Wij zijn helemaal fan van deze zoetzure kipgehaktballetjes met paprika en ananas. De Chinese Koe Lo Kai, oftewel zoetzure kip, kennen wij al een tijdje. Normaal gesproken maken wij het met gebakken kipfilet, maar onlangs besloten wij aan de slag te gaan met kipgehakt. Dat pakte geweldig uit, want dit is vanaf nu een favoriet. De gehaktballetjes zijn lekker op smaak en de saus is fantastisch! Het geheim van deze zoetzure saus zit hem in de witte wijnazijn van Tromp & Rueb. De toevoeging van de azijn zorgt voor het bekende zuurtje in de zoetzure saus. Daarnaast wordt de smaak in dit gerecht versterkt en geeft het je een volledige smaakbeleving. Dat is toch precies wat je wil in een gerecht. Wij zouden zeggen, snel maar eens uitproberen!
Tromp & Rueb
Wij werken nu al een tijdje samen met de azijnen van Tromp & Rueb en wat zijn wij toch een fan van hun producten. In vele van onze sauzen en marinades vind je wel een scheutje azijn. Door azijn toe te voegen aan een gerecht, worden de smaken intenser en frisser. Zuur is 1 van de 5 basissmaken en mag dan ook zeker niet missen in jouw gerecht. Alle smaken komen veel beter naar voren en beter tot hun recht door een scheutje azijn. Dat merk je ook zeker in dit gerecht.
Bereiding van de zoetzure kipgehaktballetjes
We beginnen met het bereiden van het gehakt voor de gehaktballetjes. Pak een grote mengkom en voeg hier het kipgehakt aan toe. Voeg dan het paneermeel, de kruiden (paprikapoeder en gedroogde peterselie) en het eitje toe. Kneed alles goed door elkaar en voeg wat peper en zout toe naar eigen smaak. Pak dan stukjes kipgehakt en rol deze in kleine gehaktballetjes. De grootte mag je zelf bepalen. Wij haalden ongeveer 12 gehaktballetjes uit deze batch kipgehakt.
Pak een grote hapjespan en verwarm hier een beetje olie of roomboter in. Zodra de olie/boter heet genoeg is, leg je de gehaktballetjes erin en braad je deze rondom aan. Zet dan het vuur wat lager en laat de balletjes langzaam garen. Zet ondertussen de rijst op in een pannetje of rijstkoker.
Vervolgens gaan wij door met de saus. Pak een steelpannetje en meng hier het ananassap, het water, de witte wijnazijn, de sojasaus, de bruine suiker, de ketchup en de maizena in. Breng de saus aan de kook en zodra de saus dikker wordt haal je de pan van het vuur.
Snijd dan de paprika’s in grove stukjes en de ananas in blokjes, mocht dit nog niet het geval zijn.
Verwijder de gehaktballetjes uit de hapjespan en voeg de paprika en ananas toe. Schep dit goed door tot de paprika zacht en gaar is, maar een beetje beetgaar mag ook. In 2-3 minuten zal de paprika goed zijn. Voeg dan de gehaktballetjes en de zoetzure saus toe. Meng alles goed door elkaar.
Schep vervolgens wat rijst op je bord en verdeel daar de gehakballetjes met paprika, ananas en zoetzure saus over.
Maak het gerecht af met gesneden bosui en eventueel wat sesamzaadjes.
Laat gerust een reactie achter