Cuba – Viñales

Next stop in Cuba: Viñales. Viñales is een kleine stad en hoort bij de provincie Pinar del Rio. Het stadje is zeker een ‘must see’ in Cuba. Dit komt voornamelijk door de Viñales Vallei, die ongekend mooie landschappen biedt. Samen vormen deze landschappen het ‘Viñales National Park’. In het groene landschap staan mogotes,  langwerpige heuvels van kalksteen, en onder de grond liggen talloze grotten. Sinds 1999 staat de vallei op de werelderfgoed lijst van UNESCO.

Naast het nationale park staat Viñales ook bekend om de tabak. Hier komen de beste sigaren van Cuba en misschien wel van de hele wereld vandaan. Het centrum van Viñales is ook prachtig en bezit nog vele oude koloniale gebouwen.

Wij verbleven in totaal 3 nachten in Viñales. Hierdoor heb je zeker twee volle dagen om te genieten van al het moois dat deze plek biedt. Ook hier sliepen wij in een Casa Particular genaamd: Casa Leyanis y Jesus. Ze hebben daar hele leuke gekleurde huisjes met een slaapkamer en een eigen badkamer. Hiernaast serveren ze een goed ontbijt én kun je ’s avonds genieten van een heerlijk avondmaal. Het is ongeveer vijf minuten lopen naar het centrum van dit gezellige stadje.

Wij hebben voor jullie een paar hele leuk to do’s en highlights op een rij gezet.

Paardrijden door de Vallei

Één van de leukste en mooiste dingen die wij tijdens onze reis door Cuba hebben gedaan, is het paardrijden door het landschap rond Viñales. Iets wat je, wat ons betreft, zeker moet doen wanneer je in Viñales bent. Met een mooie tocht van ongeveer 3-4 uur door het groene landschap ben je weer een ervaring rijker. Onderweg zul je waarschijnlijk ook stoppen bij een tabaksboerderij. Hier kun je sigaren kopen en als je wilt al eentje opsteken. Mocht je niet van paardrijden kun je ook hiken of mountainbiken door het nationale park.

Cueva del Indio

Wij vertelden jullie al over de talloze grotten die te vinden zijn onder het prachtige landschap van Viñales. Een van de meest bezochte grotten is Cueva del Indio, de grot van de indiaan. Toeristen kunnen een deel van deze grot te voet betreden en het andere deel per boot verkennen. De boottocht is van korte duur maar wel erg mooi. Zeker wanneer je met de boot de grot uit vaart en je omringt wordt door het groen. Het kan bij deze grot wel druk worden, dus kom of vroeg op de dag of juist laat. Er kunnen maar een bepaald aantal mensen tegelijk in de grot, dus als het druk is is de kans groot dat je even moet wachten.

Vallei van Viñales
Paardrijden door de Vallei

Tabak

Viñales staat bekend om hun productie van tabak. Hun sigaren worden over de hele wereld verkocht. Hoe leuk is het dan om zelf te kijken waar ze vandaan komen en hoe ze gemaakt worden. Je kunt hiervoor naar de staatsfabriek gaan, maar je kunt ook gewoon bij de boer zelf langs gaan. De sigaren zijn hier overigens ook veel goedkoper dan als je ze van de staat koopt. Wij gingen even buiten het centrum van Viñales langs een tabaksboer. Deze boer vertelde vol trots over zijn tabaksplantages, het proces en liet ons een paar lekkere sigaren opsteken. Uit de tabaksbladeren van deze sigaren had hij trouwens de nicotine verwijdert. Omdat wij in juli op Cuba waren, was er op dat moment geen oogst en dus geen tabak. Mocht je dit wel willen zien en mee maken dan is het aan te raden om in februari/ maart een bezoekje te plannen. Het schijnt een prachtig gezicht te zijn. Alle mannen zijn op het land aan het werk om de tabaksbladeren te oogsten en alle hutten hangen vol met tabaksbladeren. Je zou zelfs een handje mee kunnen helpen, dat wordt erg gewaardeerd.

Balcón Del Valle

‘Balcón del Valle’ is een uitkijkpunt dat even buiten Viñales ligt. Het biedt een prachtig uitzicht over de vallei van Viñales. Een uitstekende plek om foto’s en selfies te maken van dit prachtige gebied. Er zit ook een restaurant waar je kunt eten of een drankje doen.

Tabaksboer
Sigaren Roken
Balcón Del Valle

Hotspots in Viñales

Ook in Viñales hebben we leuke restaurantjes gevonden die wij jullie graag willen aanraden. Heerlijke cocktails, Spaanse tapas én de Italiaanse keuken. Zie hier drie hele leuke hotspots.

3 Jotas- Tapas & Cocktails

‘Tres Jotas’ oftewel de 3 J’s is een redelijk nieuw restaurant in het centrum van Viñales. Hier kun je genieten van heerlijke tapas en cocktails. Het is een leuke, hippe plek om te lunchen of om ’s avonds hapjes en drankjes te doen. Wij vonden het zó lekker dat wij er zelfs twee keer gegeten hebben. ’s Avonds kan het wel snel vol zitten en helaas doen ze niet aan reserveren. Daarom raden wij jullie aan om op tijd te komen of anders gewoon even te wachten tot een plek vrij komt. Het is zeker de moeite waard!

Cubar- Cocktails

Vlak bij 3 jotas zit Cubar. Een heel klein cocktailbarretje met slechts enkele zitplaatsen. Het is een hele leuke buitenbar en ze maken daar geweldige cocktails. Vooral de frozen strawberry daiquiri is een aanrader. Het is alleen buiten en door de enkele zitplaatsen kan het snel vol zitten maar het is zeker een leuke plek om drankjes te doen.

El Olivo- Italiaanse keuken

El Olivo is een populair restaurant die Mediterraans eten serveert. Het restaurant staat voornamelijk bekend om zijn Italiaanse specialiteiten, maar het serveert ook een goede Spaanse paella. Net als ‘3 jotas’, kun je hier niet reserveren en zal het ’s avonds druk zijn. Ook hier raden wij jullie aan om op tijd te komen. ’s Avonds zal er een rij buiten staan met gasten die maar al te graag willen eten bij dit restaurant. De Italiaanse keuken zal je hiernaast niet vaak tegen komen tijdens je reis door Cuba. Het wachten is het daarom zeker waard.

3 Jotas
El Olivo

Volg ons op , voor meer behind the scenes en leuke momentopnames.

Tags: CubaViñales

Reacties (2)

Laat gerust een reactie achter