Maleisië – Malakka

Molentje in Malakka
Maleisië - Malakka

Na ons avontuur in Singapore hebben wij de bus naar Maleisische stad Malakka genomen. Er wonen ruim 800.000 mensen (inclusief buitenwijken) en de stad is vooral bekend om het prachtige historische centrum. In 2008 werd Malakka, samen met Georgetown op het eiland Penang, tot UNESCO World Heritage Site uitgeroepen. Malakka is een zeer geschikte bestemming voor een verblijf van enkele dagen. De stad heeft diverse schitterende bezienswaardigheden en je kunt er heerlijk eten.

Deze kuststad heeft een lange geschiedenis van overheersingen. In 1511 werd Malakka bezet door de Portugezen, in 1641 door de Nederlanders en van 1826 tot 1946 was Malakka een Engelse kolonie. Deze invloeden zijn door de hele stad te zien en dit allemaal omdat het één van de belangrijkste havens in Azië was.

Stadhuys & Red/Dutch Square

Één van de Nederlandse invloeden vanuit de koloniale periode is het Stadhuys. Het werd in 1650 gebouwd als woning voor de toenmalige gouverneur. Wat grappig is, is dat dit stadhuis een reproductie was van het vroegere stadhuis in Hoorn. Het is echter door de Britten rood geverfd. Hiervoor was dit gebouw en het plein wit! Het plein waar het Stadhuys aan ligt heet de Red square of ook wel de Dutch square genoemd. Aan dit plein is ook nog een kerk en een molentje te vinden. In de kerk kan je op de grond tekst lezen in oud Nederlands. Erg interessant om dat te zien, zo ver van huis.

Baba Nyonya Heritage Museum

Het leukste museum in Malakka vonden wij echter het Baba Nyonya Heritage museum. Dit was een huis van Baba en Nyonya. Dit huis is van de Peranakan Chinezen. Dit waren veelal chinezen die kwamen werken in Maleisië en trouwden met Maleisische vrouwen. De mannelijke afstammelingen worden Baba’s genoemd en de vrouwelijke Nyonya. In dit museum krijg je een boekje mee en kan je alles lezen over de verschillende kamers waar door je heen kan lopen. Heel erg mooi, helaas kunnen wij alleen een foto van het huis met jullie delen. Binnen mocht er namelijk niet gefotografeerd worden.

Red/Dutch Square
Red/Dutch Square
Baba Nyonya Heritage Museum
Baba Nyonya Heritage Museum

Boottocht over de Malakka rivier

Malakka’s meest bekende rivier is de rivier met dezelfde naam als het plaatsje. Langs deze rivier is schitterende street art te vinden. Je kan langs deze rivier gaan lopen om de kunstwerkenvan dichtbij te bekijken, maar je kan ook de boot nemen. Wanneer het regent is de boot wel zo lekker, aangezien het overdekt is. Ga lekker zitten en geniet van het boottochtje!

Nightmarket op Jonkerstreet

Wanneer je Malakka bezoekt, zorg er dan voor dat je ook minimaal één avond in het weekend meepakt. Vanaf een uur of zes (de marktkoopmannen en vrouwen nemen het niet zo nauw met de tijd) kun je op de gehele Jonker street (zo’n 500 meter) langs allerlei verschillende kraampjes lopen. Koop hier lokale lekkernijen of geniet van de snacks die de Thaise en Chinese keuken te bieden heeft. Een tip: loop eerst de gehele markt af en bekijk het aanbod, loop dan via dezelfde route terug en koop dan datgene wat je echt wilt proberen. Er is namelijk teveel om alles te proeven. Deze markt is tevens geschikt om een lekkere meloen of kokosnoot te kopen om uit te drinken en om dat ene souvenirtje te scoren dat je graag wilde hebben. Al met al een must visit tijdens je bezoek aan Malakka.

Heerlijke kip te krijgen in Malakka
Heerlijke kip te krijgen in Malakka
Streetart langs de Malakka Rivier
Malakka Rivier
Streetart langs de Malakka Rivier
Streetart langs de Malakka Rivier

Volg ons op , voor meer behind the scenes en leuke momentopnames.

Tags: MalakkaMaleisië

Laat gerust een reactie achter