Alles over Tortuguero in Costa Rica

Tortuguero ligt op 4 uur rijden afstand van San Jose. Hier vind een prachtig natuurreservaat dat een van de bekendste en populairste parken van Costa Rica is. Het nationale park is misschien wel een van de best bewaarde geheimen van Costa Rica. Het ligt afgelegen en is goed beschermd. Dit komt door de vele zeeschildpadden die hier komen om te broeden. Tortuguero is namelijk ook vernoemd naar de beroemde zeeschildpadden. Naast de zeeschildpadden zijn er nog veel meer dieren om te spotten. Denk aan 400 soorten vogels en bijna 50 soorten amfibieën. Ook kun je relaxen aan het strand of een bezoek brengen aan Tortuguero dorp.

Onze tips voor Tortuguero zetten wij hieronder op een rijtje.

De weg naar Tortuguero

Allereerst hoe kom je hier? Om dit natuurreservaat te bezoeken moet je wel een redelijk lange reis afleggen. Het is het zeker allemaal waard! Wij reden van Puerto Viejo naar La Pavona. Hier parkeerden wij onze auto, deze kan voor 10 dollar per nacht blijven staan. Vervolgens reisden wij met de boot verder naar ons hotel: Tortuga Lodge & Gardens. De boottocht richting het hotel duurt ongeveer 1 uur. Ook zou je er eventueel met het vliegtuig kunnen komen. Een vlucht kost ongeveer 100 dollar en duurt ongeveer 20 minuten. 

Wat kun je hier allemaal doen?

Wanneer je er dan eenmaal bent, zijn er genoeg activiteiten in dit gebied te vinden om de dagen hier door te brengen. Hier onder geven wij een aantal geweldige tips waardoor jouw verblijf hier zeker niet vervelend zal zijn. 

Ga op een Zeeschildpadden Tour

Een van de belangrijkste redenen om naar Tortuguero te gaan is om een van de vele zeeschildpadden te zien. In de maanden april tot en met eind oktober komen er duizenden zeeschildpadden midden in de nacht aan land om daar hun eieren te leggen. In het Tortuguero National Park kun jij die bijzondere schouwspel van een afstandje bewonderen op het schildpaddenstrand. Wij boekten onze tour via het hotel. Vele hotels zullen dit aanbieden, maar je kunt ook een tour regelen in Tortuguero dorp. Een tour boeken is wel aan te raden, want je kunt niet zelf op het strand gaan zoeken naar de schildpadden. Het wordt, gelukkig, erg streng gecontroleerd. Daarnaast is een tour ook veel leuker en informatiever.

De tour begint in Tortuguero dorp en vanuit daar liepen wij ongeveer een half uurtje richting het strand. Hier wachten verschillende groepjes om de zeeschildpadden te zien. Camera’s, telefoons en gewone zaklampen zijn niet toegestaan. Dit allemaal ter bescherming van de schildpadden. Daarnaast mag je ook niet te dichtbij komen en blijf je niet al te lang in de buurt van de zeeschildpadden. Als eerste wacht je op een afstand tot de zeeschildpadden op het strand aan komen. Vervolgens gaan zij een gat graven, waar ze hun eieren in willen leggen. Op dit moment blijf je nog uit de buurt. Zodra ze eieren gaan leggen, komen de schildpadden in een soort trance. Dan is het mogelijk om de grote zeedieren van dichtbij te zien. Een onwijs gaaf moment om mee te maken.

Mocht je in de maanden november tot en met maart Tortuguero gaan bezoeken, dan heb je de kans om al die eieren uit zien te komen.

Bezoek het Tortuguero National Park

Het Tortuguero National Park is een paradijs voor natuur- en dierenliefhebbers. Het gebied is vandaag de dag een beschermd natuurgebied en heeft een grote diversiteit aan flora en fauna. In totaal zijn hier bijna 400 soorten bomen en 2000 soorten bloemen te vinden. Daarnaast zijn er ruim 800 verschillende dieren en vogels. Dat is ongeveer de helft van alle vogelsoorten in Costa Rica. Andere vaste bewoners van het park zijn de jaguar, poema, tapir, verschillende apensoorten, luiaards en schildpadden natuurlijk. Ook vind je in het park bijna 50 soorten amfibieën en meer dan 30 soorten reptielen, denk aan slangen, hagedissen en natuurlijk schildpadden.

Kortom, houd je van dieren en natuur dan is dit zeker een plek die je niet wil overslaan!

Bezoek het Nationale Park over het water (kano of boottocht)

Natuurlijk kun je het prachtige Nationale park te voet ontdekken maar vanaf het water is het ook enorm prachtig. Zo kun je een prachtige tocht door het Tortuguero National Park over het water maken met een kano of een motorboot. Met een kano is het zelf mogelijk om door het park te peddelen. Wel moet hier eerst een toegangstickets kopen bij de rangers. Ook kun je voor een tocht kiezen met een gids. Met een gids leer je veel meer over de dieren en zie je er waarschijnlijk ook veel meer dan wanneer je zelf op pad gaat.

Wij kozen voor een vaartocht met een motorbootje. Op het bootjes pasten ongeveer 10 mensen en de tocht duurde om en nabij 2 uur. Vanaf het water is het natuurpark een prachtig gezicht. Je ziet onwijs veel dieren in de bomen. Je komt apen tegen, vele verschillende vogels en met geluk schildpadden en kaaimannen. Wat ons betreft is dit zeker een aanrader!

Je kunt vele tripjes bij jouw hotel of in het Tortuguero dorp boeken.

Breng een dagje door in Tortuguero dorp

Tortuguero dorp is geen grote plaats. Het dorpje bestaat uit huisjes op palen langs het water en kleine gekleurde huisjes op het eiland tussen de zee en de rivier in. Er rijden geen auto’s en de sfeer is relaxt. Ook zijn er in het dorp verschillende winkeltjes en restaurantjes te vinden. Deze zijn voornamelijk voor de toeristen. Wij hebben hier een middagje rond gewandeld en een drankje + hapje gedaan bij het Buddha Cafe. Een onwijs leuke plek met een uitgebreide kaart en je kunt aan het water zitten. Daar heb je een onwijs mooi uitzicht.

In het dorp van Tortuguero is het ook mogelijk om een bezoek te brengen aan het Sea Turtle Conservancy Museum.

Volg ons op , voor meer behind the scenes en leuke momentopnames.

Tags: Costa RicaTortuguero

Laat gerust een reactie achter