonuts
Vanille Ovendonuts

In een van onze maandelijke baksessies hebben wij deze heerlijke vanille ovendonuts gemaakt. Oven donuts zijn niet te vergelijken met de gefrituurde donuts die wij allemaal kennen. Het heeft meer weg van de smaak van een cupcake. Toch is het erg lekker en in ieder geval een stuk makkelijker en sneller om te maken. Met de juiste topping erop, is het een gezonde maar super lekkere versie van de bekende donut.

Bereiding van de Vanille Ovendonuts

Verwarm de oven voor op 175 graden en vet de donutvorm in met een beetje boter.

We beginnen met het beslag. Zeef de bloem met de baking soda en bakpoeder. Door de bloem en bakpoeder te zeven komt er meer zuurstof bij, waardoor de donuts veel luchtiger worden. Daarnaast zeef je alle grote brokken fijn en haal je eventuele vuiligheid eruit. Roer deze droge ingrediënten door elkaar. In een andere kom mix je het ei met de magere yoghurt en boter. Vervolgens voeg je vanille extract, kristalsuiker en witte basterdsuiker toe. Wanneer het mengsel egaal is kun je het mengen met de bloem en bakpoeder.

Zodra het beslag klaar voor gebruik is pak je een spuitzak. Indien je geen spuitzak tot je beschikking hebt, kun je hier ook een hersluitbare diepvrieszak voor gebruiken. Spuitzakken kun je overigens vaak bij groothandels of grotere supermarkten kopen. Plaats de zak in een maatbeker en sla de bovenrand van de zak om de bovenkant van de maatbeker zodat je de zak goed kan vullen. Vul dan de spuitzak met het donutbeslag en knip een klein stukje van de onderste punt af. Nu kun je je ingevette donutvorm vullen met het donutbeslag. Let op vul je vorm niet helemaal vol maar tot 2/3 met je beslag. De donuts zullen namelijk rijzen tijdens het bakken. Als de vormen te vol zijn, zien ze, na het bakken, er niet uit als een donut.

Plaats de donutvorm ongeveer 10 minuten in de oven en bak de donuts af. De donuts zijn klaar zodra ze terugveren als je ze induwt. Haal de donuts uit de oven en door de donutvorm om te draaien (boven een bord) zullen ze er gelijk uitvallen. Vervolgens kun je de vorm opnieuw invetten en vullen met het overige donutsbeslag. Deze kun je daarna weer 10 minuten in de oven afbakken. Laat ze even afkoelen voordat je ze gaat versieren met de topping. De topping kun je in de tussentijd voorbereiden.

Topping

Mix de poedersuiker met de melk. Geef het een kleurtje met een paar druppels kleurstof. Dip de donuts in het glazuur en laat het opdrogen. Het overige glazuur kun je vervolgens over de opgedroogde donuts gieten zodat het glazuur er nog dikker op zit.

Maak het af met wat sprinkles voor een feestelijk effect maar het is niet noodzakelijk.

Laat dit daarna ook drogen voordat je je tanden erin wil zetten. Dat snappen wij natuurlijk maar met enkele minuten kun je genieten van deze ovenheerlijke donuts!

Enjoy!

Wij hebben nog veel meer ovendonuts gemaakt. Zo maakten wij een heerlijke versie met citroen en een chocolade variant.

Vanille Ovendonuts

Volg ons op , voor meer behind the scenes en leuke momentopnames.

Tags: Guilty pleasureDonutsZoetigheid en Bakrecepten

Laat gerust een reactie achter