Grotten van Slovenië: Postojna & Skocjan grot

Postojna Grotten
Grotten van Slovenië: Postojna & Skocjan grot

Slovenië is gezegend met schitterende grotten. Jaarlijks worden er circa 500 grotten ontdekt in Slovenië. Het land heeft dan ook meer dan 7.000 grotten. Ik, Kheira, heb in Slovenië samen met mijn vriend twee grote grotten bezocht. In dit artikel vertel ik je over de pluspunten en de minpunten van deze twee grotten en raad ik aan het einde van het artikel één van de twee grotten aan.

Je leert in beide van deze grotten over de stalactieten en stalagmieten. Stalactieten is wanneer zij van het plafond naar beneden groeien en stalagmieten is wanneer zij van beneden naar boven groeien. Wanneer ze samengroeien heet het een zuil.

Postojna grotten

De Postojna grotten zijn de beroemdste grotten van Slovenië. Deze grotten liggen in het zuidwesten van Slovenië en zijn circa 20 km lang. Het is de op één na langste grot van de hele wereld. Als bezoeker wordt je met een treintje diep de grot ingereden waar je vervolgens een rondleiding krijgt. Deze rondleiding gaat langs 5 kamers en door de gehele grot mag je foto’s maken. De Postojna grotten zijn zeer commercieel. Toen wij de Postojna grotten verlieten dachten we, ‘Wauw, dit was geweldig’.

Skocjan grotten

De volgende dag gingen wij naar de Skocjan grotten. Vlakbij de grotten van Postojna zijn de Skocjan grotten. De totale lengte van deze grot is ongeveer 6 km. De helft van deze grot is bereikbaar door rondleidingen. Deze grotten staan op de UNESCO werelderfgoed lijst. Voor €18 euro krijg je een rondleiding door de Skocjan grotten.

Door de grotten heen stroomt een ‘Reka-rivier’. Hij begint bovengronds en gaat verder door de grotten heen. Wanneer het heel veel regent achter elkaar, zal een groot gedeelte van de grot onder water staan en worden er een paar dagen geen rondleidingen gedaan. De laatste overstroming is gelukkig alweer een aantal jaar geleden.

Conclusie

Ik vind de Skocjan grot de meest indrukwekkende grot die ik ooit heb gezien. De rondleidingen in Skocjan grot zijn in kleinere groepen dan de rondleidingen in de Postojna grot. Hierdoor krijg je veel meer informatie mee en leer je meer over de grotten zelf.

Eén groot nadeel aan de Skocjan grot is dat je geen foto’s mag maken in de grot, omdat zij niet willen dat de grot wordt aangetast door de fotocamera. In de Postojna grot mag dit wel. Tevens zijn de Postojna Caves wel geschikt als je slecht ter been bent. Dan kan je met het treintje en eventjes rondlopen en vervolgens weer in het treintje stappen.

De grotten zijn wel een beetje koud, dus zorg voor een vestje!

Wil je na dit allemaal gelezen te hebben ook naar Slovenië. Boek dan een ticket naar Ljubljana!

Volg ons op , voor meer behind the scenes en leuke momentopnames.

Tags: Slovenië

Reacties (2)

Laat gerust een reactie achter