Cuba – Havana

Cuba - Havana
Cuba - Havana

Juli 2017, hebben wij met de hele familie een rondreis door Cuba gemaakt. Het land van Fidel Castro, rum, sigaren, salsa & mooie stranden. Onze eerste stop was in Havana, de hoofdstad. Een mooie, authentieke stad. Je kunt echt zien dat de tijd hier heeft stil gestaan. Mooie, maar oude en vaak vervallen woningen en vele verschillende oldtimers die nog rond rijden. Vanaf het vliegveld werden wij opgehaald door 3 oldtimers. Deze mooie auto’s brachten ons naar onze casa particular. Een casa particular is een slaapverblijf bij Cubanen thuis, een veel voorkomend fenomeen. Onze Casa heette ‘Ricon de Yury’  en lag in het oude centrum van Havana. In Havana zijn er veel leuke dingen te doen en is er voor ieder wat wils. Heerlijk eten, Mojito’s, pleinen met muziek, musea en mooie architectuur.

Wij hebben een paar leuke to do’s voor jullie op een rij gezet.

Museo de la Revolución

Het museum is gevestigd in het oude presidentiële paleis. Na de Cubaanse revolutie werd dit het museum van de revolutie. Het bleef het presidentiële paleis tot 1959.

De tentoonstellingen zijn grotendeels toegewijd aan de tijd van de Cubaanse revolutie in de jaren 50 en de geschiedenis van het land daarna. Andere delen van het museum bevatten tentoonstellingen van de tijd voor de revolutie en over de onafhankeljikheidsoorlog tegen Spanje. Achter het museum gebouw ligt het ‘Granma memorial’. In dit glazen huis bevindt zich de ‘Granma’, de boot waarmee Fidel Castro en zijn strijders vanuit Mexico naar Cuba zijn gevaren. Er staan ook nog andere voertuigen, waaronder tanks, die gebruikt zijn tijdens de revolutie.

Een bezoek aan dit museum neemt ongeveer een 1 uur tot 1,5 uur tijd in beslag en zal ongeveer 8 CUC bedragen.

Museo del Ron

Cuba staat bekend om zijn heerlijke rum. Het is dé nationale drank. Museo ‘del Ron’ vertelt het verhaal van hun rum. De rum is in de 16e eeuw ontdekt door de Spanjaarden, toen de suikerindustrie op zijn hoogtepunt was. Het suikerriet werd geperst tot sappen waar een soort wijn van werd gebrouwen. Door middel van verfijning is hieruit de rum van vandaag ontstaan. Om dit verhaal te horen, volg je een rondleiding die in het Engels of in het Spaans gegeven wordt. Tijdens deze rondleiding wordt er vertelt over de geschiedenis en ‘the making of’ van de rum. Aan het eind krijg je ook nog een beetje rum om te proeven.
Een bezoek aan dit museum duurt ongeveer 30 minuten en kost 7 CUC per persoon.

Museo de la Revolución
Museo de la Revolución
Museo del Ron

La Habana Vieja, Old town

Oud Havana, La Habana Vieja, is het stadscentrum van de Cubaanse hoofdstad Havana. Het is een van de 3 stadsdelen die Havana vormen. Het heeft de tweede hoogste bevolkingsdichtheid en wel meer dan 3.000 gebouwen. In de 15e eeuw was Oud Havana de natuurlijke baai van de stad en in de 17e eeuw was het centrum één van de belangrijkste scheepsbouw centra in de omgeving. De stad bestaat uit vele smalle straatjes vol mooi gebouwen in de neoklassieke en barokke stijl. Hierdoor is het ook een werelderfgoed van UNESCO. Helaas zijn de gebouwen in de laatste helft van de 20e eeuw niet goed onderhouden en verwaarloosd. Sinds een aantal jaar herstelt de stad een aantal gebouwen.

Habana Vieja is erg mooi om een wandeling te maken. Tijdens je route zul je veel zien van de mooie architectuur en de geschiedenis van de stad. Enkele belangrijke bezienswaardigheden in Old Havana zijn:

  • de Malecón: de weg langs de zeekust aan het noorden van Havana.
  • La Cabaña: een van de meest indrukwekkende vestigingen van de Spanjaarden, te vinden aan de oostkust van Havana.
  • Museo de la Revolución: Hierboven spraken wij al over de museum van de revolutie. Dit gebouw is het oude presidentiële paleis en staat ook in het oude centrum van Havana. Deze twee activiteiten zou je goed kunnen combineren.
  • Catedral de San Cristóbal: een van de meest prominente gebouwen op Plaza de la Cathedral. Een mooie kerk met de barokke stijl.
La Habana Vieja
Malecón
La Habana Vieja

Hop on- Hop off Bus

De populaire toeristen dubbeldekker rijdt ook door de stad Havana. Het is een ideale manier om je makkelijk door deze stad te verplaatsen, terwijl je geniet van het uitzicht en de architectuur. Door een tripje op de toeristenbus zie je veel van de stad en kun je uitstappen op verschillende plekken in Havana. In Havana heb je twee soorten toeristenbussen. Een open bus, die door het oude centrum van de stad rijdt, en een gesloten bus die je naar het strand brengt. Met de open bus rijdt je langs de Malecón, langs het Central Parque en voorbij de scheepswerven. Een halte bij de oude scheepswerven brengt je dichtbij het rum museum, het San José Market en Plaza Vieja.
Een ticket kost ongeveer 10 cuc per persoon en geldt de hele dag.

San José Market

San José Market zit gevestigd in een oud scheepsmagazijn. Het is een grote loods vol met wel honderden marktkraampjes. Een serieuze must voor de shopper onder ons. Hier worden voornamelijk souvenirs aangeboden, maar er is ook een breed aanbod van ambachtelijke kunstwerken. Mooie schilderijen en canvasdoeken beelden het mooie Cuba uit. Daarnaast kun je hier ook genieten van verse kokosmelk of een heerlijke piña colada uit een uitgeholde ananas. Het was heerlijk! Kortom je kunt je goed vermaken binnen deze grote markthal én het is een goede ontsnapping van de hitte van de zon.

Piña Colada =)
Hop On- Hop Off Bus

In Havana hebben wij natuurlijk ook gezocht naar heerlijke eettentjes. Hieronder een paar goede aanraders voor heerlijk eten en heerlijke drankjes.

Paladar la guarida

Als je het gebouw binnenloopt kun je niet geloven dat hierboven een restaurant zit. Het gebouw ziet er vervallen uit, maar een mooie wenteltrap brengt je naar boven waar het restaurant is. Je kunt zowel op het balkon als binnen zitten. De kaart is groot en varieert van typisch Cubaans naar internationale gerechten. Het eten is er echt heerlijk en de bediening is goed. Van te voren reserveren is hier wel een aanrader.

El del frente

Heerlijk eten uit de Caraïben. Het restaurant zit op de eerste verdieping van het gebouw en bezit daarboven een groot dakterras. Het ziet er hip en trendy uit en dat voeren zij ook door in hun gerechten en opmaak. Je kunt er van alles kiezen van tapas, taco’s, hamburgers tot zeevruchten. Ook hun cocktails zijn om te smullen. Sommige zeggen dat hun mojito’s de beste van Havana zijn. Ook hier zou ik reserveren aanraden, zeker in het weekend.

Ciclo de Cuba

Vlak naast het rum museum zit Ciclo de Cuba. Hier kun je genieten van de heerlijke Cuban Sandwich. Een cuban sandwich is een broodje gevuld met varkensvlees, ham, kaas, mosterd en augurken. Erg lekker! Daarnaast hebben ze ook lekkere cocktails en dat allemaal voor lage prijzen. Zeker de moeite waard voor een korte lunchstop.

Cervecería Plaza Vieja

Rondom Plaza Vieja zitten verschillende restaurantjes met terrassen. Eén daarvan is Cervecería Plaza Vieja. Mocht je van bier houden dan is dit the place to be. Hier brouwen ze namelijk hun eigen bier. Je kunt kiezen uit 3 soorten, lichte bier, normaal of donker bier. Ook kun je een meterhoge tap vol bier bestellen. Perfect om met een groepje te delen.

El del frente
Cuban Sandwich
Cervecería Plaza Vieja

Volg ons op , voor meer behind the scenes en leuke momentopnames.

Tags: CubaHavana

Reacties (4)

Laat gerust een reactie achter