
Wat is deze witlofgratin toch om te smullen. Romig, goed van smaak en Hollands op en top. Het recept is binnen 10 minuten gemaakt en daarna doet de oven het werk. Na 20 minuten in de oven kun jij lekker genieten van deze heerlijke witlofgratin met ham en kaas. Klinkt goed toch!
Combineer de witlof met gekookte aardappelen.
Bereiding van Witlofgratin met Ham en Kaas
Zet de oven aan op 200 graden.
Was de witlof en snijd het kontje af. Snijd dan de witlof in stukjes en leg de groente in een ovenschaal. Strooi hier de hamreepjes over heen.
Laat 50 gram roomboter op laag vuur smelten in een steelpan. Voeg de bloem toe en meng dit tot een gladde pasta (roux) met een houten spatel. Laat alles nog 2-3 minuutjes zachtjes bakken maar blijf roeren zodat de roux niet aanbakt/verkleurt.
Voeg dan beetje bij beetje al roerend de melk toe. Als de melk is opgenomen in de roux voeg je de kaas toe. Houd wat geraspte kaas achter zodat je deze op het laatste nog over de gratin kan strooien. Blijf roeren tot dat de kaas gesmolten en de saus licht gebonden is.
Schenk de roomsaus over de gesneden witlof en hamreepjes en maak de witlofgratin af met de overgebleven geraspte kaas.
Zet de witlofschotel in de oven en bak alles in 20 minuten gaar. Ondertussen kun je de aardappelen schillen en koken zodat je deze bij de gratin kan serveren.
Geniet ervan!
Gek op witlof? Misschien is dit recept dan ook wat voor jou: witlof met brie en spek uit de oven.




Smaakte erg lekker! Maar ik vond hem wal erg nat. Beetje als soep. Hoort dat, of is er wat mis gegaan?
Hi Desiree,
Fijn dat het lekker smaakte maar het zou idd niet zoals een soepje horen te zijn. Misschien kun je de volgende keer de saus iets langer inkoken. Dan wordt de saus vanzelf dikker en ontstaat er een soort van bechamel-/kaassaus. Het gerecht is wel vochtig maar hoort niet zo dun te zijn als soep. Wat je ook zou kunnen doen is beetje bij beetje de melk toevoegen. Dan kun je reageren op hoe de saus inkookt. Mocht het te slap blijven, dan kun je eventueel nog wat melk weglaten.
Veel succes met de volgende keer. Laat je het ons weten als het beter gelukt is?
Groetjes Shanna, Kheira en Selma
Helaas ook hier soep. Zelfs na het inkoken! Ik miste ook op hoeveel graden de oven moet. Maaaaarrrr de smaak is perfect!!
Hi Danielle,
Wat vervelend zeg! Wij zullen nogmaals naar het recept kijken.
Voor de volgende keer zou je eventueel wat meer kaas en bloem kunnen toevoegen zodat het papje wat dikker wordt.
Gelukkig is de smaak wel erg lekker! Wij vinden het ook echt een top recept.
Groeten Shanna, Kheira en Selma
Er staat bij ingrediënten 75 gram roomboter. In het recept: smelt 50 gram roomboter. Wat doe je met die andere 25 gram?
Hi Nicoline,
Dat was moest inderdaad in de 50 gram zijn in de ingrediëntenlijst. Het is nu rechtgetrokken.
Groeten Shanna, Kheira en Selma
Vandaag gegeten en echt goed gelukt. Heb de oven op 200 gezet. Dat was een gok want nog steeds vind ik nergens terug hoe warm de oven gezet moet worden
Hi Jannie,
200 graden is goed, ik heb het aangepast in de tekst.
Bedankt voor de opmerking.
Groeten Shanna, Kheira en Selma
Ik zocht een lekker recept voor witlof, want ik vind het niet lekker, maar het lag in mijn koelkast en het moest op. Ik vond jullie recept via google en het was echt heerlijk! Eigen kruiden hier en daar toegevoegd, maar zo wil ik wel vaker witlof eten!
Hi Julia,
Wat een mooi compliment zeg! Daar doen wij het voor. Fijn dat je toch een recept hebt gevonden om heerlijk witlof te eten. Dit recept vinden wij zelf ook echt heerlijk:)
Groetjes Shanna, Kheira en Selma
Hoeft de witlof niet voorgekookt te worden? Dus kan het zo rauw de oven in??
Hoi Geneuglijk,
Ik heb de witlof niet van te voren gekookt omdat deze als gekookt zal worden in de roux en in de oven. Mocht je het liever wel van te voren een beetje koken dan stel ik voor om dit slecht maar een paar minuutjes te doen.
Groetjes Shanna
Was erg lekker!
Bedankt voor jouw reactie! fijn om te horen 🙂
De saus was heerlijk maar veel te overheersend, zelfs met 3 stronkjes witlof.
Bovendien was de witlof nog veel te hard helaas. Even voorkoken is dus wel aan te raden.
Hoi Josee,
Bedankt voor je opmerking en tip om de witlof vooraf een beetje te voorkoken. Natuurlijk kun je zelf een beetje minder saus doen of meer witlof toevoegen om alles in balans te brengen.
Groetjes Shanna, Kheira en Selma
het smaakte heerlijk! Ja, het was wat vochtig inderdaad, maar dat hoort ook bij de groenten volgens mij. Ik heb de groenten niet voorgekookt, was ook niet nodig. Bedankt voor het recept, was al langer op zoek naar een recept waarbij je niet eerst de witlof hoeft te koken..
Hoi Monique,
Wat lekker zeg! Het is inderdaad af en toe wat nattig, komt door de witlof. Je kunt wat meer bloem of maizena gebruiken om het meer te binden.
Graag gedaan voor het recept. Wellicht vind je onze witlof uit de oven met brie en spek ook lekker: https://www.dekokendezussen.nl/recepten/witlofschotel-met-brie-en-spek/
Groetjes Shanna, Kheira en Selma