Nieuw-Zeeland – Bay of Islands

Nieuw-Zeeland - Bay of Islands

Vanuit Auckland reisden wij naar het kleine kustplaatsje Paihia. Hier zijn  wij twee dagen gebleven. De naam voor dit plaatsje bevat een lange geschiedenis dat begon bij de Engelse geestelijke Henry Williams. Toen Henry naar dit plaatsje kwam, had hij weinig kennis van de Maori en de taal die zij spraken. Hij wist wel dat ‘Pai’ goed betekent en wanneer hij aan de bevolking wilde laten weten dat hij het naar zijn zin had, zei hij ‘Pai Here’. Dit vertaalde de Maori bevolking tot Paihia en zo kwam deze leuke stad aan haar naam.

Paihia bevindt zich in het hart van de Bay of Islands en is een goede locatie om leuke en mooie eilandjes te ontdekken. De Bay of Islands is een 16 kilometer lange baai aan de noordoostkust van het Noordereiland van Nieuw-Zeeland. Daarnaast bevind zich hier een heerlijke pizza restaurant genaamd Sauce waar je je pizza zelf mag samenstellen. Zeker een hotspot waar moet gaan eten als je toevallig in de buurt bent.

To do

Wateractiviteiten

Paihia en ook de rest van de Bay of Islands is ideaal voor wateractiviteiten zoals kajakken, zwemmen en varen. Kajak of vaar naar de waterval, ‘Hururu Falls’  of geniet gewoon van de omringende natuur. Zelf hadden wij fietsen gehuurd om naar deze waterval te fietsen. Mocht je geen fan zijn van wateractiviteiten, is dit ook zeker een goede en leuk alternatief. Je moet wel een beetje sportief zijn voor deze fietstocht. Het is veel op en neer fietsen met veel steile stukken ertussen. Wij vonden het nog een pittig fietstochtje maar het was zeker de moeite waard. De natuur en watervallen zijn prachtig.

Waitangi Treaty Grounds

Op ongeveer een half uur lopen vanaf Paihia vind je de Waitangi Treaty Grounds. Deze plaats is een belangrijke plaats in de geschiedenis van de Maori en de Engelsen. Hier werd namelijk het eerste verdrag getekend tussen de Maori en de Engelsen. Het verdrag werd als eerste getekend door een aantal noordelijke Maori stamhoofden. In dit verdrag stond dat de Engeland de Maori zag als eigenaar van hun land, hun bos en hun ander bezit en de Maori kregen dezelfde rechten als Engelse inwoners. De Maori gaf hiermee het alleenrecht aan koningin Victoria om het land te kopen. Er zijn twee versies van het verdrag, een Engelse en een verdrag in de Maori taal. De vertaling van de Engelse versie naar de Maori versie klopte echter niet helemaal. De Engelsen hadden hem expres verkeerd vertaald, zodat de Maori stamhoofden de verdragen zouden ondertekenen voor iets waar alleen de Engelsen baat bij zouden hebben. Niet alle stamhoofden hadden getekend, maar dat maakte voor Engeland niet uit.

Bij de Waitangi Treaty Grounds leer je de hele geschiedenis van de Treaty en krijg je een rondleiding en een culturele voorstelling met een ‘haka’. De Haka is de naam van een groep ceremoniële dansen van de Maori’s uit Nieuw-Zeeland. Deze culturele voorstelling was echt geweldig om te zien! Zeker leuk en interessant om mee te maken.

Welcome to Paihia
Culturele Voorstelling bij Waitangi Treaty Grounds
Hururu Falls

Russell

Russell (Maori Kororāreka) is ook een plaats in de Bay of Islands. Russell was de locatie van de eerste permanente Europese nederzetting in Nieuw-Zeeland. Handelaren en walvisvaarders kwamen hier aan land en Russell werd hierdoor het eerste handelscentrum van Nieuw-Zeeland. Vanuit Paihia kun je de ferry pakken naar Russell. Dit kost 12NZD per persoon voor een retourtje.

Vroeger stond Russell bekend als ’the hell hole of the pacific’ maar nu is het een romantisch dorpje recht tegenover Paihia. De bijnaam had het dorpje te danken aan de Engelsen. Dit kwam om dat de Engelsen die zich hier hadden gevestigd zich niet aan de regels hielden en alles deden wat door God en Engeland verboden was.

In Russell is het leuk om de Flagstaff Hill te beklimmen. Met wat geluk spot je een kiwi, de vogel niet een Nieuw-Zeelander. Wij hadden dat geluk! Tijdens onze wandeling, zagen wij nog snel een kiwi vogel wegschieten in de bosjes. Geniet ook van de heerlijke fish and chips en probeer zeker het ijs van Kapiti. Dit is echt Nieuw-Zeelands ijs en gemaakt van natuurlijke ingrediënten. Het was echt super lekker!

Kortom Paihia is een heerlijk kustplaatsje in de Bay of Islands die je zeker moet verkennen.

Uitzicht Flagstaffhill
Kapiti ‘Hokey Pokey’ ijs

Volg ons op , voor meer behind the scenes en leuke momentopnames.

Tags: Bay of IslandsNieuw-Zeeland

Laat gerust een reactie achter