De mooiste Stranden en Baaien op Zakynthos

Afgelopen zomer heeft Selma samen met haar vriend genoten van een heerlijke vakantie op Zakynthos, Griekenland. Een vakantie naar Zakynthos is voornamelijk een relax zon-strand-zee vakantie. Zakynthos heeft een schitterende kustlijn en rotsachtige baaien om langs te varen. Het is daar adembenemend mooi en geeft jouw een instant vakantiegevoel. De zee varieert van hele mooie blauwe kleuren en is ontzettend helder. Het is daarom wel op zijn plaats om een artikel te wijden aan de mooiste stranden en baaien op Zakynthos om te bezoeken wanneer je op dit prachtige Griekse eiland bent!

Aanrader: Huur een boot

Allereerst willen wij vermelden dat het super leuk is om zelf een bootje te huren op Zakynthos. Op deze manier kun je gemakkelijk de andere kant van het eiland verkennen. Vaak kan je een bootje huren met of zonder een schipper erbij. Wij hebben twee dagen een boot gehuurd in Tsilivi bij Sunwave Speedboats. De eerste trip zijn wij langs het noorden van het eiland gevaren richting Navagio Beach en de Blue Caves. Hier waren soms best hoge golven, dus bij last van zeeziekte is het aan te raden om hier iets voor mee te nemen. De tweede trip zijn wij richting het zuiden gevaren langs Marathonissi Island (Turtle Island), Cameo Island en de Keri Caves. Hier hebben wij ook twee schildpadden in het water gespot! Wij vonden het veel leuker om zelf een bootje te varen dan een georganiseerde trip, waarbij veel toeristen op een bootje zitten. Wij waren hierdoor ook vrij om overal het anker uit te gooien als wij een mooie baai hadden gevonden en om lekker even te zwemmen of snorkelen. Zakynthos heeft echt een prachtige kust vanaf het water!

Het gehuurde bootje op Zakynthos
Het kleinere bootje was ons bootje!
Snorkelen
Op de boot
Verborgen strandjes spotten

Navagio Beach

Navagio Beach is een van de meest bekende trekpleisters van Zakynthos. Het is daarom aan te raden om hier al vroeg in de ochtend naartoe te gaan. Het is een strand, gelegen in een baai in het noordwesten van het eiland, dat alleen bereikbaar is via een boot. Het witte kiezelstrand is te herkennen aan een oud scheepswrak dat vroeger daar is aangespoeld tijdens slecht weer. Dit schip was gevuld met smokkelwaar, zoals sigaretten en drank. Het zeewater kan hier soms best wild en fris zijn en de zeebodem loopt vanaf het strand erg snel af. Als je veel of snel last hebt van zeeziekte, is het aan te raden om hier wat voor mee te nemen of te kopen.

Viewpoint Navagio Beach

Er is bovenop de kliffen ook een uitzichtpunt op het strand met het scheepswrak. Het uitzicht op het witte strand met het felblauwe water is prachtig. Het is erg leuk om hierheen te rijden op eventueel een quad of met een eigen auto. Als je een tourbus hierheen neemt, stopt deze erg vroeg en moet je echt nog een heel stuk zelf lopen. Pas ook op dat je niet te dicht bij de rand van de rotsen gaat staan op de klif. Helaas, hebben wij op tripadvisor en andere websites gelezen dat er meerdere mensen van de klif zijn gevallen en het niet hebben overleefd.

Navagio Beach vanaf de boot (Shipwreck Beach)
Navagio Beach viewpoint (Shipwreck Beach)

Blue Caves

Ook de Blue Caves, in het noordoosten van het eiland, zijn een bekende trekpleister voor toeristen. Het zijn grotten in de kliffen en door de lichtval in de grotten kleurt alles prachtig azuurblauw. De belangrijkste grot ligt recht onder de vuurtoren, die op de klif staat. In deze grotten kan gezwommen worden. Het bezoeken van de Blue Caves wordt vaak gecombineerd met een boottocht naar Navagio Beach. De grotten zijn ook alleen bereikbaar vanaf een boot, omdat de kliffen zelf veel te hoog en te steil zijn.

Blue Caves

Marathonisi Island (“Turtle Island”)

Marathonisi Island staat ook wel bekend als het schildpaddeneiland. De zuidkust van Zakynthos is een belangrijke broedplaats voor de Caretta-Caretta schildpadden en zo ook dit eiland. Het eiland heeft zelfs de vorm van een schildpad! De schildpadden keren elk jaar terug om eieren te leggen. Op het eiland worden de schildpadden zo goed mogelijk beschermd en wonen er geen mensen. Het eiland kan alleen bereikt worden door middel van een boot.

Er worden alleen steeds minder schildpadden geboren doordat de broedplaatsen bedreigd worden door de invloed van de mens. Wij hadden er dan ook voor gekozen om geen schildpaddentour te boeken, waarbij je op zoek gaat naar schildpadden om vervolgens met veel boten om een schildpad te varen. Hiervan raken de schildpadden enorm in de stress. Wij hadden het geluk dat wij tijdens het varen zelf een schildpad hebben gespot!

Marathonisi Island
Caretta-Caretta schildpad bij Schildpaddeneiland

Cameo Island (“Huwelijkseiland”)

Cameo Island is een klein prive-eiland voor de kust van Agios Sostis. Op het eiland kan ook getrouwd worden en dat wordt ook vaak gedaan, daarom staat het ook wel bekend als het Huwelijkseiland. Het eiland is bereikbaar via een houten brug vanuit het haventje. Overdag is het eiland een beachclub waar je tegen betaling kunt genieten van een drankje bij het uitzicht en van het kleine kiezelstrand dat versierd is met witte doeken, die wapperen in de wind. Het kost 5 euro per persoon om binnen te komen en met je ticket krijg je een gratis sleutelhanger met een mooie foto van jezelf erin. Het is aan te raden om hier waterschoentjes te dragen of mee te nemen, wanneer je hier wilt gaan zwemmen. Het loopt lekkerder over het kiezelstrand en de zeebodem bestaat hier ook uit kiezels. Onder de brug, die naar het eiland toeloopt, liggen ook veel zee-egels in het water.

Bij zonsondergang op de brug naar Cameo Island
Cameo Island op Zakynthos
Overdag op de brug naar Cameo Island
Cameo Island vanaf de boot
Cameo Island wordt 's avonds verlicht

Keri Caves

De Keri Caves zijn ook hele mooie grotten in het zuidwesten van het eiland, die alleen bereikbaar zijn per boot. Er zijn vele grotten waar je zwemmend in kan, maar sommige grotten zijn ook breed genoeg om er met een bootje in te kunnen varen. Ook hier is het water heel mooi blauw gekleurd.

Keri Caves
Keri Caves

Porto Limnionas

Limnionas heeft een van de meest prachtige baaien aan de westkust van Zakynthos. Het is moeilijk te bereiken vanaf de kustlijn, omdat het verscholen ligt tussen de steile rotsen. Het wordt hier ook wel Limnionas Beach genoemd, maar er is geen (zand)strand te bekennen. De baai is erg populair om in te zwemmen en af te koelen, vanwege het super heldere zeewater. De auto parkeer je aan het einde van een asfaltweg en via de taveerne Porto Limnionas kun je naar beneden lopen tot aan de zee. De handdoek kan worden neergelegd op de rotsen en dan kan je zo de zee in duiken (of klimmen). Vergeet vooral niet om ook hier waterschoentjes mee te nemen. De rotsen bij de zee kunnen scherp zijn. Dit is ook een mooie plek om te snorkelen.

Porto Roxa

Dichtbij Porto Limnionas is een ander mooi rotsstrand, namelijk Porto Roxa Beach. Het water is hier helderblauw en er zijn gratis schommelende strandbedjes met een rietendakje. Je kan van de klif afspringen en het water in duiken door middel van een houten plank, die hier speciaal voor is gebouwd.

Porto Limnionas
Porto Limnionas
Porto Roxa
Porto Roxa

Gerakas Beach

Gerakas beach is een van de mooiste en langste zandstranden van Zakynthos, gelegen in het zuidoosten van het eiland. Het is ook een geliefde plek van de Caretta-Caretta schildpadden om hun eieren te leggen. Hierdoor mogen toeristen alleen tussen bepaalde tijden het strand op, ter bescherming van de schildpadden. De nestjes van de schildpadden worden gekenmerkt door houten constructies, die eroverheen worden gezet. Bij dit strand zijn er geen beach bars of taverna’s te vinden en mogen ook geen watersporten worden beoefend. Het strand is een belangrijk onderdeel van het beschermde marinepark in de baai van Laganas.

Gerakas Beach in Vasilikos
Gerakas Beach in Vasilikos
Gerakas Beach in Vasilikos

Banana Beach

Banana Beach is the place to be voor alle watersporten. Het strand is kindvriendelijk en loopt geleidelijk af in de zee. Dit strand is te vinden in het zuidoosten van het eiland. Het strand heeft twee grote beach bars: Casa Playa en Banana Baya. Hier staan veel ligbedjes en wordt veel muziek gedraaid. Het waait niet hard langs de kust bij Banana Beach en daardoor kan het in de zomer erg warm zijn. De zee biedt hier natuurlijk de nodige afkoeling voor, ook kan je bij de beach bars in de schaduw een plekje zoeken.

Wil je ook naar Zakynthos? Een aantal keer per week gaan er vluchten vanuit Amsterdam en Eindhoven met Transavia. Al vanaf €70 en met 3 uur zit jij straks ook op een eiland vol gezelligheid, schitterende strandjes en heerlijke eettentjes.

Volg ons op , voor meer behind the scenes en leuke momentopnames.

Tags: EuropaGriekenlandZakynthos

Laat gerust een reactie achter