3x leuke Sloveense dorpjes

Vipava Wijnvallei
3x leuke Sloveense dorpjes

Naast de wat grotere plekken die wij hebben bezocht in Slovenië hebben wij ook een aantal kleine schattige dorpjes in Slovenië bezocht.

Idrija

Het kleine mijn dorpje ten westen van Ljubljana is groot geworden door de grote hoeveelheid kwik er in de mijn te vinden was. Voor 10 euro krijg je een rondleiding door deze mijn ‘Antonijev Rov’ en krijg je een goed beeld van hoe het leven er destijds uitzag. Het duurde bijvoorbeeld heel lang voordat de mannen die in de mijn werkten helmen kregen of gasmaskers. Velen van deze mijnwerkers gingen op jonge leeftijd al dood.
Een ander bekend ding wat dit dorpje heeft is een gerecht genaamd ‘žlikrofi’. Dit zijn gevulde deegpakketjes met aardappelvulling. Het lijkt heel erg op ravioli. Wij hebben dit gerecht gegeten bij ‘Gostilna Kos’.

Idrijski žlikrofi
Idrijski žlikrofi
idrija: in de mijnen
in de mijnen van Idrija

Ptuj

Een schattig middeleeuws dorpje vlakbij Maribor is Ptuj. Als je onderweg bent naar Maribor dan is het erg leuk om hier een korte tussenstop te doen. Ptuj is de oudste stad/dorp van Slovenië. Ptuj en dichtbij gelegen dorpjes zijn rijk aan archeologische vindplaatsen van onder andere de Illyriërs, Kelten, Romeinen en Slovenen. In Ptuj heb je een mooi kasteel en smalle middeleeuwse straatjes. De eerste sporen van de bewoners van Ptuj stammen uit de steentijd. In de Romeinse tijd was Ptuj een grootste nederzetting in het gebied, wat nu Slovenië is.
Er is ook een thermale spa in Ptuj. Helaas hadden wij geen tijd om deze te bezoeken.

Ptuj
Ptuj

Vipava

Een klein dorpje in de wijnvallei is Vipava. Wij hebben hier twee nachten geslapen en genoten van een wijnproeverij. Je kan hier een fiets huren en lekker door de wijngaarden heen fietsen en ga vooral lekker genieten van een wijntje wanneer je hier bent. Hiernaast is er ook een heel erg mooie kasteelruïne bovenop een berg. Wil je meer weten over Vipava lees dan ons artikel over dit schattige plaatsje.

Volg ons op , voor meer behind the scenes en leuke momentopnames.

Tags: Slovenië

Laat gerust een reactie achter