Cuba – Varkensbaai

Vanuit Viñales reden wij ongeveer 3,5 uur lang richting Playa Larga, gelegen in de Varkensbaai. Hier sliepen wij wederom in een casa particular, Casa Guiro. Wij verbleven bij een aardig, al wat ouder echtpaar, die vier kamers tot onze beschikking stelden. Playa Larga is een klein stadje waar niet al te veel te doen is, maar van daaruit kun je met de auto de prachtige Varkensbaai ontdekken.

De Varkensbaai, in het Spaans Bahia de los Cochinos, is een baai aan de zuidkust van Cuba in de provincie Matanzas. De baai is bekend geworden door de ‘Invasie in de Varkensbaai’. De mislukte invasie door rechtse Cubaanse ballingen in 1961, gesteund door de CIA, had als doel om het linkse bewind van Fidel Castro omver te werpen. De aanval werd afgeslagen waarna Castro zich sterker ging richten op het communisme.

Bahia de los Cochinos heeft prachtige stranden, helder turquoise zeeën en veel mogelijkheden om de onderwater wereld te ontdekken. Daarnaast zijn er genoeg andere dieren te spotten. Varkensbaai ligt binnen een nationaal park, Peninsula de Zapata, waar je 80 procent van de inheemse vogels kunnen zien. Het gebied is grotendeels een moerasgebied, wat een toevluchtsoord is voor krokodillen en kaaimannen. Elk jaar kleuren de wegen van Varkensbaai rood, geel en zwart door landkrabben. Na de eerste regens marcheren er krabben dagenlang vanuit de omliggende bossen naar de baai aan de zuidkust om te paren in de zee. Ze richten een ware ravage aan langs de weg.

Cueva los Peces

Cueva los Peces is een 70 meter diepe Cenote, een water bevattende grot, langs de weg aan de kust tussen Playa Larga en Playa Girón in. Het is een prachtige plek om te snorkelen en tropische vissen te spotten. Het is een populaire plek voor toeristen. Tegenover de Cenote is er een stuk strand waar je ook kunt duiken en snorkelen. Je kunt natuurlijk je eigen snorkelset meenemen maar je kunt ze daar ook huren voor ongeveer 3 CUC. Er is ook een klein restaurantje waar je drinken kunt kopen. Heel belangrijk is het ook om je goed in te smeren tegen de muggen want toen wij er waren stikte het daar van de muggen.

Playa Giron

Van Cueva los Peces reden wij naar Playa Giron. Playa Giron ligt aan de oostkust van de Varkensbaai en op ongeveer 35 kilometer vanaf Playa Larga. Het strand is mooi en het water is helder en kleurt turquoise. Het mooiste stukje strand vind je bij hotel Horizontes. Al ben je geen gast van het hotel, je kunt hier evengoed lekker op je handdoekje liggen. Het uitzicht wordt echter een beetje verpest door een grote betonnen muur die verder op in het water staat. Deze dient als golfbreker en ter bescherming van het strand. Het zorgt er wel voor dat het zwemwater rustig en veilig is. Heerlijk om een middagje te relaxen en te werken aan je ‘kleurtje’.

Playa Larga
Cueva los peces
Playa GIron

Punta Perdiz

Punta Perdiz ligt ook tussen Playa Larga en Playa Giron in. Het is een van de meest bekende duik-/ snorkelspots op Cuba. Er ligt een prachtig rif ongeveer 100 meter vanaf de kust. Hier vind je talloze, verschillende soorten tropische vissen. Het is een perfecte plek om snorkelen en zonnen te combineren. Wij kwamen hier aan het einde van de dag vanuit Playa Giron om te snorkelen. Doordat wij redelijk laat arriveerden, waren er nog maar weinig toeristen en hadden we de baai praktisch voor ons zelf. Lekker dobberen en prachtige vissen spotten. Zeker een must do!

Criadero de Cocodrilos

Peninsula de Zapata is een groot moerasgebied aan de Varkensbaai, waar vele krokodillen en kaaimannen leven. Krokodillen hebben altijd al in het wild geleefd in Cuba. Om de verschillende soorten te kweken is na de revolutie de krokodillenboerderij opgezet. Deze vind je veel in de omgeving van Playa Larga. Wij brachten een bezoek aan de krokodillenboerderij ‘Criadero de Cocodrilos’. Het is nu de tweede grootste krokodillenfarm ter wereld. Het gebied van de boerderij is prachtig omringd door groen en wateren. Een pad brengt je langs verschillende kweekvijvers waar je zowel kleine als hele grote krokodillen kunt vinden. Naast krokodillen kun je ook schildpadden en andere reptielen zien. Toegangsprijs voor dit park is ongeveer 8 CUC per persoon.

Punta perdiz
Punta perdiz
Criadero de Cocodrilos

Volg ons op , voor meer behind the scenes en leuke momentopnames.

Tags: CubaPlaya Larga

Reacties (6)

Laat gerust een reactie achter