Het maken van je eigen boter is niet alleen verbazingwekkend eenvoudig, maar het brengt ook een heerlijke roomsmaak en versheid op tafel. Door de magie van kloppen en kneden transformeert gewone slagroom in heerlijke, romige, zelfgemaakte boter. Met slechts 2 ingrediënten (of eigenlijk 1 ingrediënt), een paar eenvoudige stappen en wat geduld kun je genieten van de voldoening van het maken van je eigen boter.
Het maken van zelfgemaakte boter
Plaats de slagroom met een snufje zout in een standmixer of in een kom. Mix de slagroom tot de boter gaat scheiden van de melk. Dit gebeurt in verschillende stadia: Stijfgeslagen slagroom en vervolgens scheid de slagroom zich en krijg je karnemelk en boter. Dit duurt ongeveer 5-10 minuten.
Zeef de roomboter en karnemelk. De karnemelk kan gebruiken in bijvoorbeeld onze chocolade cupcakes recept of onze chocolate chip bananenpannenkoekjes. Dus schenk het in een flesje en bewaar het in de koelkast.
De roomboter gaan wij nu wassen. Pak ijskoud water en plaats hierin de roomboter. Kneed de roomboter in het ijskoude water. Wanneer het water troebel wordt, schenk je het water weg en pak je schoon ijskoud water. Ga net zo lang door tot het water niet meer troebel wordt bij het kneden van de roomboter. Deze stap is van belang om de houdbaarheid van de boter te verlengen.
Knijp vervolgens al het water uit de roomboter. Plaats de roomboter in een bakje en breng het op smaak met smaakmakers bijvoorbeeld verse kruiden, knoflook en zout. Bekijk ook onze kruidenboter recepten.
Tip! Breng het zelfgemaakte boter op smaak met zout en smeer het op een geroosterd broodje. Verdeel er vervolgens wat crispy chili olie of rozenharissa overheen. Heerlijk!