Cuba – Onze Route in 2 Weken

Cuba - Onze Route in 2 Weken

Afgelopen zomer bezochten wij met onze familie twee weken lang het prachtige Caribische eiland Cuba. Een schitterend land vol natuur, witte stranden,  historische gebouwen, heerlijke rum en sigaren. Allemaal een goede reden om hier snel een vakantie naar te boeken.

Laten wij als allereerst benoemen dat twee weken voor Cuba naar onze mening te kort is. Cuba is een groot eiland (3x zo groot als Nederland) en het reizen, met de auto, gaat daar minder snel dan in Nederland.  Evengoed is het een prachtig land met veel verschillende opties om te genieten van een heerlijke vakantie. Wij hadden ‘slechts’ twee weken de tijd en  daarom besloten wij om het westen van Cuba te ontdekken.

Toeristische Driehoek

Drie steden zijn erg belangrijk bij het plannen van jouw rondreis door Cuba. Deze steden worden ook wel de toeristische driehoek van Cuba genoemd. De toeristische driehoek bestaat uit Havana, Viñales en Trinidad. Dit zijn de plekken op dit eiland die je zeker niet over mag slaan. Havana is de bruisende hoofdstad met vervallen gebouwen en Cubaanse sfeer, Viñales biedt een prachtig landschap met tabakplantages en ossen die het land bewerken en Trinidad is een fotogeniek dorp met kleurrijke klinkerstraten en mooie koloniale gebouwen. Ze vormen een goede basis en introductie van het land. Zelfs als je maar een weekje hebt moeten deze steden bovenaan je lijst staan.

Natuurlijk hebben wij, dan ook, deze steden in onze rondreis verwerkt. Daarnaast hebben wij nog wat andere steden bezocht. Lees hieronder uitgebreid onze route voor de rondreis door Cuba.

Havana – 3 nachten

Onze fantastische rondreis door Cuba begon, waarschijnlijk net als velen, in Havana. Wij verbleven hier in totaal 3 nachten en 2 volle dagen in het de bruisende hoofdstad van Cuba. Wij kwamen hier vrijdagavond laat aan waardoor je eigenlijk al niets aan de eerste dag hebt. Hierna hadden wij nog zeker 2 volle dagen om deze indrukwekkende stad te verkennen. Zo bezochten wij verschillende musea, liepen wij door Old Havana en langs de Malecon. In deze travelstory lees je alles over onze tips voor Havana.

Cuba

Viñales- 3 nachten

Op de laatste dag in Havana haalden wij onze huurauto op in het centrum van de stad, om de volgende dag vroeg in de ochtend te rijden naar Viñales. De reis richting Viñales duurt ongeveer 4 uur. Het is een prachtige route met relatief goede wegen. Al vrij snel zie je de omgeving veranderen van het stedelijke Havana naar het plattelandse van Viñales. Steeds minder auto’s kom je op de weg tegen en paarden met wagens worden een gewoonte.

Rondom en in Viñales ligt een bijzonder landschap met prachtige mogotes en kalkstenen bergen. Alles is prachtig groen en het gebied is rijk aan tabakplantages (een van de belangrijkste …. van Cuba). Het leukste wat wij in Viñales hebben gedaan is een rondrit op een paard. Daarnaast is een bezoek aan een tabaksboer ook zeker aan te raden en moeten jullie zeker één van de cenotes niet overslaan. Lees hier alles over en in Viñales.

Varkensbaai – 2 nachten

Vanuit Vinales reden wij in 3 uur naar Playa Larga. In Playa Larga, aan de Varkensbaai, zijn genoeg Casa Particulares te vinden. Het is een klein dorpje en er zijn niet veel restaurantjes te vinden. Het verblijf in een casa was dus ideaal voor ons. Hier konden wij genieten van heerlijk ontbijt en avondeten. Ook konden de eigenaren van onze casa ons veel tips geven voor de omgeving van Varkensbaai. In het dorpje Playa Larga is er namelijk niet veel te doen maar de omgeving biedt veel moois. Het is dan ook handig om deze plek met de auto te bezoeken. In één dag bezochten wij deze baai. Wij bezochten in de ochtend de prachtige ‘cueva los peces’, reden van daaruit door naar Playa Giron om een middagje strand te pakken en als afsluiter brachten we nog een bezoekje aan Punta Perdiz waar je heerlijk kunt snorkelen. In ons verhaal over de Varkensbaai kun je uitgebreid lezen wat wij daar allemaal hebben gedaan.

Trinidad – 3 nachten

Na twee heerlijke dagen zon, strand en zee reden wij via Cienfuegos door naar het schitterende Trinidad. Wij kozen er voor om niet in Cienfuegos te verblijven, wat meestal wordt aangeraden, omdat we op andere blogs hadden gelezen dat je prima wat uurtjes in deze stad kon door brengen. Daarnaast leek de Varkensbaai ons een veel mooiere plek om te verblijven en van daaruit is het ongeveer 3-4 uur rijden naar Trinidad.

Cienfuegos is een stad vol Franse koloniale gebouwen. Zeker leuk om eventjes te stoppen en door heen te lopen. Vanuit deze stad kwamen wij aan in Trinidad. Eén van onze hoogtepunten van Cuba. Trinidad is onwijs fotogeniek waardoor een paar uurtjes rondstruinen alleen al leuk is. Er zijn heerlijke paladares (huisrestaurants) te vinden en je hebt veel plekken waar je kunt genieten van swingende muziek en salsa dansen. Buiten Trinidad is er ook nog genoeg te doen voor verschillende dagtrips. Je kunt bijvoorbeeld naar het strand Ancon, Manaca Iznaga en Parque el Cubano. Hier lees je alles over de highlights van de stad en hier vind je alle leuke eettentjes.

Varadero – 3 nachten

Als laatste verblijven wij een paar nachtjes in Varadero. Wij rijden vanuit Trinidad, via Santa Clara, naar de populaire kuststreek. In Santa Clara staat het beroemde Che Guevara momument en is daarom ook de reden waarom wij via deze stad reden. Verder is de stad zelf niet erg interessant en daarom besloten wij om hier niet te verblijven maar enkel een doorreis te maken.

Varadero is een ideale afsluiter van een veel bewogen rondreis. Verwacht niet het echte Cuba te vinden in Varadero, daarvoor moet je echt naar al die andere steden/dorpjes. Echter is het heerlijk om hier nog 2-3 dagen te genieten van cocktails, witte stranden en heldere zeeën. Wij kozen er voor om hier, wederom, te verblijven in een casa, maar je kunt genoeg ‘all inclusive’ hotels vinden langs het strand. Kortom een fijne plek om je vakantie relaxed af te sluiten. Vanuit Varadero ben je in 2 uurtjes op Havana Airport. Ook over Varadero hebben wij een uitgebreider verslag geschreven. Deze vindt je hier.

In 2 weken heb je genoeg tijd om de smaak van Cuba te pakken te krijgen. Alle hoogtepunten die je niet mag missen, zijn in deze rondreis te vinden. Prachtige natuur, swingende salsa, rum, sigaren en indrukwekkende gebouwen vind je langs deze route. Het is een heerlijke, gevarieerde vakantie en het zou zonde zijn om alleen in Varadero te verblijven. Huur een auto en trek er op uit! Je zult er zeker geen spijt van krijgen.

Volg ons op , voor meer behind the scenes en leuke momentopnames.

Tags: Cuba

Laat gerust een reactie achter